Ózonnal és forró gőzzel a koronavírus ellen?

Szerdán a Városi Kurír is megírta, hogy egy vecsési vállalkozás közel 15 ezer forintos áron hirdetett koronavírus elleni autófertőtlenítést, ezért a cég ellen megtévesztés miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult, pedig…

A megtévesztés nehezen állná meg a helyét a bíróságon,

hiszen a vállalkozó autófertőtlenítést ígért, ami valóban megtisztíthatja a gépjárművet a lehetséges koronavírustól is.

Az index.hu riportere Tenczer Gábor felkerekedett és egy rozzant Suzukival elment megnézni, mit varázsol az élelmes vállalkozó.

“Emberünk így ecseteli a technológiát: ez egy közismert, sokak által használt módszer: a gőzpisztoly 8 bar nyomáson 120 Celsius fokos gőzt bocsájt ki, a magas, forró nyomásnak köszönhetően eltávolítja a letapadt mikrobákat és baktériumokat, hőmérséklete miatt pedig fertőtlenítő hatású. Ezt megfejeli a mobil ózongenerátor, az abból kiszivárgó ózon ugyanis baktérium- és vírusölő hatású.”

Mint kiderül, ezt a fertőtlenítési módot már ő is régebb óta használja, sőt, használják más magyar cégek is. Ózonos autóklíma-tisztítást és -fertőtlenítés valóban több helyen kínálnak. Mint mondja, azt gondolta, ha az ózon mindenféle vírust és baktériumot elpusztít, akkor nem állhat ellen a koronavírus sem neki.

Nálam ez a nyerészkedés kategóriába esik, ám a 120 fokos gőz és ózon (szabadgyökökből fakadó) fertőtlenítő hatása valid, igazolt

– mondta az Indexnek Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa.

Hozzátette:

a gőz jól hangzik, az ózonnál azonban igazán jól kimért módszertan vírusokra nem létezik, így erősen kétséges a felhasználhatósága. A védőfelszerelés alap lenne a vállalkozónál, hiszen eleve fertőtlenítésre készül, szögezte le a virológus.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük