Újabb önkormányzat-coki “népbarát” kormány-köntösben – Adóemelési stopot rendelt el a kormány az önkormányzatoknál

A kormány újabb gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedést rendelt el a koronavírus-járvány miatt: megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden az MTI-vel (23.15-kor)

“Értetek csináljuk, emberek!”

Mint a közleményben hangsúlyozzák,

a kormány legújabb intézkedésével a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került magyar vállalkozásokat, a családokat és a lakosságot segíti.

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent

kormányrendelet rögzíti, hogy a helyi és a települési adó mértékét nem lehet megemelni jövőre.

Az adókedvezmények és az adómentességek sem korlátozhatóak vagy szűkíthetőek, azokat ugyanis 2021-ben is biztosítani kell

A települési önkormányzatok jövőre nem vezethetnek be új települési adót se – írják a közleményben.

Emlékeztetnek arra, hogy kormány adócsökkentésekkel segíti a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, munkáltatókat, hozzájárulva ezzel a magyar gazdaság újraindításához is. A keddi Magyar Közlönyben megjelent rendelet biztosítja a lakosság, a családok és a vállalkozások védelmét, jövőre ugyanis adóemelésekkel, megszorításokkal egyetlen önkormányzat se sújthatja őket – mutatnak rá a közleményben.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormánydöntés így szól:

  • A 2021. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak az e rendelet hatálybalépése napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.
  • Az önkormányzatnak az e rendelet hatálybalépése napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021-ben végződő adóévben is biztosítania kell.
  • A települési önkormányzat a 2021. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.
  • A döntés értelmében a fenti szabályok a kihirdetést követő nap, vagyis szerdán lépnek életbe és hatályát veszíti február 8-án.

Megfogadta a kormány Parragh László egyik javaslatát

A mostani rendelet azt is jelenti, hogy a kormány megfogadta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének egyik közelmúltbeli javaslatát a helyi adókkal kapcsolatban. Két héttel ezelőtt Parragh László ugyanis azt nyilatkozta egy lapinterjúban, hogy

javasoljuk emellett a kormánynak a további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek mértékének befagyasztását.

Idetartozik egyebek mellett az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó, az építményadó, valamint a kommunális adó

Azt is hozzátette akkor az MKIK nemrégiben újraválasztott elnöke, hogy javaslatuk célja, hogy az

iparűzési adóból származó bevétel kiesését az önkormányzatok ne az egyéb adónemek emelésével pótolják, ezzel is garantálva, hogy valóban mérséklődjenek a kkv-k terhei.

Az ügy nem előzmények nélküli. Orbán Viktor miniszterelnök 3 hete egyeztetett Parragh Lászlóval, ahol a kormányfő arra kérte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, tegyen javaslatot a kormánynak a kis- és közepes vállalkozások megsegítésére. Ezt követően szinte azonnal meg is fogalmazta Parragh László első, radikálisnak tűnő javaslatát a helyi iparűzési adó átmeneti elengedéséről, a kormány azonban az iparűzési adót érintő javaslattal kivár, feltehetőleg azért, mert komoly ellenállásba ütközött a jelek szerint. Legutóbb Izer Norbert adóügyi államtitkár nyilatkozta azt az InfoRádiónak, hogy az iparűzési adó szabályairól még nincs végleges döntés.

“Számos javaslat érkezett be az elmúlt időszakban, az értékelésük még zajlik. A parlament általi elfogadott adótörvényekben nincsenek radikális változtatások a helyi adóknál”

– mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára.

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük