“A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak.” (Edmund Burke) Vajon hány olyan “jó” van ma Magyarországon, aki ilyen-olyan indokkal de tétlen marad? Aki talál kifogást, vagy ürügyet arra, hogy ne tegye meg azt, amiről tudja, hogy jó és helyes?

Pár napja segítséget kértem, hogy néhány családnak szép legyen a karácsonya

116 jó ember adott adományt, ugyanakkor közel 1300 ember mondta meg, mit adjunk (nem segített a többségük, de meghatározta mi a helyes), miközben 50 ember elmondott minket mindenfélének, és végül öten vittük véghez, miközben a jók tétlenül végignézték, ahogy megbélyegeznek minket.

A világ lehet, hogy rossz hely, és lehet én sem vagyok a legjobb ember

De te, aki csak vitatkozni, kritizálni, morogni, hörögni, szitkozódni és okoskodni tudsz, a partvonalról kiabálva kígyót békát, te biztos nem vagy jó ember… Mert a jók tétlenek és nem akadályoznak meg abban, hogy ilyen legyél.

Lehet az én értékrendem rossz, amikor azt hiszem, azt képzelem: az emberek képesek jót cselekedni. Hiszek ebben annak ellenére, hogy az elmúlt egy évtizedben kevesen segítettek, míg a többség megelégedett azzal, hogy szidott.

Végeztem karitatív munkát – a többség cserbenhagyott

Építettem a jók segítségével kisgazdaságokat, fóliakertészetet, csirkenevelőt, ovikertészetet… majd eltűrtem, hogy a magyar lélek keresztre feszítsen és elmondja, hogy mindez mennyire rossz, helytelen, céltalan, értelmetlen, és kifogásolható, és, hogy én mennyire rossz ember is vagyok, mert rámutattam, hogy azok akik jónak hiszik magukat tétlenek, így ők, az ordító tömeg töltik meg a létezést.
Minden alkalommal amikor öten segítettek, ezren közölték ellentmondást nem tűrő hangon, hogy mocskos, alja, rongy, szemét ember vagyok, mert rámutattam, hogy a “jók” tétlenek és a gonosz ezért erős.

Jövőre – bár tudom, hogy nem segítesz – újra kimegyek a terepre

és iskolákat fogok építeni, amiket te leköphetsz, minősíthetsz, lenézhetsz, és kritizálhatsz… Mert bár nem is tudsz róla, a jók tétlenséged teszi lehetővé, hogy te így viselkedhess. Tudsz majd megint kritizálni, anyázni, mutogatni, hogy a mocskos Shepherd… Én a barátaimmal gyermekéleteket mentünk. Te meg majd nyugodtan anyázhatsz emiatt minket!

Persze lesznek majd kevesen – nagyon kevesen – akik mellénk állnak majd és velünk együtt eltűrik, hogy te, aki otthon ülsz a kritika és magabiztosság trónján, bármikor leköphess minket, mert neked ehhez jogod van.De segíteni nem fogsz. Nem azért mert mert te egy tétlen jó vagy, hanem azért, mert te vagy az a gonosz, amit jók tétlensége szólni hagy.

2020 nagy év lesz

Erre készülök egy évtizede. És durva meglepetéseket fogok okozni, mert bár kevesen vagyunk, megvan bennünk az a képesség, ami a köpködő tömegben nincs! Mi cselekszünk. A kérdés annyi, hogy te hova akarsz tartozni. Közéjük, akik állnak, és kritizálnak, vagy közénk, akik eldöntöttük, hogy jobbá tesszük hatvanezer gyerek életét. Egy bizonyos. A cselekvés a válasz. Kiderül mit teszel…

Juhász Zoli – Shepherd

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét