Szanyi Tibor: zavarodott szirének

Alakuló kongresszust tartott tegnap az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) nevű baloldali párt, amely a 2021-re tervezett ellenzéki előválasztásokra miniszterelnök-jelöltjévé választott.

A magam részéről megtiszteltetésnek tekintem, hogy a Székely Sándor révén országgyűlési képviselettel is rendelkező párt miniszterelnök-jelöltje lehetek.

Megérne azonban egy misét annak elemzése, miként számolt be erről a hazai média

Ezt most nem teszem, csupán jelzem, hogy ennek kapcsán a nyíltan kormánypárti sajtó (888.hu, Pesti Srácok stb.) merő vitriollal írt alkoholizmusról, bágyadt sikertelenségről és hasonlókról, a pénzügyileg vállaltan Fidesz-függő index.hu egy szót sem, míg a többé-kevésbé független média tényszerűen elmondta, hogy mi történt, mi van.

Ez persze csak a szanaszét manipulált média-vetület,

ennél sokkal érdekesebb, miként vélekednek erről a még inkább szanaszét manipulált Facebook kommentelők, köztük a hivatásos trollok tömege…

Az (ál)pluralizmus legfőbb szószólói többnyire epét hánynak, hogy valódi pluralizmus legyen. Íme, egy szubjektív pillanatkép az ellendrukker kommentek világáról:

“A (baloldali) ISZOMM a Fidesz szekerét tolja.”

– Mármint magával a létezésével. Ezzel csupán az a baj, hogy mindaddig, amíg egynél több ellenzéki párt van, ez a butaság bármelyikről elmondható.

“Az ISZOMM tovább szeleteli az ellenzéki tortát.”

– Mintha lenne ilyen manna. Mintha nem is lenne egyharmadnyi nem-szavazó.

“Kamupárt.”

– Mondják ezt nagy hévvel arról az ISZOMM-ról, amelyik már születése pillanatától kezdve országgyűlési képviselővel rendelkezik.

A magyar választójogi rendszerben

három tartalmi tétel szükséges ahhoz, hogy egy párt érdemben részt vehessen a megmérettetésen. (1) Választási program; (2) Jelöltek a 106 egyéni választókerületben; (3) Zászlóvivő főjelölt.

Nos, az ISZOMM ezeket mind képes produkálni

Programtéziseinket már 2020. márciusában elővezettük, amelyek közös lényege a hazánkat felemésztő szociális, morális és környezeti válság felszámolása. Folyik a választókerületi jelöltkiválasztás, s már most legalább 30 helyen tudunk versenyképes jelölteket felmutatni. Most pedig megneveztük zászlóvivő főjelöltünket. A többieket pedig szép sorban mutatjuk be a nyilvánosságnak. Egyenként.

Ma még nem ismerhető a 2022-es országgyűlési választások pontos feltételrendszere, már amennyiben lesznek ilyenek. A kérdőjelek nagy részét a koronavírus-jelenség hozza felszínre, úgy az időzítés, mint a kampányok lehetőségei vonatkozásában. Az ISZOMM például úgy készül, hogy csak rövid és korlátozott kampányokra lesz lehetőség, illetve nem számolunk állami támogatásokkal.

Várakozásaink sem légből kapottak

2022-re legalább 15 %-os országgyűlési részarányt akarunk elérni, ami látszólag sok, de nem egy tisztán baloldali pártnak. Magyarországon legkevesebb egyharmados a baloldali értékrendű választópolgárok részaránya. Egy baloldali pártnak mitől lenne ördögtől való remény, hogy ezen tábor felét meghódítsa?

A magam részéről úgy látom,

hogy baloldali jelölt – rajtam kívül – egyelőre a láthatáron sincs. Szólnak ugyan legendák egy elzárkózó főpolgármesterről, egy mélykeresztény/konzervatív másikról, illetve egy multimilliárdos üzletasszonyról, akik minden bizonnyal kiváló jelöltek lehetnek, de baloldaliak semmiképp.

Biztos vagyok benne, hogy baloldali értékrendű politizálás nélkül a szociális fordulatnak még a vágya is maga lenne a lehetetlenség. Nos, az ISZOMM-nak ez elég érv arra, hogy teljes erővel benevezzen a legközelebbi általános választásokba.

strandszezon

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük