Varga “legyünk önellátók, termeljünk mindent magunk”-ötletére reflektálva: már kukoricából sem sikerül!

Magyarország Kormánya közösségi oldalán tette közzé Varga Mihály mosolygós fotójával a XXl. századi nagy ötletét: legyünk önellátók, kerítésen belül termeljük meg az ennivalót és csak magyar árut vásároljunk. Szombati hír, hogy ez már kukoricából sem megy, ami eddig nem volt gond…..

Külföldön nem csak van elég, de jóval olcsóbb is!

Történelmi távlatban is példa nélküli az, hogy Magyarország kénytelen kukoricát importálni saját szükségletei kielégítésére, mert a hazai termés nem fedezi a belső igényeket – írja a Portfolio.

Piaci szereplők szerint várhatóan a hazai igények 60-90 százalékát tudja csak kiszolgálni az országos termés. Erre korábban még sosem volt példa, minden évben jóval a hazai igények felett termelt a mezőgazdaság, és több millió tonnát lehetett exportálni.

A legoptimistább becslések szerint is csak 3,6 millió tonnás termésre lehet számítani, de borúlátóbbak mindössze 2,8 millió tonnát várnak.

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!

A megszokott évi 6-9 millió tonnához képest ez katasztrofálisnak számít

A hazai felhasználás a cikk szerint általában évi 4-5 millió tonna között van, és ebben már benne van a kukorica étkezési, takarmányjellegű, valamint ipari és vetőmag-hasznosítása is.

Ez azt jelenti, hogy akár 2 millió tonnánál is többet kell importálni.

Az import előnye, hogy jóval olcsóbb a magyarnál. Míg a hazai árú nagyjából 140 ezer forintba kerül tonnánként, egy tonna ukrán kukorica 110 ezer forint körül várható.

Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára csütörtökön Facebook-oldalán azt írta: az aszály miatt Magyarország is vásárol gabonát Ukrajnától. Értik, nem azért, mert az elmúlt 12 év alatt beömlő uniós pénzből nem az öntözés feltételeit biztosította a regnáló és nem azért, mert nem vesszük meg a megfelelő vetőmagot és a többi, a bő termést elősegítő szükséges dolgokat, hanem az a fránya időjárás a ludas.

Forrás

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!