Ursula von der Leyen évértékelője élőben – Maradnak a szankciók, jön az extraprofit adó

Elnöksége legfontosabb beszédét mondhatja el az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése előtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Az évértékelő díszvendége Olena Zelenszkaja, az ukrán elnök felesége, fő témája pedig az az energia- és megélhetési válság lehet, amelynek egyik fő oka az ukrajnai háború. A Bizottság és a magyar kormány párbajának finisében azonban üzenhet Von der Leyen Orbán Viktornak is.

Ursula von der Leyen sárga-kékben

Harmadik alkalommal mond évértékelő beszédet az Európai Parlament előtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Ez azonban az első alkalom az ukrajnai háború kitörése után. Az elnök szolidaritása jeléül az ukrán zászló kék-sárga színeiben szólal fel az Európai Parlament strasbourgi plenáris üléstermében, az esemény díszvendége pedig Olena Zelenszkaja, az ukrán államfő felesége. A kék-sárga szettel egyébként nincs egyedül VDL, a bizottság és a parlament több női tagja is ezeket a színeket választotta.

“A szankciókból nem engedünk”

Leyen: az első naptól Ukrajna mellett állt Európa, és erős szankciókat hoztak, aminek a következtében az orosz pénzügyi rendszer a túlélésért küzd, az orosz ipar pedig térdre zuhant. A Kreml térdre kényszerült szerinte, szerinte ez is mutatja, hogy következetesen folytatni kell a szankciós politikákat. Több mint 90 millió eurót nyújtottak pénzben a katonai támogatáson kívül, és hosszú távban gondolkodnak. Az ukrán szülők úgy küldik a gyerekeket, hogy nem tudják, viszontlátják-e őket – idézi fel azt, amit az ukrán elnökasszony mondott neki. Ezért is 100 millió euróval támogatják az iskolák újraépítését. Más támogatásról is beszél, például az ukrán villamosenergia-rendszer csatlakoztatásáról, a vámmentes kereskedelem kiterjesztéséről. Tervük azt, hogy az európai roamingrendszert kiterjesszék Ukrajnára is – jelenti be.

Extraprofitadó az energiacégekre

Hallgatnunk kellett volna azokra, akik ismerik Putyint, a meggyilkolt újságírókat, a grúz ellenzéket, akik azt mondják: Putyin nem fog megállni

– folytatja Von der Leyen. Kiemeli: meg kell szabadulnunk az orosz fosszilis energiától való függőségtől. Ennek keretében 84 százalékos a földgáztárolók telítettsége, de ez nem elég, diverzifikálni kell a beszerzéseket. Tavaly még az orosz földgáz adta az import 40 százalékát, ma ez csak 9 százalék – teszi hozzá, kiemelve, az oroszok manipulálják a piacot: inkább elégetik a gázt, csak ne kelljen Európába küldeni. Sokan aggódnak, hogy ki tudják-e fizetni a számlákat, de sokan alkalmazkodnak, például azok a gyárak, amelyek olyan időpontra tették át a munkaidőt, amikor hatékonyabban tudnak energiát felhasználni. Ilyen lépést vár el a tagállamoktól is – idézi fel a múlt héten bejelentett javaslatokat. Ehhez támogatást vár el a kkv-k vagy a rászoruló családok számára. Ennek érdekében a bevétel maximalizálását, az energiacégek most keletkező extraprofitjának megadóztatását javasolja, és ársapkát az energiahordozók árára.

Fel kell lépni a korrupció ellen!

Amikor a tagjelölt országoktól azt várjuk el, hogy a korrupciót szüntessék meg, akkor ezt a saját házunk táján is fel kell számolni. Ezért a bizottság megreformálja a korrupcióellenes harci jogi keretrendszerét – folytatja, kiemelve, hogy ez bekerül az alapjogok rendszerébe.

Fókuszban az Európai értékek

Külföldi autokratát támadják az európai demokráciát – folytatja Von der Leyen, felidézve az amszterdami egyetemen bezárt kínai központot. Ha védjük a gazdaságunkat, akkor nem kellene ugyanígy eljárni az európai értékekkel? Ennek érdekében egy paktumot hoznak létre, hogy megakadályozzák a külföldi befolyásszerzési próbálkozásokat. Ma a demokráciáért napról napra harcolni kell – folytatja, ezért az Európai Bizottság kiáll a bírók függetlensége mellett és a kondicionalitási eljáráson keresztül megvédi az európai forrásokat.

Globális Európa

Az oroszok nem csak a nemzetközi szabályokat rúgják fel, de a demokrácia, a jogállam értékeit támadják – mondja politikus. Itt az ideje, hogy a hasonlóan gondolkodó demokratikus államokkal közösen alakítsuk a világunkat, kezdve mindjárt azokkal, akik megkezdték az utat az Európai Unió felé – szól elsősorban a Nyugat-Balkán országai felé. Ennél azonban szélesebb közösségre számít, ennek érdekében az EU-aspiránsokon túl az EU-val együttműködni kívánó országok közösségének létrehozását javasolja. Ennek egyik jele, hogy Afrikában gyártatnak majd világszínvonalú technológiával vakcinákat. Globális szintű befektetésekre van szükség – tette hozzá, kiemelve a G7 szerepét, és egy ülést, ahol közösen jelentik be Joe Biden amerikai elnökkel az új beruházásokat.

Segítség a kkv-knak

A szociális piacgazdaság fontosabb, mint valaha, ez nem csak a szolidaritás miatt fontos, de a kkv-kat is erősíti – emeli ki az elnök. A kkv-kat visszafogó akadályokat fel kell számolnunk – folytatja a sokszor elhangzott mondattal. Az infláció és a bizonytalanság miatt azonban ez most különösen fontos, így most egységes adócsomagot ígér annak érdekében, hogy ezek a cégek hozzáférjenek a kontinentális piachoz. Ugyanakkor a késedelmes fizetések ellen is fellépnek, hogy megakadályozzák a csődök negyedét okozó problémát.

További részletekért kattintson A HVG-re.

Éljen soká Európa

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

– zárja szavait a bizottság elnöke.