Sorting by

×

Tanévnyitogató országszerte – szóözön

Túl vagyunk az ünnepélyes, fehér inges, pátoszos “tanévnyitogatón”. Arról még mindig nem sikerült leszokni egyetlen iskolában sem, hogy ne fontos ember: igazgató, kerületi képviselő, polgármester, sőt országgyűlési képviselő vagy egyenesen egy miniszter mondjon száraz, unalmas beszédet, amiből egy szót sem értenek a diákok.

Nem is érdekli őket

Éppen elég bajuk, hogy véget ért a nyár, ünneplőbe kell öltözni, nem lehet rúgni a focit. Vigyázzba kell állni, csöndben kell maradni, beszédet kell hallgatni.

“Itt van az ősz, itt van újra”

A közhelyhuszárok instant idézeteket puffogtatnak, a gyerekek meg legfeljebb kinevetik őket. A bankvezér még oda is szól a középiskolás fiúknak, hogy holnap nézzék a labdarúgó-válogatott mérkőzését. Ők egy emberként állva megígérik, persze nézik majd. Dehogy nézik, jobb dolguk is van ennél.

A II. kerületben egy vadonatúj, milliárdokba került iskolaépületet avattak, Megyaszóba már csak ingyen tanszercsomag jutott. Persze egyik iskolába járó tanuló sem tud a másikról. A Szerencsi járásból fényévekre van a Rózsadomb és fordítva.

A Völgy utcában a miniszter okosan, szépen beszélt, persze ő a térség országgyűlési képviselője is. Szépen kell beszélni. Ő mondta: háromszor annyi forrás áll rendelkezésre oktatási célra, a családok támogatására idén, mint 2010-ben.

Az oktatási államtitkár is szólásra emelkedett a Gyermekek Házában

Maruzsa Zoltán szerint:

“nincs két egyforma iskola Magyarországon, legyen az bármilyen fenntartású is”.

Ördöge van: nincs két egyforma iskola az országban, erről Megyaszón is tudnának nyilatkozni.

A Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskolában egyenesen Kásler miniszter és Koncz Zsófia honanya osztogatta az ingyenes tanszercsomagokat.

Míg a Völgy utcai (II. kerület) iskolaépületre több, mint 5 milliárd forintot adott a kormány, addig az országos, ingyenes tanszercsomag-programot (110 480 darab) a Klebelsberg Központ megúszta 911 és fél millió forintból. Hát, nem megérte?

Megyaszón volt olyan “szerencsés” első osztályos kislány, akinek egyszerre adta át az ingyenes tanszercsomagot a vörös ruhában pompázó honanya és maga a miniszter. Szegény kislány éppen csak a szemükbe nem tudott nézni ezeknek a nagy embereknek, akik “alázatosan” hajoltak meg és nyújtották át az alamizsnát, akarom mondani a tanszercsomagot. Egyszerre alázták meg az iskolát, az ott tanítókat és a romákat.

Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond a XII. nemzeti tanévnyitón a Taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskolában. Balról Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b), mellette Vizkeletiné Juhász Judit, a Taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskola igazgatója. Fotó: MTI/Vajda János

Egy házzal arrébb Taktaharkányban már Nemzeti tanévnyitót tartottak

A miniszter és a képviselő asszony sleppjével együtt átvonult a szerencsi tankerület Apáczai Csere János Általános Iskolájába. Taktaharkányban nagy volt az öröm, megérkezett a nagyságos miniszter és a honanya, de volt ott természetesen igazgató asszony és polgármester úr is, ahogy dukál.

A múlt megismerésével érthető meg a jelen, tervezhető a jövő – hangoztatta a miniszter. A szülőknek Kölcsey Ferenc szavait idézve Kásler Miklós azt mondta: aki gyermeket nevel, az a hon iránt szent kötelességet teljesít.

A térség országgyűlési képviselője szerint hatalmas büszkeség, hogy itt valósul meg ez az országos jelentőségű esemény. Ez is azt mutatja, hogy mennyire fontos ez a vidék, az egész ország megismerheti Taktaharkányt.

Lázár János és Csányi Sándor vágja át a szalagot. Fotó: facebook.com/lazarjanosfidesz

Mezőhegyesen Csányi Sándor és Lázár János kéz a kézben adta át a több mint egymilliárd forintból felújított szakképző iskola központi épületét

A kormánybiztos kitért arra, hogy Mezőhegyes az ország egyik leghátrányosabb térsége, és “kutya kötelesség” esélyt adni az itt élőknek, aminek egyik legfontosabb eszköze az oktatás újjászervezése.

Lázár János úgy fogalmazott, “az országnak, a magyar gazdaságnak, a mezőgazdaságnak vannak erős emberei”, akik közül Csányi Sándor “a legerősebb, a legönállóbb és a legkarakteresebb”, és akinek szerinte “a vidék újjáépítésének az élére kell állnia”.

Csányi Sándor a mezőgazdaság kettős szorításban van: miközben egyre növekvő népességet kell ellátnia, aközben azt egyre környezetbarátabb módon kell tennie. Van piaci tér, szavai szerint a főleg Ázsiában növekvő népesség számára mi termelhetjük meg az élelmiszert, hiszen nagy előnyünk az édesvíz és a jó minőségű termőföld.

Az oktatás tünteti el leginkább a társadalmi különbségeket

Ezt már Rétvári Bence mondta Mezőtúron. Az államtitkár kiemelte: a kistelepülési iskolákat nem bezárni kell, hanem felújítani. A “minket megelőző években” több mint háromszáz helyen zártak be iskolát, 15 ezer pedagógust bocsátottak el – mondta, hangsúlyozva: “az állam ott van minden iskola mellett, a legkisebb iskolák mögött is”.

Rétvári már csak azt felejtette el hozzátenni, hogy éppen a hátrányos helyzetű településeken ma már lasszóval kell tanítót fogni. Sőt, a pedagógushiány a gazdag térségekben is gond: több, mint tízezer tanár és tanító hiányzik a rendszerből. Csak Budapesten és Pest megyében több, mint ezer tanári és tanítói állás betöltetlen.

Fotó: MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár

Magyarország a NATO afganisztáni feladatvállalása okán 57 afgán családot, köztük 180 kiskorú gyermeket is evakuált Afganisztánból. Őket Röszkén “szállásolták el”, azaz ott vannak karanténban.

Ezeknek a gyerekeknek a szögesdrót mögött minél hamarabb meg kell szervezni az oktatásukat, fejlesztésüket. Ők és szüleik nem önként hagyták el országukat, nem több ezer kilométeres gyaloglás után jutottak el hozzánk. A szülők Afganisztánban segítették, többek között a magyar rendfenntartó erőket, a tálibok hatalomra kerülése után ezért kerültek ebbe a helyzetbe.

A magyar állam és mindannyiunk felelőssége, hogy az ő sorsuk mihamarabb, soron kívül rendeződjék.

A 180 afgán gyereknek megfelelő oktatást kell nyújtani!

Kapcsolódó

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.