Mit saccolnak, örökölhető a bünti? Azt gondolom, hogy nem, így semmi esély arra, hogy a címben szereplő számítást alapul véve letöltse megérdemelt büntetését az, akinek az eltulajdonító-számláján milliárdok lehetnek.

Honnan a matek alapja? Hát a rendőreinktől….

A 444-et egy olvasója, a családjával Svájcban élő dr. B. József kereste meg az alábbi történettel:

“A 17 éves, brit – magyar kettős állampolgárságú lányára várt október 22-én, délután fél kettőkor, Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában. Sürgette a lányát, hogy jöjjön már ki a DM-ből, mert indulniuk kellene tovább. Lánya, akit monogramja alapján itt BCM-nek nevezünk, sosem élt Magyarországon, törve beszéli a nyelvet, írni és olvasni sem tanult meg magyarul.

BCM sietős léptekkel engedett a felszólításnak, de rögtön a nyomában megjelent az üzlet biztonsági őre is, aki közölte, hogy a lány ellopott valamit. Hamar kiderült, hogy valóban nála maradt egy krém, amely 1590 forintba került volna, de nem fizetett érte. A krémet vita nélkül visszaadta, azt mondta, hogy véletlenül maradt nála.

A biztonsági őr azonban közölte, hogy ezzel nincs lezárva az ügy,

és bekísérte a lányt az üzlet raktárába. Nem engedte az apjának, hogy ő is velük tartson, innentől B. József a raktár ajtaja előtt várakozott, hiába kérte, hogy a lányával lehessen.

A biztonsági őr rendőröket hívott, akik hosszan elbeszélgettek a lánnyal, jegyzőkönyvet vettek fel, magyar nyelven, amit a lánnyal alá is írattak. A jogász végzettségű B. József szerint ez több okból is sértette a szabálysértési törvény alapelveit: egyrészt a lány hiányos nyelvtudása miatt, másrészt mert fiatalkorú, és így a törvényes képviselőjének is jelen kellett volna lennie.

A rendőrök a jegyzőkönyv felvétele után a lányt magukkal vitték,

és B. Józsefet csak délután hat után engedték be hozzá a rendőrségen, amikor egy második meghallgatása is elkezdődött. Ezen a meghallgatáson az apa is jelen volt, de itt állítása szerint már a korábbi, a DM raktárában felvett jegyzőkönyvből indultak ki. A lány ismét elismerte, hogy valóban elrakta a krémet, ezért bocsánatot kért, és várta, hogy mehessen haza. Ám a rendőrség elrendelte a szabálysértési őrizetbe vételét. Ezt 72 óráig megteheti, amennyiben az elkövetőt tetten érik, és így akarják gyorsított eljárásban bíróság elé állítani.

Ám mire mindezzel este hét körül végeztek, a bíróság már bezárt,

és másnap a nemzeti ünnep miatt ki sem nyitott. Vagyis csak két éjszakával később, október 24-én délelőtt került bíró elé BCM, addig a fogdában maradt. Az eljárás gyorsítását így aligha indokolhatta őrizetbe vétele. A határozatban semmi nem szólt arról, hogy BCM esetében miért kellett a szabálysértési őrizetet elrendelni.

A bíró ezután csütörtökön a létező legenyhébb büntetéssel, szóbeli megrovással zárta le az ügyet, és a lány szabadon távozhatott.”

További részleteket ide kattintva olvashat.

A keretes szerkezetre tekintettel

visszatérve az elején feltett kérdésre, a fentieket alapul véve nem lehetnek nyugodt éjszakái azoknak, akiknek milliárdos vaj van a fülük mögött. Borkai Zsolt esetét nézve, aki egyik nap még úgy gondolja, hogy érinthetetlen, az nem biztos, hogy másnap is ugyanolyan rózsaszín arccal ébred.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét