Szijjártó megint előadta a „magyar durcit”

A magyar kormány hivatalos „sértődésfelelőse” most éppen az ENSZ-főtitkárra akadt ki, és a Trump-modellt követve, már az ország kivonulását lebegteti a világszervezet egyik tárgyalássorozatról.

A „magyar harag”

A Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsora vendégeként a magyar külgazdaság és a külpolitika megtestesítője azon kesergett egy jót, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár a minap lehetőségként említette a migrációt, mint olyan folyamatot, amely erősíti a gazdasági növekedést, csökkenti az egyenlőtlenségeket és összeköti a különböző társadalmakat.

A nyilatkozat egyébként már pénteken is alkalmat adott a Fidesz-nek egy jó sorosozásra, akkor Rogán propagandaminiszter államtitkára, Tuzson Bence osztotta a világszervezetet, és ha már ott van, akkor Soros Györgyöt.

Most azonban jött Szijjártó és a „magyar harag” című produkció, amelynek lényege:

–   a Guterres-nyilatkozat legitimációs problémákat vet fel, hiszen az ENSZ-ben még csak most foglalkoznak azokkal az irányelvekkel, amelyek mentén a későbbiekben kezelnék a migrációt;

–   ehhez képest Szijjártó szerint a főtitkár „gyakorlatilag eredményt hirdet úgy, hogy egyébként világosan tisztában lehet azzal a ténnyel, hogy ebben a kérdésben semmilyen módon sem élvezi a tagállamok egyöntetű egyetértését”;

–   mindezek után „ha úgy fogjuk látni, hogy a véleményünket ebben a rendkívül fontos kérdésben a jövőben is figyelmen kívül hagyják, akkor annak a megfontolását javaslom majd a kormánynak, tekintsük át, hogy ezeken a tárgyalásokon van-e értelme részt venni”.

Sértődés, zsarolás – de azért mindent aláírunk

Összegezve: a magyar kormány megsértődött, zsarol is kicsit, de mindenek előtt ezt igen hangosan elmondja itthoni szavazóinak, hadd érezzék ezt az erős öntudatot, erős kezet, erős vezetőt.

Hogy aztán majd esetleg mégis ott leszünk, mégis aláírjuk a papírt (lásd még: 1300 menekült)? Nem ügy. Addig jön még pár Orbán-levél, a választás lemegy, és egyébként is, ezt csak Szijjártó mondta, őt meg ezért tartják.

(Forrás: HVG)

A Fidesz és a KDNP elutasítja az ENSZ migránscsomagját

Ezt jelentette ki Puskás Imre, a nagyobbik kormánypárt szóvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Puskás Imre kiemelte: ha az ENSZ elfogadja ezt a migránscsomagot, akkor az azt jelentené, hogy a migráció zöld utat kap világszerte, és a nemzetközi jogon át ráerőltetnék az országokra ezeket a migránsbarát javaslatokat.

A javaslatok nagyon ismerősek, a Soros-tervben csupa ehhez hasonló gondolatot lehet olvasni – jegyezte meg a szóvivő, aki felidézte ezek közül az évi egymillió migráns behozatalát, a családegyesítés segítését, azt, hogy legalizálják a gazdasági bevándorlást, hogy adjanak segélyt a migránsokat, és szüntessék meg a nemzeti határok védelmét.

Magyarország azonban nem akar bevándorlóország lenni, és azt javasolják a kormánynak, ha napirendre veszi a témát, tartsa szem előtt, hogy a kormánypártok elutasítják az ENSZ migránscsomagját – közölte Puskás Imre.

A szóvivő felidézte az ENSZ főtitkárának nyilatkozatát, amelyben António Guterres szorgalmazza, hogy nyissák meg az országok határaikat, használják ki a bevándorlás előnyeit. Szerinte a migráció egyértelműen pozitív, erősíti a gazdasági növekedést, csökkenti az egyenlőtlenségeket és összeköti a különböző társadalmakat. A Fidesz és a KDNP ennek ugyanakkor az ellenkezőjét látja – szögezte le.

A szóvivő szerint egyetlen migránst sem engedtek be Magyarországra és ezt a jövőben sem teszik

Kitért arra is, hogy az ENSZ főtitkára szerint káros, ha a hatóságok akadályt gördítenek a migráció elé, és olyan ambiciózus tervet kell elfogadniuk az ENSZ tagállamoknak, amely segítené a migránsok betelepítését. Ez elfogadhatatlan – jelentette ki, hozzátéve: ez azt jelentené, hogy a migrációt világszinten is tovább fokozzák, a gazdasági bevándorlást legalizálnák, kiiktatnák a határvédelmet és a hatósági ellenőrzéseket. A migránsok betelepítéséről pedig világméretű egyezmény születne.

Kérdésre a szóvivő azt mondta: egyetlen migránst sem engedtek be Magyarországra és ezt a jövőben sem teszik. Hozzátette: bíznak benne, hogy ennek a politikának a folytatására április 8-án felhatalmazást kapnak majd.

Azok, akik ugyanakkor védelemre szorulnak – ahogy korábban, úgy a jövőben is – megkapják majd ezt Magyarországon – tette hozzá.

További felvetésre elmondta: a nemzeti konzultációban az emberek nagy számban támogatták, hogy Magyarország ne váljon bevándorlóországgá. A miniszterelnök levelében arról tájékoztatja az állampolgárokat, hogy a kormány mindent megtesz – mindent lehetséges eszközt felhasználva –, hogy továbbra is megakadályozza a migránsok érkezését. A Stop Soros törvénycsomag is ezt a célt szolgálja – tette hozzá.

Az elesettekre való figyelés különösen jellemző a kormányra (?)

Arról, hogy előző nap egy fideszes jelölt Erzsébetvárosban tejet osztott, azt mondta: ez nem kifejezetten a választásokhoz kapcsolódó esemény, az elesettekre való odafigyelés jellemző máskor is, és különösen igaz ez a kormányra.

Arra, hogy akár 250 párt is indulhat a választáson, azt mondta: az, hogy egy párt megalakul, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy sikeresen el is tud indulni. A törvénymódosítást, amely a business pártokra vonatkozott, később lehet majd megítélni – jegyezte meg.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük