Portfolio: 100-ból 2 ember lehet fertőzött Budapesten!

Az elmúlt hetekben felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése az országban, a legtöbb új fertőzött Budapesten van. A Portfolio elemzése szerint ma már 100-ból egy-két ember fertőzött lehet a fővárosban, ami azt sejteti, hogy a következő időszakban is kellemetlen számokat látunk majd.

Durvul a helyzet!

576 főnél mutatták ki a koronavírust, így 8963 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy krónikus beteg, így az elhunytak száma 625 fő.

Nyáron kifejezetten kevés beteg volt ahhoz képest, hogy a környező országok többségében több fertőzöttet diagnosztizáltak, azonban az utóbbi hetekben fordult a kocka.

Magyarországon korábban nem látott sebességgel kezdett el gyorsulni a vírus terjedése.

A koronavírus-járvány első időszakának egyik tanulsága az volt, hogy a magyar járványügy nagyjából minden 14-15. esetet diagnosztizálja, és nincs okunk azt feltételezni, hogy most jobb lenne a detektálási arány. Szlávik János főorvos szerint tízszer-hússzor annyi eset lehetett nyáron is, mint amennyit diagnosztizáltak, de Röst Gergely járványügyi matematikus is úgy véli, hogy

legalább annyi most a nem diagnosztizált eset, mint korábban. Sőt, szerinte most több eset maradhat feltáratlanul.

Mivel a fiatalok körében a tünetesek aránya kisebb, és most közöttük terjed a vírus, attól tartok, hogy a jelenlegi detektálási arányunk még rosszabb lett – mondta Röst a Portfolio-nak. Merkely Béla, a Semmelweis rektora pedig egyenesen úgy véli, hogy 20-szor annyi beteg lehet, mint amennyit detektálnak.

Budapesten a népesség 0,8, illetve 1,6%-a fertőzött lehet a számítások szerint,

ha minden tizedik, illetve huszadik esetet azonosítják. Vagyis

14-29 ezer fertőzött lehet a fővárosban, az egész országban pedig 32-65 ezren lehetnek összesen azok, akik koronavírusosak a fenti számítással.

Ez azt is jelenti, hogy a fővárosban jelentős a fertőzöttség,

kifejezetten sokan lehetnek a tünetmentesek vagy enyhe tünetekkel rendelkezők, akik vélhetően nem is sejtik, hogy fertőzöttek.

Merkely Béla ennél is többre, 100 ezerre becsüli a fertőzöttek számát.

Ez számításaink szerint úgy képzelhető el, ha egyhuszados aluldetektálási arány feltételezése mellett azzal is kalkulálunk, hogy a betegség lappangási ideje egy hét, vagyis a hivatalosan regisztrált fertőzöttek száma a tüntetmentes állapot miatt eleve késésben van a pillanatnyi állapothoz képest.

Így számolva Budapesten átlagosan 100 főre már kicsivel több mint 2 vírushordozó is juthat.

További részleteket ide kattintva olvashat. További koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos cikkeinket itt találja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük