Szanyi Tibor: éljen Lula!

Luis Inácio “Lula” da Silva, jelenleg 77 éves, egykori szakszervezeti vezető, megnyerte a brazil elnökválasztást, s így 12 évnyi szünet után harmadjára is ennek a hatalmas országnak a vezetője lett. Ellenfele, a korábbi katonatiszt, Jair Bolsonaro megtört egy helyi hagyományt, s elődjeitől eltérően nem tudta magát másodjára újraválasztatni.

Lula győzelme 2,1 millió szavazaton múlott, vagyis a különbség akkora, ami Magyarországon akár önmagában abszolút többséget is adhatna egy kormányzatnak

Brazília viszont óriási állam, 215 millió lakossal, továbbá viszonylag erős gazdasággal, és persze irgalmatlanul sok problémával. Ami történt, az nagy hatással lesz Dél-Amerikára, hiszen erőteljesen balra mozdítja a fél-kontinenst. Kuba és Venezuela igen régóta “vörösíti” a térképet, s persze az USA fejét, s újabban Chile és Peru is rózsaszínbe öltözött. Mégis, Joe Biden amerikai elnök a legelsők között gratulált Lulának, egyszersmind elejét véve egy hasonló cirkusznak, ami például Trump bukását követte.

A keményvonalas Bolsonaro egyébként roppant népszerű a hazájában…. és Orbán dolgozószobájában egyaránt

A két szélsőjobbos-populista vezetőt összeköti, hogy világrekorderek az országaikban a koronavírus halottainak arányát illetően, illetve mindketten rettenetes környezetpusztítást hagynak maguk után.

Ez a két tényező Bolsonarót elmozdította a hatalomból, Orbán sorsára viszont – egyelőre – egyik sem hatott.

Brazília azonban huszonkétszer népesebb Magyarországnál, s lényegében Dél-Amerika vezető gazdasága. Tulajdonképpen globális “játékos”, míg hazánk az EU gazdaságának 0,5 százalékát sem teszi ki. A magyar miniszterelnök ugyanakkor az ordító egér szerepét vállalta fel. Ettől persze még sokan előszeretettel hivatkoznak rá a világ számos pontján.

Ilyenkor idehaza szélesre dagad a kormánysajtó keble,

ám a valóságban csak az történik, hogy ami a nemzetközi sajtóban Orbán “kisszínes” említése , az idehaza több héten át szalagcím a vonatkozó nyomtatványokban.

Most viszont Brazília a szalagcím a világsajtóban

Biztosak lehetünk abban, hogy az Amazonas esőerdői – szó szerint – fellélegezhetnek, és a brazil emberek szociális jólléte számottevően erősödni fog. Lula már bizonyította, hogy tisztában van a realitásokkal, s igen jó hangot képes megtalálni például Washingtonnal és Havannával egyaránt, de most leginkább az számít, hogy Putyin és Orbán egy közös barátot veszített el Bolsonaro bukásával.

Ne feledjük, Orbán egyértelműen Bolsonaronak kampányolt, aki egyébként idén februárban épp az Ukrajna elleni orosz agressziót megelőző héten épp Moszkvából érkezett Budapestre, s ölelgette a magyar miniszterelnököt.

Akkor még nem gondoltuk, hogy háború lesz, csak annyit láttunk, hogy az összeboruló Orbán és Bolsonaro Putyinra vetik vigyázó szemeiket. Putyin viszont most kidülledt szemekkel nézhet vissza, amint egy hatalmas szövetségese látványosan kidőlt.

Gondolom, Orbán is némán mered maga elé, minthogy a várakozásokkal szemben a szélsőjobbos olasz Meloni is nemrég gyorsan hűségesküt tett az EU felé, így

a magyar kormányfő jobbára csak abban bízhat, hogy trumpista barátai esetleg erősödnek az amerikai félidős választások során. Vagy nem.

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!