Ötszáz tudós védi egy társát Orbántól és az Origótól

Kiállunk Melegh Attila szociológus, egyetemi docens mellett, akinek tényszerű állításait és egy civil szervezettel való kapcsolatát a politikai kampány céljainak érdekében kiforgatták – írja egy petícióban  512 ember és 8 szervezet, mind úgynevezett szakmai aláírók, egyetemi oktatók illetve szakkollégiumok.

A petíció aláírói között nem csak baloldali értelmiségiek vannak, aláírta például Chikán Attila, a konzervatív Balázs Zoltán, Stefano Bottoni történész, az MTA Politikatudományi Intézetét vezető Boda Zsolt, az MTA Kisebbségkutatót vezető Papp Z. Attilát. Az aláírók között vannak határon túliak, kolozsváriak is.

Melegh Attila egy 2015-ös origós nyilatkozatát nemrégiben politikai környezetbe ágyazva (sorosozás, szélbernadettezés) újraközölte a lap, majd Orbán Viktor is beemelte az évértékelőjébe. A nyilatkozat úgy szólt, hogy „Szinte mindenhonnan olyanok érkeznek hozzák, akik jobbak, mint a hazai népesség”, mármint képzettebbek.

(Ennek egyszerű az oka. A kivándorláshoz pénz kell. Afganisztánból eljutni Európáig például 15 ezer dollárba is kerülhet, nagyjából 4,2 millió forintba. Ennyi pénzük csak azoknak van, akik képzettebbek. A nagyobb problémával küszködő országok szegényebb menekültjei általában csak a szomszédos országokig jutnak el – magyarázta akkor Melegh Attila.)

A mostani petícióban azt írják, hogy „Melegh Attila Magyarország külföldön született népességével kapcsolatban egy korábbi lapinterjúban megfogalmazott megállapításait a migránsellenes kormányzati kommunikáció ellenségképéhez igazították, és ehhez a kutató arcképét ismételten felhasználták.”

A nyilatkozat aláírói elutasítják, hogy tudományos kutatási eredményeket, kutatói nyilatkozatokat gyűlöletkeltésre, a társadalom megosztására, közvetlen kampánycélra használják.

(Forrás: Index)

Kapcsolódó:

Már nyíltan az ENSZ ellen kampányol a magyar kormány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük