A kormány elkötelezett a szegénység felszámolása, a romaintegráció mellett – közölte az igazságügyi miniszter Tiszaburán, a “Felzárkózó települések” elnevezésű romaintegrációs program egyik helyszínén pénteken.

Varga Judit elmondta:

a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által koordinált program alapja a szervezet Magyar Örökség Díjjal is kitüntetett Jelenlét programja, amely nem előre megírt feladatokat valósít meg a településeken, hanem a helyben megismert problémákra keres gyakorlati megoldásokat, és szociális diagnózisok felállításával jelöli ki a fejlődés irányába tett lépéseket.

- Hirdetés -

A program másik fontos eleme, hogy a fogantatástól a foglalkoztatásig nyújt segítséget a rászorulóknak

A kormány hosszú távú koncepciója, hogy tíz év alatt 300 nehéz helyzetű település kapjon segítséget, idén az első mintegy harminc helyszínen indult el a munka.

A programot koordinálóknak kellő tapasztalatuk van ahhoz,

hogy tudják, mi szükséges egy adott településen a változás eléréséhez. A végrehajtásban a nagy egyházi karitatív szervezetek és a településeken dolgozó civil szervezetek is részt vesznek – közölte.

A miniszter azt mondta, célja, hogy

megmutassa az európai uniós nagyköveteknek is, mi történik az országban, mennyit tesz a magyar kormányzat a szegénység leküzdése és a romaintegráció sikere érdekében.

Ezért mutatják be pénteken az európai uniós országok Budapestre akkreditált nagyköveteinek Tiszaburán a programot. Megtekintik együtt az asztalosüzemet, a varrodát és a helyi óvodát is.

FRISS HÍREK >>>>>>>>>>

Steiner Attila európai uniós ügyekért felelős államtitkár

a bejárás során nagyon fontosnak nevezte, hogy a nagykövetek Budapesten kívül a vidékkel is megismerkedjenek. Hozzátette, hogy a nagykövetek sokat hallanak jogállamisági kérdésekről Magyarországról, például a Sargentini-jelentésben is külön fejezet szól a romaintegrációról, illetve a kisebbségek helyzetéről, ezért is fontos, hogy “első kézből” legyenek információik, amelyeket a külügyminisztériumok felé továbbítanak.

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos

kijelentette: nincs minden helyen használható módszer, minden település más és más beavatkozást igényel. Minden településben közös viszont, hogy a fókuszban a gyermek van – jegyezte meg.

A kiválasztott 300 településen összesen 270 ezer ember él, nagy részük roma származású. A lakosság iskolai végzettsége és foglalkoztatottsági rátája alacsony, a komfort nélküli lakások aránya meghaladja az országos átlagot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét