Papír van róla! Így néz ki a „párt-étlap”! Tessék választani!

Jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az egyik a magyarországi szavazásra, a másik a levélben szavazásra készült. Íme a „párt-étlap”.

A kínálat

A szavazólapokon hat pártlista neve szerepel, ezek sorrendben a következők, zárójelben a listavezetőkkel:

  • DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd (Márki-Zay Péter)
  • Normális Élet Pártja (Gődény György)
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt (Kovács Gergely)
  • Megoldás Mozgalom (Gattyán György)
  • Mi Hazánk Mozgalom (Toroczkai László)
  • Fidesz–KDNP (Orbán Viktor)

Miután az NVB nyilvántartásba vette az országos pártlistákat, és az erről szóló határozatok ellen a szerda 16 órai határidőig nem érkezett jogorvoslati kérelem, a testület feladata a szavazólapok adattartamának jóváhagyása volt. Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap „képét”, azt, hogy helyesen szerepelnek-e rajta a jelölőszervezetek, valamint a listákon lévő jelöltek neve

– számolt be az MTI. A jogszabály szerint a szavazólap a pártlisták nevét az NVB által február 26-án kisorsolt sorrendben tartalmazza. Az NVB által csütörtökön elfogadott országos pártlistás szavazólapon egymás mellett szerepelnek a listák. A szavazólap szélessége 42 centiméter, hosszúsága 20 centiméter.

Külön szavazólap a levelekhez

Külön szavazólapot hagyott jóvá az NVB a magyarországi lakóhellyel rendelkezők szavazásához (ezen szerepel a bal felső sarokban egy karika a bélyegzőlenyomatnak is), és külön szavazólapot a levélben szavazóknak, ez pecsét nélkül érvényes. Ezen a pecsét helyénél a

„levélben szavazás szavazólapja”

felirat szerepel, és a szavazat elhelyezésére szolgáló karika zöld színű, ennek oka, hogy ezeket a voksokat a Nemzeti Választási Iroda számlálja majd meg, és a gyors eredménymegállapításért először azokat szkennelni fogják.

Csak egy listára lehet érvényesen szavazni

A szavazólapon feltüntették azt is, hogy csak egy listára lehet érvényesen szavazni. Tartalmazza a szavazólap a lista sorszámát (egytől induló, folyamatos sorszámozással), alatta a jelölőszervezet logóját (a jelölőszervezetek logóját egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen kell feltüntetni), a szavazásra szolgáló kört, alatta a pártlista rövid nevét, majd a jelölőszervezet, illetve közös lista esetén a jelölőszervezetek teljes nevét és a lista első öt jelöltjének a nevét.

Az NVB-nek a szavazólap adattartalmának jóváhagyásával kapcsolatos határozata ellen – egynapos jogorvoslati határidővel – felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.

A választás és környéke!

párt-étlap

 

One thought on “Papír van róla! Így néz ki a „párt-étlap”! Tessék választani!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük