Premizált kisnyugdíjas levele a kormánynak – ez ám a “Kész átverés”!

Megjött a prémium. Jó szöveg ez a prémium szó, csak éppen semmi értelme – szó szoros értelmében – sem pedig haszna nincs. Ma még csak mi “örülhetünk”, akik bankszámlára kaptuk, de hamarosan minden nyugdíjas szembesül ezzel az átveréssel.

Igen kérem, át lettünk verve nem kicsit hanem nagyon.

Nézzük miért is. Ugye csak az kapott 18 ezer forintot akinek a nyugdíja elérte a 80 ezer forintot. Minél kisebb a nyugdíjad annál kevesebb pénzt kapsz. Szuper jól hangzik, hogy 6000 forinttal több idén a prémium mint tavaly viszont kb. a felét kapod mégis. Miért is? Mert idén nincs nyugdíj korrekció. A kormány és az államtitkár szerint nincs akkora az infláció ami ezt indokolná.

Te kedves nyugdíjas társam hogy érzed? Többet tudsz vásárolni mint tavaly? Dehogy tudsz sőt még a felét sem ugyan abból a pénzből. Időközben csak a KSH és a MNB adatai szerint is a nyugdíjas kosár lényegesen kevesebbet tartalmaz mint tavaly ilyenkor. Az infláció nagyobb. Az árak meredeken és hivatalosan is bejelentve szálltak el a csillagos égig! De még repülnek feljebb is. De ez még semmi. Mert ugye az egyszeri prémium nem számít bele a nyugdíjadba! A korrekció viszont emelné a jövő évre tervezett nyugdíjemelést. Na itt az második átverés.

Kisnyugdíjas levele a Télapóhoz!

 

Aztán idén valami különös okból nincs Bözsi utalvány sem.

Osszál szorozzál és rájössz a tavalyinak a meglóduló gazdasági eredmények ellenére is csak a felét kapod. De még ez sem ér annyit, hogy ihaj-csuhaj vásárolgassál belőle. A zöldség – gyümölcs termék tanács elnöke már bejelentette 2 hete, hogy 20-60 %-s áremelkedés jön! Látod most is az árakat ugye? Nos ez fog még emelkedni ettől a hónaptól. Indokok mindig vannak. időjárás, benzin költség, dolgozói béremelések.

Majd jöttek a pékek Ők csak 10-20 % között fognak emelni, a tej termelők is jelezték a magyar tehén idén is drágábban adja majd a tejet, vajat, sajtot. Közben olvasgatom az átlag bér is nagyon magasra emelkedett már 300 ezer forint felett van. Ezekkel az átlagokkal ugye nekünk semmi sem lesz jobb vagy olcsóbb, sőt nem is érzékeljük. Vannak persze pár 100 ezeren akiknek külföldön dolgozó gyerekeik és unokáik segítenek nekik könnyebb.

De nekünk, akik itt dolgoztuk le az életüket,

ideadóztunk nekünk kiad rendes pluszt, normális nyugdíjat? A fiatalokat öngondoskodásra biztatják helyesen de kérdezem én miből? Mert hiába az átlag abból senkinek sem lesz több jövedelme. Aztán ugye ebből a prémiumból kapnak a határon túl élő nyugdíjasok is. Egyik másik még magyarul sem tud már. De ami “jár az jár” ugye!

Gondolkozom mert még van mivel. Tessék mondani, spanyol, osztrák, cseh, szlovák és isten tudja még honnan jövő élelmiszereket miért is vehetjük meg lényegesen olcsóbban mint a hazait? A spanyol narancs vagy a görög olcsóbb mint a magyar alma! Vagy nézzük a tejet. Szomszédoknál olcsóbban adják a tehenek. Itthon már láttam magyar tejet 400 forint felett is. De ne csak az élelmiszert nézzük. Idén eddig kegyes volt az ősz enyhe volt.

De jön már a héten a hűvös idő. Fűteni kell nincs mese! Olvassa tovább: kattintson!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük