Szelényi Iván: Orbán Viktor igazi politikai vállalkozó

Az öndefiníciója szerint újlipótvárosi szociológusprofesszor, a Kádár-rendszer kritikusa szerint a tudósnak az a dolga, hogy a legközelebb kerüljön az igazsághoz, a politikusnak pedig az, hogy választást nyerjen. Szelényi Ivánnal a Heti Világgazdaság készített interjút.

” Orbánnak jó érzéke van ahhoz, hogy mit akar hallani a választó…”

A szociológus beszélt arról, vannak-e Magyarországon a hatalmon lévőknek elképzeléseik, vagy a keresletnek megfelelően módosítják a nézeteiket. Vagyis, ha az illiberalizmus kelendő, akkor adjuk azt:

“Orbán Viktor igazi politikai vállalkozó. Jó érzéke van ahhoz, hogy mit akar hallani a választó, ezt kiválóan megfogalmazza, és támogatottságot szerez vele. Tökéletes példa volt erre a migránsügy. Roppant korán felismerte, hogy hatalmas politikai tőke rejlik benne, és a magyar társadalom nagy többségét maga mögé állította. E kérdésben sokan olyanok is egyetértenek vele, akik ellene szavaznak. Csakugyan létezik politikai vállalkozói mentalitás. A politikusnak az a dolga, hogy választásokat nyerjen, és ezt úgy érheti el, hogy meggyőzi az embereket: érdemes rá szavazni.”

“… lehet-e demokrácia, ha az illiberális….”

Kitért arra, hogy az illiberális szót először Fareed Zakaria neves újságíró és politikai esszéíró használta először. Orbán ebből a kizárólag a politikusok szűk körében használt fogalomból pozitív fogalmat csinált, amellyel bekerült a világsajtóba:

“A tusnádfürdői beszédben azt is mondta, hogy a liberalizmus hajlamos az egyéni szabadságot, az egyéni érdekeket túlhangsúlyozni a közösségivel szemben. Szerinte az illiberális rendszer fejezi ki a közösség érdekeit. Ehhez Orbán felfogásában erős végrehajtó hatalomra van szükség, és korlátozni kell az ezt nehezítő hatalmi ágakat. Amikor Orbán ezt a beszédét elmondta, a vita jó része sajnos a körül éleződött ki, hogy lehet-e demokrácia, ha az illiberális. Zakariától tudjuk, hogy ez torzult, részleges demokrácia, hibrid rendszer lehet. De mindez nem fejezi ki az illiberalizmusnak azt a törekvését, hogy a végrehajtó hatalom cselekvőképességét nem szabad akadályozni egy erős törvényhozó és igazságszolgáltató hatalommal vagy médiával.”

Ne szépítsük: ez biztos elmebaj! Most lett elegem az egész Orbán-kompániából és saját magunkból!

A tudós azt tapasztalja, hogy a társadalomnak bizalma a hivatásos politikusokban nagyon megingott. Számos külföldi példa bizonyítja, hogy lecserélik az elhasznált politikusokat, és próbálnak újakat keresni:

“Ez nagyon veszélyes időszak, mert lehetőséget teremt populista szélhámosoknak arra, hogy a hatalomba kerüljenek. De én remélem, hogy a Deák Ferenchez hasonló politikus, aki tisztességes, és aki a nemzet érdekét látni tudja, nem halt ki. “

szelenyi-ivan
Szelényi Iván; fotó: youtube

….nem Orbániába, hanem Újlipótvárosba jövök haza….

Szóba került, tudósként törekszik arra, hogy indulatoktól mentesen elemezzen, és jól láthatóan kerüli az erősebb szavakat. Megfogalmazta, hogy magánemberként hogyan viszonyul a politikához:

“Politikailag indulatmentes vagyok, ezért már sokan kritizáltak, de én még a választásokra sem megyek el, mert nem igazán látom a jó választékot. És számomra a politika tárgy, amit tanulmányozok. Ezért nincs érzelmi kapcsolatom a politikával.”

Hangsúlyozta, többet olvas az amerikai politikáról, mint a magyarról. Izgalomba tud jönni attól, hogy mi lesz az előválasztásokon. Hozzátette, az egyetemi és kutatási dolgokkal kapcsolatban tud szenvedélyesebb is lenni, még exponálja is magát:

“A CEU miatt felháborodtam, miért kell elüldözni Budapestről. Az akadémiai intézetek elleni támadás azért érdekel, mert a tudományos intézményhálózatot politikai ellenőrzés alá vonják. Számomra a politikától független tudomány szentség, ebben nem tudok objektív lenni. Izgalmas ami Magyarországon történik, de kevéssé érint. Újlipótvárosban élek; amikor kérdezgették, hogy miért jövök vissza Orbániába, azt mondtam, nem Orbániába, hanem Újlipótvárosba jövök vissza. Nem bánnám, ha lenne egy-két jó napilap, de hát elolvasom a The New York Timest. “

Forrás: Heti Világgazdaság /A szemlét bl készítette./

Mocskos CEU! Ingyen oktatást hirdet megkötés nélkül bárkinek – még jó, hogy Orbán “kiebrudalja”!

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük