Paks 2? Nincs itt semmi látni való haladjunk tovább!!

Paks lényegében bevallja, hogy úgy döntöttek Paks2-ről, hogy még arról sem tudunk eleget, hogy a jelenlegi erőmű hűtővize milyen hatásokat gyakorol a Dunára, és milyen kockázatok fenyegetik a hűtővízellátást a klímaváltozással összefüggésben.

Gondok a hűtővízzel

A nyári-őszi problémákat a hűtővíz körül az erőmű hevesen tagadta, nincs itt semmi probléma, sem pedig látnivaló, állították. De közben csendben csak kiírtak egy közbeszerzést a hűtővíz használattal kapcsolatos, állításuk szerint már eddig is jól ismert hatások és nem létező kockázatok részletesebb vizsgálatára. Amit 180 millió forintért az Inno-Water Zrt. el is nyert.

Ez persze akár bölcs előrelátásnak is lehetne tekinthető. Csakhogy. Az elmúlt években a paksi atomerőmű 4 blokkja 20 éves élettartamhosszabbításra kapott engedélyt. Ezek szerint a hatóság úgy adta ki az engedélyt arra, hogy az erőmű a 2030-as évek közepéig tovább működjön, hogy az erőmű saját maga szerint túl keveset tud a hűtővízellátás hosszú távú kérdéseiről, és ennek feltárására most, évekkel az engedély megadása után kerítenek sort. Ebben az időszakban ráadásul döntöttek az erőmű kapacitásának megduplázásáról Paks2 megépítésével – ezek szerint úgy, hogy még az sem volt kellően feltárva, hogy a működő erőmű hűtővízproblémái hogyan kezelhetők! Vajon mennyire volt alapos és megbízható Paks2 engedélyezési dokumentációja, ha alapvető kérdésekre most keresik a választ?

Kattintson, és megtudja mi a bővítés igazi Achilles-sarka!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük