Tini a családban, 60 jó tanács szülőknek

A szülők számára nem titok, hogy a serdülőkor nehéz időszak. Ilyenkor a gyerek felnőtté válik, önállóságra törekszik, keresi önmagát, de ugyanakkor továbbra is nagyon sérülékeny és sebezhető. Ne feledjük, egy lázadó tinédzser nem az az ember, akivel a megszokott módon is lehet bánni.

A tini lehet érzékeny, ingerlékeny, új komplexusai alakulhatnak ki

A szülők egy része ekkor arra gondol, hová tűnt az aranyos/csendes/boldog/aktív gyermekük? Mit kezdjen ezzel a zárkózott és mogorva emberrel? Meg kell azonban érteni, hogy ez az állapot a növekedés normális fázisa. Az élettani változásokkal együtt a serdülő személyisége is változik. Ha a szülők nem állnak készen az ilyen változásokra, túlzottan beleszólnak a gyermek életébe, vagy pont fordítva, nem fordítanak figyelmet a problémákra, akkor a családot valódi viharok rázhatják meg.
Lehetséges-e meleg és bizalmas kapcsolatot kialakítani felnőttként egy tinédzserrel? Természetesen igen; és ebben a pszichológusok is biztosak. Ezért emlékeznünk kell arra, hogy a kamaszkor időleges „válság”, amely egyszer véget ér. Hogy hogyan éli ezt meg és hogyan lép át rajta a gyermek, ez nagymértékben függ a szülőktől is.

60 mód arra, hogyan javítsuk serdülő gyermekünkkel a kapcsolatot

A serdülők önállónak és függetlennek gondolják magukat, de valójában ezen korszak alatt nagyon sebezhetőek. A tizenévesek ugyan már nem kisgyermekek, de még nem is felnőttek. Éppen ezért még mindig erős és jó kapcsolatokat igényelnek a hozzájuk közelálló felnőttekkel. Az alábbiakban ötleteket mutatunk, amelyekkel hatékonyan erősítheti bármelyik szülő a kapcsolatát gyermekével, ezáltal is segítve annak felnőtté válását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük