Az ATV “Egyenes beszéd” című műsorának Forgács József, Ausztráliában élő, magyar származású szociálpszichológus volt a vendége. Forgács azok közé tartozik aki elsők között kezdték vizsgálni az érzelmek sokrétű szerepét a gondolkodásban, ítélkezésben, emlékezetben, az érzelmi intelligenciában és az emberek közötti viselkedésben.


Depressziós nép lennénk?

Azt mondják erre a népre: savanyú, rosszkedvű, kicsit már kedélybeteg. Van egy kormánya nyolcadik éve, ennek ellenére nem arra vetíti ki a nép többsége vagy egy része az összes baját, sőt felemeli őket. Így a hatalom magabiztos támogatottságot élvez, hangzott el a műsorvezető felvezetőjében.

Forgács, aki jól ismeri az itthoni viszonyokat, hiszen rendszeresen haza jár, úgy vélte

“a Fidesz sikerének a záloga és legnagyobb titka, úgyis mondhatnám a csodafegyvere, hogy három éve,2015 -óta, a migrációs kérdést, a menekültkérdést szinte egyedülálló precizitással és erővel hangsúlyozza.”

Meglátása szerint :

“Ennek az a következménye, hogy minden egyéb kérdés, ami a kormányzás minőségét illeti gyakorlatilag nem jut szóhoz: egészségügy, az oktatás, a gazdaságpolitika lennének azok a témák, amelyek alapján az emberek eldöntik egy kormányt újraválasztanak,vagy nem. Ehelyett a menekültkérdés, a migráns kérdés és a Soros -terv ami dominálja politikai diskurzust.”

Mindezt azzal a ténnyel magyarázta, abban látja az okokat, hogy:

“Magyarország egy részének nem volt tapasztalata a világról. Alapvetően sérült nemzeti identitásról beszélhetünk, kisebbségi érzésről, gyanakvásról.”

A Fidesz migráns- ellenes propagandája pontosan ezeket a lélektani kívánalmakat célozza meg. Ugyanakkor hangsúlyozta Forgács professzor:

” a Fidesz álláspontja a migráns kérdésben valóban képviseli és reprezentálja az emberek véleményét.”

Forgács professzor hibának tartja, hogy a liberális baloldali ellenzék nem képes a migráns kérdést a közbeszédben semlegesíteni .Annak ellenére így gondolja, hogy :

“Egészen elképesztő, hogy egy európai hatalmon levő párt ilyen abszolút hazugságot az adófizetők pénzén terjeszt. Soros terv nincs, elképzelhetetlen, nem így működik a világ. Ez egy hazugság.”

Ez kellene, hogy a demokratikus ellenzék válasza legyen

” Egyetértünk, hogy a tömeges, spontán migrációt meg kell szüntetni. Úgy gondoljuk, ez mindenkinek az érdeke. Ugyanakkor egy korlátozott számú, kiválasztott politikai menekültet be tudunk fogadni az országba, mert szükségünk van rá, gazdaságilag hasznosak és asszimilálni tudjuk őket.”

Tudja, hogy amit mond, a mai Magyarországon pusztába kiáltott szó. Úgy hiszi, a politikai vezetőknek lenne a feladata, hogy ezt a kérdést elfogadhatóvá tegyék. Ausztráliát hozta fel példának. Második hazájában törvény rögzíti, hogy aki dokumentumok nélkül érkezik az országba, az nem maradhat. Ugyanakkor a befogadott politikai menekültek számát megnövelték. Mindezt a választók elfogadták. Hozzátette:

“Ezt egy balliberális ellenzéki vezető meg tudná úgy magyarázni, hogy elfogadható legyen. A probléma az, hogy egyszerűen nincs válaszuk a Fidesz propagandájára. “

Úgy látja, hogy Magyarországon a politikai kultúra olyan, hogy akiknek lenne motiváltságuk és képességük, hogy a politikai vezetést magukra vegyék, nem csinálják, mert nem éri me

“Ahhoz, hogy  jóindulatú, a közszolgálat által motívált emberek beszálljanak ebbe a cirkuszba az kellene, hogy a mai politikai vezetők másképpen viselkedjenek.”Kemény szavakkal ostorozta a Fideszt

“Ezért a Fidesz a felelős. 2006 – óta ellenzékben és kormányon is olyan szintre lealjasították a politikai diskurzust, hogy emberek egyszerűen nem vállalkoznak erre a feladatra.”

Elképesztőnek tartja az itthon történteket:

“Látja az ember ezt a Soros-kampányt. Megdöbbentő, hogy egy abszolút hazugságot  aminek semmilyen tényalapja nincsen, kitaláció az egész, ilyen szinten el lehet terjeszteni. Még elkeserítőbb, hogy van kétmillió ember, aki el is hiszi.”

Ahhoz, hogy Magyarországon egyszer jól működő liberális demokrácia legyen az a feltétele:

” Az embereknek el kell kezdeni és meg kell tanulni autonóm, független, individualista módon gondolkodni.”

Azt tapasztalja, Orbán Viktor épp ezt nem akarja:

” Nemzeti, országos szintű tudatmérgezés folyik, ahol az ország lakosságának egy jelentős részét–őszintén szólva–meghülyítik. Ezzel az ország jövőjét teszik tönkre.”


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét