Über-rossz hír Orbánéknak – 1.590 forint eltulajdonításáért 3 nap őrizetbevétel jár – tessenek csak számolni picit!

Mit saccolnak, örökölhető a bünti? Azt gondolom, hogy nem, így semmi esély arra, hogy a címben szereplő számítást alapul véve letöltse megérdemelt büntetését az, akinek az eltulajdonító-számláján milliárdok lehetnek.

Honnan a matek alapja? Hát a rendőreinktől….

A 444-et egy olvasója, a családjával Svájcban élő dr. B. József kereste meg az alábbi történettel:

“A 17 éves, brit – magyar kettős állampolgárságú lányára várt október 22-én, délután fél kettőkor, Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában. Sürgette a lányát, hogy jöjjön már ki a DM-ből, mert indulniuk kellene tovább. Lánya, akit monogramja alapján itt BCM-nek nevezünk, sosem élt Magyarországon, törve beszéli a nyelvet, írni és olvasni sem tanult meg magyarul.

BCM sietős léptekkel engedett a felszólításnak, de rögtön a nyomában megjelent az üzlet biztonsági őre is, aki közölte, hogy a lány ellopott valamit. Hamar kiderült, hogy valóban nála maradt egy krém, amely 1590 forintba került volna, de nem fizetett érte. A krémet vita nélkül visszaadta, azt mondta, hogy véletlenül maradt nála.

A biztonsági őr azonban közölte, hogy ezzel nincs lezárva az ügy,

és bekísérte a lányt az üzlet raktárába. Nem engedte az apjának, hogy ő is velük tartson, innentől B. József a raktár ajtaja előtt várakozott, hiába kérte, hogy a lányával lehessen.

A biztonsági őr rendőröket hívott, akik hosszan elbeszélgettek a lánnyal, jegyzőkönyvet vettek fel, magyar nyelven, amit a lánnyal alá is írattak. A jogász végzettségű B. József szerint ez több okból is sértette a szabálysértési törvény alapelveit: egyrészt a lány hiányos nyelvtudása miatt, másrészt mert fiatalkorú, és így a törvényes képviselőjének is jelen kellett volna lennie.

A rendőrök a jegyzőkönyv felvétele után a lányt magukkal vitték,

és B. Józsefet csak délután hat után engedték be hozzá a rendőrségen, amikor egy második meghallgatása is elkezdődött. Ezen a meghallgatáson az apa is jelen volt, de itt állítása szerint már a korábbi, a DM raktárában felvett jegyzőkönyvből indultak ki. A lány ismét elismerte, hogy valóban elrakta a krémet, ezért bocsánatot kért, és várta, hogy mehessen haza. Ám a rendőrség elrendelte a szabálysértési őrizetbe vételét. Ezt 72 óráig megteheti, amennyiben az elkövetőt tetten érik, és így akarják gyorsított eljárásban bíróság elé állítani.

Ám mire mindezzel este hét körül végeztek, a bíróság már bezárt,

és másnap a nemzeti ünnep miatt ki sem nyitott. Vagyis csak két éjszakával később, október 24-én délelőtt került bíró elé BCM, addig a fogdában maradt. Az eljárás gyorsítását így aligha indokolhatta őrizetbe vétele. A határozatban semmi nem szólt arról, hogy BCM esetében miért kellett a szabálysértési őrizetet elrendelni.

A bíró ezután csütörtökön a létező legenyhébb büntetéssel, szóbeli megrovással zárta le az ügyet, és a lány szabadon távozhatott.”

További részleteket ide kattintva olvashat.

A keretes szerkezetre tekintettel

visszatérve az elején feltett kérdésre, a fentieket alapul véve nem lehetnek nyugodt éjszakái azoknak, akiknek milliárdos vaj van a fülük mögött. Borkai Zsolt esetét nézve, aki egyik nap még úgy gondolja, hogy érinthetetlen, az nem biztos, hogy másnap is ugyanolyan rózsaszín arccal ébred.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük