Magyar Hang: Orbán nem képviseli Magyarországot az Európai Parlement jogállamisági vitájában

A Magyar Hang az EP Médiaszolgálatától úgy értesült, hogy ellentétben 2013-al és 2018-al, amikor Orbán Viktor személyesen is jelen volt a jogállamisági jelentés vitáján, ezúttal nemhogy a magyar miniszterelnök nem vesz részt, de senki sem képviseli a magyar kormányt és nem mondja el annak érveit a témában.

A Gwendoline jelentés

Rui Tavares 2013-as és Judith Sargentini 2018-as jelentése után egy harmadik EP-képviselő, Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti politikus is megvizsgálta a magyar jogállamiság helyzetét és jelentést készített róla az Európai Parlament számára, melyről szerdán vitáznak, majd csütörtökön szavaznak a képviselők.

Néma csend

A magyar kormánypárti politikusok közül egyedül Hidvéghi Balázs (Fidesz, független EP-képviselő) jegyez néhány másik, marginális EP-frakciókat képviselő politikussal közösen egy kisebbségi véleményt, ám a pár soros dokumentum a 37-oldalas Gwendoline-jelentés egyetlen felvetésére sem reagál érdemben. Hidvéghi és hat társa azt írja:

„Egy ilyen jelentés előfeltétele az objektivitás, az egyértelmű kritériumok alkalmazása és a tényekhez való szigorú ragaszkodás. Ezzel szemben, a LIBE bizottság által elfogadott korábbi dokumentumokhoz hasonlóan, a jelentés szubjektív véleményeken és politikailag elfogult nyilatkozatokon alapul, és homályos aggályokat, értékítéleteket és kettős mércét tükröz. Ez a szöveg a föderalista európai politikai pártok újabb kísérlete arra, hogy ideológiai okokból támadják Magyarországot és kereszténydemokrata, konzervatív kormányát.”

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!

Aki megszólal

Ugyanakkor nem zajlik majd magyar felszólaló nélkül a jogállamisági jelentés vitája. Bár a felszólalók végleges névsora csak szerdán kerül nyilvánosságra, a portál Strasbourgban tartózkodó tudósítója úgy értesült, hogy Cseh Katalin (Momentum, Renew Europe képviselőcsoport) és Gyöngyösi Márton (Jobbik, független EP-képviselő) is a felszólalók között lesz.

… és, hogy miért nem méltóztatott Orbán Viktor elmenni?

A Telex megkérdezte Havasi Bertalant, a miniszterelnök szóvivőjét, hogy Orbán (illetve a többi kormánytag) miért hagyja ki a vitát. Havasitól azt a választ kaptuk, hogy

„Azért, mert nem érkezett meghívó.”

Emlékeznek?

A 2018-as Sargentini-jelentés EP-vitájából sokat idézett mondat volt Orbántól:

„mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk”.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!