Üzenet az Orbán-pincsiknek: nehogy megdicsérjetek!

Závada Pál visszaszólt a kiváló magyar írókat listázó Magyar Idők-cikksorozat szerzőjének.

Ott kell lenni a listán

Kossuth-díjas írónk, Závada Pál Népszavában olvasható interjúját szemléztük a Kurírban, “Őrült világ! A haláltáborból még hazatértek, de jött a pogrom” címmel.

Lapszemlénkben a Radnóti Színház előadására új előadására (“Egy piaci nap”) szorítkoztunk – ám most visszatérünk az idézett interjú egy további, érdekes részletére. A beszélgetés során Balogh Gyula újságíró természetesen a mai helyzetről és a befolyásos értelmiségiek tennivalóiról is kérdezte Závada Pált.

“Én nem tudok semmi okosat ajánlani, meg mostanában nem is vagyok ehhez eléggé optimista”

– mondta az író, majd így folytatta: –

“Lehetséges-e arra törekedni, hogy úgy végezzük a dolgunkat, mintha normális országban élénk? És ne is vegyük tudomásul például az olyan boszorkányüldözéseket, amilyeneket a Magyar Idők cikksorozata folytat ellenünk? Hogy írókat kergetnének ki a Petőfi Irodalmi Múzeumból – mindenféle listák nyomán? Majd aztán tűnjenek el a muzsikusok a Zeneakadémiáról – vagy mi fog következni?”

A Népszava munkatársa feltette a kérdést, hogy

“Nem sérelmezte, hogy rákerült erre a listára?”

– mire a frappáns felelet:

“Hát inkább legyek a listán, mint hogy ezek megdicsérjenek.”

Bár a Népszava nem részletezte, a kormányszócső-Magyar Idők említett cikksorozata, amely Závada Pál megfogalmazásában nem egyéb, mint “boszorkányüldözés”, minden bizonnyal a “világhírű” Szakács Árpád véleménycikke.

Szakács-tollnok hatalmas buzgalommal mutatta be, hogy milyen támogatásokat kapnak (még mindig?) közpénzekből az Orbán-rezsimet bíráló magyar művészek. Na ugye, hogy nincs is itt diktatúra – szögezi le diadalmasan a szerző…

A Lenin-vicc juthat erről eszünkbe, amelyben a pajkos gyerekek labdája Vlagyimir Iljics dolgozószobájába esik. Iljics türelmesen megsimogatja a buksi fejüket és visszaadja a labdájukat… Pedig közéjük is lövethette volna!

Őrült világ! A haláltáborból még hazatértek, de jött a pogrom

Jobbik: az egy szemétdomb! – Így reagáltak az Eleven Emlékmű csoport meghívására

Karácsonyi lendületben a gyűlöletkampány 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük