Pálinkás József: hányszor lehet bejelenteni, hogy a kormány teljesíti törvényi kötelezettségét?

Egy kis (ez azt jelenti, hogy kicsit hosszabb) matek (ehhez értek egy kicsit) és egy kis “vajon miért teszi?” (ennek elemzéséhez kevésbé értek) következik – kezdte közösségi oldala bejegyzését Pálinkás József atomfizikus, az MTA volt elnöke.

“Nyilvánvaló nonszensz

A miniszterelnök ma (2022.10.01.) reggel a Fb-on újra bejelentette, hogy novemberben nyugdíj-kiegészítést kapnak a nyugdíjasok, esetleg nyugdíj prémiumot is (nem tudom, hogy ezt miért prémiumnak nevezik, de mindegy), és a 13. havi nyugdíjat (nincs is 13. hónap, de mindegy) is emlegette. Az oktatásról, a tragikus tanárhiány idején történő tanár-kirúgásokról, a diáktüntetésekről nem beszélt.(?)

A helyzet az, hogy amit most már sokadszorra bejelent, azt törvény írja elő.

A postások is minden nap írhatnának egy Fb bejegyzést, hogy kézbesítették a leveleket. Bocsánat, valamilyen foglalkozást fel kellett hoznom példaként.

Ami a nyugdíj-kiegészítést illeti….

A 2022-es költségvetést 5 %-os inflációval (rosszul) tervezték. Mára az infláció 13,7 % (év/év alapon, azaz, ha a forint idén augusztusi és a tavaly augusztusi (a KSK által közölt, mért?) vásárlóerejét hasonlítjuk össze. Ha az összehasonlítást az idén januári és augusztusi értékek között tesszük meg, akkor “csak” 10,7%. Mivel januárban 5, júliusban újabb 3,9 %-ot már emeltek, így a törvény szerint novemberben még 10,7 – 8,9 = 1,8 %-ot kell emelni.

Ezzel házal október elsején, szombaton kora reggel a Fb-on a miniszterelnök.”

“Vajon miért?

Azt nyilván ő is tudja, hogy ezt törvény írja elő, talán azt is tudja, vagy ha nem, akkor a féltucatnyi gazdasági minisztere közül valamelyik elmondhatná neki, hogy az éves infláció 15 % körüli lesz. Az élelmiszerek esetén az infláció (sajnos a nyugdíjasok döntő többségét ez érinti, pontosabban vágja orrba-mellbe leginkább) 30 % körüli lesz. Ha a miniszterelnök azt írná vagy mondaná a Fb-on, hogy:

“Honfitársaim, nagy baj van: Elrontottuk a gazdaságpolitikát, ostoba és makacs módon elértük, hogy az Európai Unió segítsége (RRF) és a hét éves költségvetésből Magyarországnak ténylegesen járó pénz ne, vagy késve érkezzen meg, az oroszok háborút indítottak Ukrajna ellen. Kérem értsék meg, hogy ebben a helyzetben az infláció által leginkább sújtott nyugdíjasok esetében nem tudjuk teljes mértékben kompenzálni az őket sújtó inflációt, de a törvény által előírtnál nagyobb, a tényleges átlagos infláció mértékéig 15 – 8,9 = 6,1 %-kal emeljük a nyugdíjakat novemberben”

– nos akkor érteném, hogy miért volt fontos a mai bejelentése. Így csak a szokásos terelés.

A valódi problémákról nem beszél. Csak ismételgeti, hogy a nyugdíjakra vonatkozó törvényt betartja

Lehet, hogy azt gondolja, hogy akár meg is változtathatná?

Utóirat

A számokkal egyébként szinte minden politikusnak gondja van. Ezen a héten a parlamentben sokan elmondták, hogy

“a kormány minden háztartásnak havonta 181 000 Ft segítséget nyújt”

azáltal, hogy a háztartásoknak eladott gáz és villamos energia árát támogatja. (Figyelem, a kedvenc kifejezéseiket le sem írom!) Ez így biztosan nem igaz. A szülőfalumban száraz ágakkal egy kis szobát fűtő idős néninek a havi 40 kWh elektromos energia fogyasztásához aligha nyújt 181 000 Ft “segítséget” a kormány.

A minden háztartás helyett nyilván az ártámogatott fogyasztási határt mind gáz, mind villamos energia esetén elérő háztartásokat kellene mondani, de az hosszú és kevésbé demagóg.

Azzal már nem bajlódok, hogy ezt a havi (!) 181 000 forintot hogyan számolták ki, mert tényleg bonyolult, és ebben is van jó sok bűvészkedés.

Magyarországon 4 millió háztartás van. Ha ezek mindegyike kap(na) havi 181 000 Ft “segítséget”, az évi 2 172 000 Ft lenne háztartásonként, azaz összesen évi 8 688 Mrd forint! A teljes nyugdíjkifizetések kétszerese. Nyilvánvaló nonszensz.

Friss!