Riasztás: korábban omlik össze hétvégén a nyár! Kövesse virtuálisan “pillanatról pillanatra”…

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint szombaton egy viharos széllel érkező hidegfront vet véget a kánikulának. Bár a korábbi előrejelzések az esti órákra várták az időjárási fordulatot, az Időkép előrejelzése szerint északnyugaton már a kora délutáni órákban számítani kell lehűlésre:

lesz, ahol 20 fokig csökken a hőmérséklet….

A riasztást viharos szél és zivatarok miatt adták ki. A szombat délutáni óráktól északnyugat felől egyre nagyobb területen fordul át a délies irányú szél északnyugati, északi irányba (a délkeleti országrészben csak az esti órákban) és megerősödik, a Dunántúlon és az északkeleti országrészben viharossá (70-90 km/h) is fokozódik. A Dunántúli-középhegység területén és a Balaton térségében 90 km/h körüli széllökések is előfordulhatnak. A késő esti órákra némileg veszít erejéből a légmozgás, de erős lökések (40-60 km/h) még vasárnapra virradó éjszaka is lehetnek.

Csak az ország középső részét kerülik el a szélviharok szombaton / Grafika: Met.hu

A Balaton térségében lesznek a legerősebbek a széllökések

Ugyancsak a délutáni óráktól a nyugati, délnyugati, illetve az északkeleti országrészben egy-egy hevesebb zivatar is kialakulhat. A záporok, zivatarok csak vasárnap éjjel érhetik el a délkeleti országrészt, így ott szombaton még kicsi az esélye a zivatarok kialakulásának. Viharos széllökések, esetleg jégeső és intenzív csapadék (10-20 mm) is várható.

Szinte mindenhol számítani lehet zivatarokra / Grafika: Met.huzivatar

A hidegfront hatására hétfőn és kedden még 25 fok alatt maradhat a legmagasabb nappali hőmérséklet, de azt követően fokozatosan melegedni kezd az idő, majd a hét végéig kitart a nyár.

Forrás

Oszkó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük