Megszavazták a bizalmat Ursula von der Leyernek, de a magyar miniszterelnök előtte azért még elbeszélgetett vele – fejtegette Rogán Antal.

A nyilatkozat tele van csúsztatásokkal

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője vasárnap Kossuth Rádiónak elképesztő, ellentmondásoktól hemzsegő interjút adott, amelyet az MTI is idézett. Rogán Antal arról beszélt, hogy Frans Timmermans, a szocialisták csúcsjelöltje vagy Manfred Weber, az Európai Néppárt jelöltje azért nem lehettek az Európai Bizottság elnökei, mert bevándorláspártiak – ráadásul Manfred Weber többször is megsértette a magyarokat.

A nyilatkozat tele van csúsztatásokkal, kezdve Manfred Weber bevándorlás-pártiságának hangoztatásával: Weber ugyanis többször egyértelműen szólalt fel az illegális bevándorlás ellenzőjeként. Áprilisban még arról beszélt, hogy „határozottabban kell fellépni az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, és tovább kell erősíteni a külső határok védelmét (…) Meg kell védeni az európai életmódot”. De szigorú intézkedéseket ígért az embercsempészekkel szemben májusi, szófiai látogatása során is.

Orbán bizalmán múlt Ursula von der Leyer EB-elnökjelöltsége(?)

Weber és Timmermans megbuktatásában közel sem a bevándorlás játszott szerepet, hanem a kölcsönös politikai európai parlamenti tőrdöfések: a néppárti jelöltet a szocialista és liberális pártszövetségek kaszálták el – akik ezzel az egész csúcsjelölti rendszert is bedöntötték – míg Timmermans bukása a néppárti olasz és V4-es ellenkezésnek tudható be.

A fenti azonban csak kisebb ferdítésnek tűnhet a továbbiakhoz képest. Rogán szavaiból ugyanis úgy tűnik, hogy Orbán bizalmán múlt Ursula von der Leyer EB-elnökjelöltsége is. Mint mondta,  lehet megelőlegezett bizalmat adni az új vezetőknek,

„Ursula von der Leyen asszonyt is úgy lehetett megválasztani, hogy Orbán Viktor telefonon beszélt a jelölttel, és megkérdezte őt arról, hogy bizottsági elnökként hajlandó-e kellő tiszteletet tanúsítani Magyarország és a közép-európai nemzetek iránt.”

A Miniszterelnök tiszteletet követelt Magyarországnak a jelölttől

Rogán Antal szerint pedig a tisztelet tanúsítására ígéretet is kapott Magyarország. Jobb ezt még egyszer megismételni, kormányzati retorikai elemek nélkül, pusztán a tényeket említve:

az Európai Néppártban felfüggesztett, szavazati joggal nem rendelkező Fidesz elnöke felhívta az Európai Bizottság vezetőjének jelölt német miniszter asszonyt – akit 28 uniós államból jelenleg 27 támogat – és tiszteletet követelt tőle Magyarországnak; ő pedig tiszteletet ígért nekünk, ezen múlt minden.

Nagy maflás ez a józan észnek, de Rogán visszakézből adta a következőt is, hiszen szinte azonnal sikerült ellentmondania magának. Úgy folytatta, hogy az Európai Bizottság elnökének semelyik ország vezetőjének nem kell megfelelnie.

Hogy ez miként fér össze Orbán Viktor gyámolító-eligazító telefonhívásával, az a szürreális fideszes gondolkodásmód rejtélye – von der Leyernek talán csak jelöltként kötelessége a szőnyeg szélére állnia, ha a magyar miniszterelnökkel beszél.

Totális zűrzavar

Ha mindehhez még hozzátesszük, hogy Ursula von der Leyer annyira nem bevándorlásellenes, hogy 2014-ben még egy szíriai menekült fiút is befogadott otthonába (egy évvel később a Politico cikke szerint pedig határozottan bírálta a Röszkénél menekülteket gumibotozó, könnygázzal lefújó magyar rendőröket), akkor

a Rogán által előadott zűrzavar totálissá válik.

Persze lehet, hogy csak egy félreértés tanúi voltunk: Rogán Antalt talán a rádiókabaré műsorába hívták meg, de eltévesztette a stúdiót, és helyette a Vasárnapi Újságban mutatta be tréfás műsorszámát – a riporter pedig jobbnak látta, ha nem kérdez rá a furcsaságokra.

(Forrás: Népszava)

1 hozzászólás

  1. Rogán nem hazudik, amikor azt mondja, hogy Ursula von der Leyen asszonyt is úgy lehetett megválasztani, hogy Orbán Viktor telefonon beszélt a jelölttel, és megkérdezte őt arról, hogy bizottsági elnökként hajlandó-e kellő tiszteletet tanúsítani Magyarország és a közép-európai nemzetek iránt. Azok hiszik ezt hazugságnak, akiknek fogalmuk sincs egy ország vezetéséről, ugyanis Orbán minden reggel felhív telefonon, és megkérdezi, folytathatja-e a népe érdekében kifejtett tevékenységét, és – miután megigértetem vele, hogy aznap sem ől sajtátkezüleg embert – tiszteletteljesen elbúcsúzik, és megy dolgozni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét