Simán, öcsém! A kulturális szférában dolgozók megszűntek közszolgának lenni! – kivéve, ha VERITAS-os az illető

November 1-től megszűnik a kulturális szférában dolgozók közalkalmazotti státusza. Ez a minisztérium szerint előnyös a munkavállalókra nézve, a szakszervezetek merőben más véleményen vannak.

Simán, öcsém….. 133:62

Az Országgyűlés kedden huszonegy előterjesztésről szavaz, amelyek közül az egyik legnagyobb vitát kiváltó a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosítása, amivel a kormány elvette a közalkalmazotti státuszt a kulturális szféra dolgozóitól.

A módosítási javaslatot

  • 133 igen,
  • 62 nem szavazattal,
  • 0 tartózkodás mellett fogadták el.

Semjén-Kásler produktum

A törvénymódosítási javaslatot még április közepén töltötték fel a parlament honlapjára, benyújtója Semjén Zsolt, előadója pedig Kásler Miklós. Bevezetőjében az olvasható, hogy az Országgyűlés az állami és az önkormányzati közszolgáltatások hatékonyabb ellátása, a közszolgáltatások ellátására foglalkoztatottak jogviszonyainak a közszolgáltatás jellegéhez és tartalmához igazodó differenciálása, továbbá munkájának anyagi elismerése elősegítése, illetőleg a kulturális közszolgáltatások kiszélesítése és azoknak a XXI. századi követelményeknek való megfelelése érdekében alkotja ezt a jogszabályt, de ezzel valójában

november 1-től megszűnik a kulturális szférában dolgozók közalkalmazotti státusza.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete április 9-én kapott levelet az Emberi Erőforrások Minisztériumától, amelyben azt kérték tőlük, hogy április 14-éig küldjék el az észrevételeiket, vagyis gyakorlatilag a húsvéti hosszú hétvége állt előttük a véleményalkotásra. A most elfogadott jogszabály kiterjed a

  • levéltárakra,
  • nyilvános könyvtárakra,
  • muzeális intézményekre és
  • előadó-művészeti szervezetekre.

Ugyanakkor nem vonatkozik a kormány által létrehozott VERITAS Történetkutató Intézetre, mert az intézet kutatói feladatokat is végez.

A munkáltatónak július 1-ig kell tájékoztatnia a közalkalmazottat a jogviszony átalakulásáról,

majd július 15-ig új ajánlatot kell tennie.

A munkabér nem lehet alacsonyabb annál, amekkora összegre

„közalkalmazott illetményként – ideértve a fizetési osztály és a fizetési fokozat szerint megállapított illetményt, az illetménykiegészítést, az illetménypótlékot és a rendszeres keresetkiegészítést – 2020. október 31-én jogosult lenne”.

A szerződést október 31-ig kellene megkötni.

A módosítás szerint június 1-től egyáltalán nem is lehetne új közalkalmazottakat felvenni ezekbe az intézményekbe.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük