Tajani: a V4-ek Olaszország legádázabb ellenségei a migrációban

A SkyTg24 olasz hírtelevíziónak nyilatkozva, Antonio Tajani az Európai Parlament (EP) elnöke ezt azzal indokolta, hogy a V4-ek nem hajlandók egyetlen migránst sem befogadni. Hozzátette: annak ellenére, hogy a visegrádi országok mostanáig nem engedték a dublini szerződés módosítását, a római kormány tekintélyes tagjai őket tartják legjobb partnereiknek.

Az olasz kormányfő fenyegetődzik

Az EP-elnöke úgy vélte, „ha a dublini reformot elfogadták volna, nem következett volna be, ami Cataniában történik”.

Luigi Di Maio olasz kormányfő-helyettes csütörtökön és pénteken is hangsúlyozta: ha az EU nem lép, és nem osztja szét az olasz parti őrség Catania kikötőjében horgonyzó hajójának fedélzetén tartózkodó menedékkérőket a tagállamok között, Róma leállítja befizetéseit az uniós kasszába.

Antonio Tajani erre reagálva kijelentette: ha ez megtörténik, akkor az olasz kormány láncreakciót indít el és hatalmas kárt okoz majd Dél-Itáliában.

Reményét fejezte ki, hogy Luigi Di Maio kijelentése puszta „beszólás” volt.

A választási támogatottságért folytatott demagóg verseny rosszat tesz az olaszoknak

Tajani, aki egyben a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki párt alelnöke, az olaszországi Riminiben zajló katolikus találkozó résztvevőjeként nyilatkozott a SkyTg24-nak. Kifejtette, jobb lenne, ha a római kormány tisztázná, mit akar tenni és konkrét eredményeket érne el hangzatos bejelentések helyett, amelyekkel „az olasz kormánypártok csak egymásra licitálnak: nem így lehet megoldani a migráció problémáját, a választási támogatottságért folytatott demagóg verseny rosszat tesz Olaszországnak és az olaszoknak”.

Megjegyezte, Luigi Di Maio még a nemzeti szuverenitást hangsúlyozó belügyminiszteren, Matteo Salvinin is túl akar tenni, de az EU-ban ehelyett tényleges diplomáciai képességre és tárgyalókészségre van szükség.

„Salvini meg akarja változtatni az egyezményeket, de ehhez meg kell állapodni másokkal, ehhez viszont hitelesnek kell lenni, és jelenleg az olasz kormány nem hiteles a többi európai ország szemében” – vélte Antonio Tajani.

A nemzeti szuverenitást hangsúlyozó politikával nem lehet előre jutni

Tajani Orbán Viktort is említette. Kijelentette: reméli, hogy Orbán Viktor az Európai Néppártban marad, tiszteletben tartva annak értékeit. A nemzeti szuverenitást hangsúlyozó politikával nem lehet előre jutni – tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön olasz kollégájával Enzo Moavero Milanesivel tárgyalt Rómában.

A miniszter úgy értékelte, hogy a magyar és olasz kormány migrációs politikája számos ponton egyezik.

Orbán és Salvini hamarosan találkozik

Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, a kormánypárt Liga vezetője pénteken bejelentette, hogy a következő napokban Orbán Viktorral készül találkozni az európai migrációs politika kérdéseinek megvitatására.

(Forrás: MTI)

A kísérő nélküli gyermekek elhagyhatták a Diciotti fedélzetét

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük