Szabadai Viktor: hiénamentesítésre van szükség a fővárosi taxispiacon!

A taxi rendelethez hozzányúlni csak akkor lehet, ha első lépcsőben a piaci alapot teremtjük meg, és utána következhet az árak felszabadítása – véli Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt választmányi elnöke.

Legyen újra piaci alapú a taxizás Budapesten!

“A taxi rendelethez hozzányúlni csak akkor lehet, ha első lépcsőben a piaci alapot teremtjük meg, és utána következhet az árak felszabadítása. Le kell tisztítani a piacot a kiskapuktól, a szélhámosoktól, és lehetőséget adni arra, hogy maguk között kialakíthassák a tisztességes árakat.

Budapesten jelenleg nem adottak a feltételek a szabadpiac kialakításához a taxis hiénák és az őket ellenőrző szervek nem megfelelő eszköztára miatt.

Hatósági intézkedésekkel meg lehet oldani, hogy egy szabályozott, átlátható, tiszta piaci verseny alakuljon ki, ahol egyértelmű szabályok uralkodnak és az utasok biztonságban érezhetik magukat.

Olyan szabályokat kell kialakítani, hogy a hiéna probléma ne mérgezze tovább a taxi társadalmat

A taxi engedélyek kiadása szigorú nyilvántartás szerint történne, országos összehangolás alapján. Kötelező, szervezett költségmentes tagság legyen a szabadúszóknak is, ahol nyilvántartható lesz, mikor voltak jelen és mit csináltak. Környezetvédelem szempontjából kiemelten fontos szabályozás, hogy az elektromos autót használó taxisok kedvezményekben részesüljenek, hogy minél elterjedtebb legyen az új irányvonal, csökkentve ezzel a levegő szennyezettségét.

Tisztességes árversenyt kell kialakítani, ami fellendíti a piacot,

a taxisoknak az államtól független működés kell. Innovatív lehetőségek kialakítása is fontos, az Uberhez hasonló közösségi szolgáltatások fellendítenék a piac működését. Nem a zárjegy nélküli cigi piacát akarjuk visszahozni, ne azért legyen olcsóbb a taxizás, mert valaki nem fizeti meg a költségeket, hanem itt is szigorú szabályokat várunk.

Elsődlegesnek tartom, hogy a taxizás a szabadpiac szabályai szerint működjön,

ami az utasok és a taxisok érdekeit is szolgája, mert így a legalacsonyabb áron lehet igénybe venni a legjobb minőségű szolgáltatást. Elengedhetetlen tehát, hogy biztos hátteret teremtsen Budapest a taxizásnak, mert ekkor tud kialakulni és hatékonyan működni a szabad verseny. Budapest pedig ezzel nyerne a legtöbbet.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük