Ungváry Krisztián:”Fogalmazhatok úgy is, hogy az orosz bank beengedése nettó hazaárulás” 

Tejesen nyilvánvaló, hogy az egykor a KGST bankjaként működő, majd újraaktivált Nemzetközi Beruházási Bank az orosz titkosszolgálat az orosz kémhálózat része. Az pedig, hogy ez a bank Budapestre teszi át a székhelyét és gyakorlatilag minden magyar ellenőrzés és szabályozás nélkül működhet, a nemzetbiztonságot súlyosan veszélyeztető ügy – nyilatkozta Ungváry Krisztián történész a Népszavának.

Ungváry szerint egyértelmű, hogy a bank vezetőinek és munkatársainak jelentős része fedett hírszerző

Mivel Oroszország ellenséges az Európai Unióval szemben, és nemcsak választások manipulálásától, hanem gyilkosságoktól sem riad vissza, ezért a bank Budapestre költözése veszélyes a magyar nemzetbiztonságra. Ezt szerinte Orbán Viktor nagyon jól tudja, csak nem érdeklik az Unió és a NATO felé vállalt kötelezettségeink.

“Fogalmazhatok úgy is, hogy az orosz bank beengedése nettó hazaárulás”

Ungváry Krisztián elmondta, hogy a konkrét ügyet ugyan nem kutatta, de ismerve ennek a rendszernek a működését egyértelmű, hogy a bank vezetőinek, illetve munkatársainak jelentős része alighanem fedett hírszerző, s

„ezen nincs mit szépíteni”.

Ahhoz persze, hogy ezt bizonyítani lehessen, be kellene jutni az orosz titkosszolgálati irattárba és le kellene fényképezni ifjabb Nyikolaj Koszov személyi dossziéját, amit nyilván nehezen lehetne kivitelezni.

Orbán: “jelentős előrelépés a Nemzetközi Beruházási Bank Magyarországra települése” – költözik az egykori KGST-bank

Elég sok tényfeltáró cikk jelent meg

az utóbbi időben arról, hogy az orosz hírszerzés hogyan működik. Ennek a banknak a tevékenysége a sajtóból többé kevésbé ismert, ezek után körülbelül annyira nehéz összerakni a képet, mint Mészáros Lőrinc közbeszerzéseinél és gazdagodásánál.

Oroszország nem a NATO tagja, és mindent megtesz azért, hogy a NATO-t, illetve az Európai Uniót bomlassza. Moszkva számára az EU egy ellenséges politikai szövetség, és számtalan eset van az utóbbi időben arra, amikor aktívan az unió ellen léptek fel, választásokat befolyásoltak, sőt, gyilkosságokra is volt példa

– fejtette ki a történész, aki szerint ezek után arra a kérdésre is egyértelmű a válasz, hogy az IIB Budapestre költözése veszélyezteti-e a magyar nemzetbiztonságot.

Ungváry Krisztián kizártnak tarja, hogy a kormány ezeket a körülményeket ne mérlegelte volna, amikor döntött a Nemzetközi Beruházási Bank beengedéséről:

„Sok mindent el lehet képzelni a Fideszről és Orbán Viktorról, de azt semmiképp sem gondolnám, hogy buta emberekről van szó”.

Ez a történet inkább azzal függ össze, hogy a magyar politikai vezetés nem veszi komolyan az európai unós és NATO-tagságunkból adódó szövetségesi kötelmeket. Ezek után fogalmazhatok úgy is, hogy az orosz bank beengedése nettó hazaárulás – fogalmazott.

A Népszava korábban beszámolt róla: kalandfilmbe illő élete volt az IIB élére delegált Nyikolaj Koszov szüleinek, akik évtizedeken át az orosz titkosszolgálat elitjébe tartoztak. Édesanyja, Jelena Koszova részt vett az amerikai atomtitok ellopásában. Apja, az idősebb Nyikolaj Koszov 1956 után Budapesten a levert forradalommal kapcsolatos nyugati reakciókat gyűjtötte, a 70-es évek közepétől pedig a KGB hivatalos magyarországi képviselője volt. Ebben a minőségében a Belügyminisztérium épületében volt az irodája.

Forrás: Népszava

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük