Pintér Sándor: a vaskapuk készenlétben vannak

Pintér Sándor sajtótájékoztatott kedden a rendszer jól vizsgázott amikor egy hatvan-hetvenfős csoport a közúti határátkelő oldalán próbálkozott bejutni a fegyveres biztonsági őrök által védett határátkelőnél Röszkén.

“…a röszkei átkelő azért van, hogy átkeljenek rajta …”

Két részletben, tíz perc különbséggel próbált átjutni a röszkei határátkelőn migránsok egy csoportja – hangzott el a Belügyminisztérium sajtótájékoztatóján. A közúti határátkelőnél három figyelmeztető lövést is leadott az egyik, szolgálatot teljesítő biztonsági őr, amikor hajnalban 60-70 ember próbált jogellenesen Magyarországra jutni.

Az első betörési kísérlet szerb oldalról történt hajnal 5:20-kor, ezt a rendőrök megakadályozták és egy embert elfogtak

– mondta Papp Károly altábornagy. A másik tíz perccel később, 5:30-kor kezdődött, akkor egyszerre 60-70 migráns próbált magyar területre jönni. Mivel a Röszke II. határátkelő reggel hétkor nyit, az objektum őrzését szabály szerint fegyveres biztonsági őrök végezték, akik először figyelmeztették a csoportot, majd egyikük három figyelmeztető lövés adott le.

A migránsok jelentős része visszafutott Szerbiába, a helyszínre érkező rendőrök négy embert fogtak el, kihallgatásuk jelenleg is folyik. Néhányan magyar területen szóródtak szét, ezért a hatóságok hermetikusan lezárták a területet, ami még mindig érvényben van – írta a HVG.

Arra a kérdésre, hogy a folyamatos határőrizet ellenére hogyan történhetett meg egy ilyen eset, Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta: a röszkei átkelő azért van, hogy átkeljenek rajta az emberek.

„Nem az átkelőhelyeinket, hanem a zöldhatárokat akarjuk hermetikusan lezárni”

– tette hozzá.

Röszke II-nél egyébként vaskapuk állnak készenlétben, amikkel előre le lehet zárni az utat , ha veszély esetén szükség van rá.

„Nem a határvédelmi rendszer kerítéséről van szó, hanem egy átkelési pontról, ez teljesen más rendszer, mint a biztonsági határzár”

– mondta Pintér.

Határszemle

Pintér arra is emlékeztetett, hogy

a múlt héten határszemlét tartott, és már akkor is olyan információkat kaptak, hogy kisebb csoportok több helyen meg fogják kísérelni a behatolást.

A hvg.hu helyszíni tudósítója úgy tudja, hogy a csoport tagjai eddig

a magyarkanizsai vasútállomáson húzták meg magukat, amit egy hete lezártak.

A hatóságok azóta folyamatosan zaklatták őket, ezért folyamatosan nőtt köztük a feszültség, és úgy érezték, csapdában vannak Szerbiában.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük