Trump megint megsértette a franciákat és az angolokat

Franciaország felháborodott az amerikai elnöknek a 2015 novemberében 130 életet követelő párizsi merényletekkel kapcsolatban tett kijelentései miatt. Donald Trump szerint enyhébb fegyvertartási szabályok mellett a támadókat előbb meg lehetett volna állítani.

Donald Trump eljátszotta, hogy hogyan lőhették agyon áldozataikat a párizsi merénylők. “Bumm! Gyere ide! Bumm!” – magyarázta, miközben ujjával pisztolyt formálva agyonlőtte a maga elé képzelt térdeplőket. Szerinte ha csak egy embernek lett volna fegyvere, “vagy valaki ebből a teremből ott lett volna a fegyverével”, akkor egészen máshogy alakult volna a történet. Szerinte ugyanis egy fegyveres is megfutamította volna a gépkarabélyokkal felfegyverzett, a halálra teljes mértékben felkészült öngyilkos merénylőket.

Franciaország határozottan elítéli Trump elnöknek a 2015. november 13-i párizsi merényletekkel kapcsolatban tett kijelentéseit, és követeli, hogy az áldozatok emlékét tartsák tiszteletben – olvasható a francia külügyminisztérium szombat esti közleményében. A tárca szerint Franciaország büszke arra, hogy biztonságos ország, amelyben a lőfegyverek vásárlását és tartását szigorúan szabályozzák.

A bűnügyi statisztikák nem indokolják ennek a politikának a megváltoztatását. A szabad forgalomban lévő fegyverek nem jelentenek védelmet a terrortámadásokkal szemben, sőt elősegítik a merényletek kitervelését – írták a közleményben.

Francois Hollande – aki a szóban forgó merénylet idején volt az államfő – szégyenletesnek és obszcén affektálásnak nevezte Trump kijelentéseit, amelyek szerinte sokat elárulnak arról, hogy az amerikai elnök hogyan gondolkodik Franciaországról és arról, hogy a franciák mit tartanak értéknek, de meggyőződése, hogy a két ország közötti barátságon nem ejthet foltot senki tiszteletlensége vagy különcsége.

A brit orvosok is felháborodtak

Trump nemcsak a franciákat idegesítette fel, brit orvosok is felháborodtak, miután Trump londoni késes támadásokkal kapcsolatos kijelentésein, amelyeket ő a legnagyobb amerikai fegyverlobbi éves kongresszusán tett a fegyvertartás csorbítatlan joga mellett érvelve.

Az amerikai elnök azt mondta a Nemzeti Fegyverszövetség kongresszusán: noha a briteknek törvény tiltja a lőfegyverbirtoklást, vannak késeik, és az egyik londoni kórház, a Royal London Hospital orvosai maguk is elismerik, hogy intézményükben olyan szörnyű állapotok uralkodnak a késes támadások miatt, mint egy hadikórházban. „Vérfoltok vannak mindenütt a padlón” – jelentette ki.

Az elnök ezzel a kórház egyik traumatológus sebész, Martin Griffiths egy megjegyzésére utalt, ugyanis ő korábban azt mondta: egyes kollégái az afganisztáni nemzetközi misszióban részt vevő brit katonai kontingens volt táborához hasonlították a kórházat egy alkalommal. Griffiths azonban Trump beszéde után, szombaton így reagált: az elnök tévesen értelmezte a szavait.

Egy kollégája, Karim Brohi közleményt is adott ki, és ebben azt írta: “Mindannyiunknak van még tennivalója a (késes) erőszakcselekmények ellen, de nevetséges az a javaslat, hogy a lőfegyverek részei lehetnek a megoldásnak. A lőtt sebbe legalább kétszer akkora valószínűséggel halnak bele az emberek, mint a szúrt sebbe, és nehezebb ellátni őket.”

Griffiths azt is írta üzenetében, hogy Trump elnököt júliusra tervezett nagy-britanniai látogatásán szívesen meghívná kórházlátogatásra, de találkozhatna a londoni polgármesterrel és a rendőrfőkapitánnyal is, hogy tájékozódhasson arról: a városnak miként sikerült visszaszorítania az erőszakos bűncselekményeket.

(Forrás: MTI, 444)

Kapcsolódó:

Trump vérig sértette a paralimpikonokat

Ez maga a téboly: Trump fölfegyverezné a tanárokat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük