Mielőtt még mindent elhinne Orbánnak… Ennyi az annyi!

Az ápolók és a tanárok a vártnál rosszabbul járnak, de a közszféra többi területe sem boldog attól, ahogy a kormány  Orbán Viktor pénteki bejelentése szerint növelni akarja a kereseteket.

A semmiből jött bejelentés

Alaposan meglepte az ápolókat Orbán Viktor péntek reggeli bejelentése, amely szerint jövő januártól 21 százalékos többletbérre számíthatnak, hiszen ez 9 százalékponttal kisebb emelés, mint amiről a 2018-ban megkötött béregyezség szól. Az ápolóknál csak a pedagógusok csalódottabbak a nekik ígért 10 százalékos emelés miatt, de a közszféra többi szakmai területén, így a szociális ágazatban, a bölcsődékben és a kulturális területen dolgozókat nem érte váratlanul a miniszterelnök közrádiós bejelentése a nekik szóló 20 százalékról. Ezeken a területeken ugyanis a legtöbben minimálbérért vagy a garantált bérminimum összegéért dolgoznak, így nekik elvben automatikusan meg kell kapniuk az orbáni tervnek megfelelő, 200 ezer forintos minimálbér eléréséhez szükséges növekményt – írja a Népszava.

Az egészségügyi ágazat érdekvédői és a kormány még 2018-ban egy több lépcsős emelésben állapodtak meg, a következő ütemezéssel: 2019-ben 8 százalék, 2020 januárjában 14 százalék, majd novemberben 20 százalék, 2022 januárjától pedig 30 százalék.

“Csalódottak a szakdolgozók a bejelentés után – tájékoztatta a Népszavátt Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke hozzátéve, mindez érthető, hiszen csak a tavalyi emeléssel érték el, hogy a bértábla legalacsonyabb összege nem kisebb a minimálbérnél. Most a szakképzett bérek 253 ezer forintról indulnak. A januári minimálbér-emeléssel és a fiatalok személyi adómentességével a pályakezdők jövőre több pénzt vihetnek majd haza, mint a 15-16 éve dolgozók, azaz újabb bérfeszültség keletkezik.”

Orbán

 

Érik a pedagógussztrájk

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kedden jelentette be, egyesítik sztrájkbizottságaikat, hogy így kényszerítsék konkrét lépésekre a kormányt.

– Amit Orbán mondott, még halvány ajánlatnak se tekinthető – nyilatkozta  Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja, aki azt üzente a miniszterelnöknek: keresse meg a 10 százaléknál jóval magasabb egyszeri béremelés forrását, és januártól a mindenkori minimálbérhez kösse a pedagógus-előmeneteli rendszer szerinti béreket. Emellett a nem pedagógusként foglalkoztatott oktatási dolgozók közalkalmazotti illetményeit is tegye rendbe, mert azok 2008 óta változatlanok. – Ha ezt nem teszi, a szakszervezetek számára nem marad más lehetőség, mint a sztrájk – mondta. A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa ugyancsak felháborítónak és megalázónak tartja a miniszterelnök ajánlatát. Szerinte ez nem lesz elég a tanárhiány leküzdésére, pedig már ma is minden negyedik iskolában van olyan tanár, aki nem a végzettségének megfelelő tantárgyakat tanít, a jövőben pedig még többen lesznek.

Fejeződik be a Népszava cikke.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Maruzsa úr! Béremelés nélkül nem lesz jövője az oktatásnak, mert nem lesz pedagógus és szakdolgozó az országban – a PSZ nyílt levele a közoktatás valós számairól

Orbán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.