Sorting by

×

Városi megbízások az alpolgármester fiának és egyéb összefonódások

Mára megtanulhattuk, Gárdonyban a városi döntéshozói körhöz közel álló emberek üzleti kapcsolatban is állnak az önkormányzattal. A képviselő testület tagjai városi tulajdonban álló strandot kaptak, üzemeltetnek fizetős parkolót, gárdonyi közintézmények számára beszállítanak élelmiszereket, az önkormányzat számára adnak bérbe helységeket. A Helyi Választási Bizottság elnökhelyettesének a cége sorban nyeri a városi közbeszerzéseket, a polgármester sógora pedig egy városi tulajdonú létesítmény vezetőjeként dolgozik – írta meg a Gárdonyi Közlöny.

Ezért nem volt kifejezetten meglepő,

mikor a tavaly év áprilisában a település honlapján olvastuk a hírt, a város polgármestere a rendkívüli felhatalmazásával, egyszemélyes döntéshozatali jogával élve Muray Rita alpolgármester gyermekét, Dányádi Áront bízta meg egy városi strand területén felépítendő vizesblokk koncepció tervének elkészítésére. A megbízás összege 6.3 millió forint volt.
Akkor elhatároztuk, kiderítjük az alpolgármester fia egészen pontosan mennyi és milyen összegben kapott megrendeléseket a Tóth István vezette önkormányzattól. 2020. szeptember 29.-én két adatigénylést adtunk be Gárdony Város Önkormányzatának, előbb érdeklődtünk Dányádi Áron önkormányzati megbízásai felől, majd ugyanezt kértük a Dányádi érdekeltségébe tartozó dplusarchitect stúdió (ő az ügyvezető tervezője) esetében is.

A válasz mindkét esetben ugyanaz volt. Kérdésenként fizessünk 21.300 forint költségtérítést az önkormányzatnak az aránytalan mértékű munkaerőforrás igénybevétele miatt. A város állítása szerint azon a négy munkaórán túl, amelyért a jogszabály szerint nem lehet anyagi ellenszolgáltatást kérni egy közérdekű adatért, még kérdésenként további 11 munkaórába, azaz összesen kétszer 15 munkaórába, tehát összesen 30 munkaórába telt volta a hivatalnak kiadni a megbízások listáját és összegét.

Az önkormányzat válasza után, 2020. november 22.-én megkerestük az alpolgármester fiát, Dányádi Áront is, de válaszadás helyett költségtérítést kért a közérdekű adatok kiadásáért.

Neki 11 munkaórára lett volna szüksége ahhoz, hogy a megküldje a városi megbízásairól szóló információkat és ezért még 30.800 forintot is kért.

Pedig magánszemélyként nem kérhetett volna költségtérítést. Az Infotv. 27.§ (3a), kimondja:

“az a természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely az államháztartás alrendszerébe tartozó valamely személlyel pénzügyi vagy üzleti kapcsolatot létesít, köteles e jogviszonnyal összefüggő közérdekből nyilvános adatra vonatkozóan – erre irányuló igény esetén – bárki számára tájékoztatást adni.”

A fent említett esetekben biztosak voltunk abban, a kért adatok kiadása nem vehet igénybe ennyi időt

az önkormányzat számára, a megszabott költségtérítést pedig inkább az információ visszatartására érdekében kérték, mintsem az aránytalan munkaerőforrás igénybevétele miatt. Dányádi pedig azon túl, hogy nem tett eleget az Infotv 27.§ (3a) pontjában rögzített tájékoztatási kötelezettségének, szintén igyekezett megakadályozni, hogy megtudhassuk, mennyi gárdonyi közpénzre tett szert.

Magyarán a város pénze jól jön neki, de ha arról bárki tudni akarja a részleteket, a hatályos jogszabályoknak már nem tesz eleget.

A mindeddig megállapított 73.400 forint költségtérítés megfizetése helyett inkább jogi útra tereltük az ügyet. A jogi képviselőnk által küldött ügyvédi felszólítás után ugyan Dányádi ismét megpróbált jogosulatlanul pénzt kéri a információkért, de miután végső megoldásként keresetet nyújtottunk be ellene a Gárdony Város Önkormányzattal kötött szerződéseinek megismerése érdekében, közlékenyebbé vált.

Pár nappal azután, hogy az alpolgármester fia megkapta a bíróságról a jogi képviselőnk által indított keresetet, megkaptuk Dányáditól az összes önkormányzati megbízásáról szóló kivonatot

Ezzel elismerte, hogy mindeddig nem tett eleget a törvényi kötelezettségeinek, a költségtérítésre vonatkozó indoklása pedig már nem áll volna meg egy bírósági tárgyalás során. A megkapott dokumentum mindössze másfél oldalas. Ezért kért összesen 73.400 forintot Dányádi és az önkormányzat. Állításuk szerint, ennek a másfél oldalnak a kiadása került volna 41 órába, azaz 8 órás munkanappal számolva összesen egy hétbe.

Kiderült, Dányádi eddig öt esetben kapott a várostól megrendeléseket összesen 8.8 millió forint értékben

  • 2017-ben két megbízást nyert el a Napsugár stand területén található épület és egy új apartman sor, szálláshelyek és vizesblokkok kialakítására vonatkozó tanulmánytervért, összesen 410.000 forint értékben. Ez azt igazolja a múltban egészen biztosan szerette volna szálláshelyekkel beépíteni a város vezetése a Napsugár strand területét. Bízunk benne erről az ötletről már letettek.
  • 2018-ban az Agárdi ravatalozó 55 négyzetméteres épületének teljeskörű tervezési megbízását nyerte el, 900.000 forint értékben. A ravatalozót a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettesének a cége, a Fenyő KHT. végezte. A kivitelezés költsége bruttó 46.2 millió forint volt. A ravatalozó épületének ivóvíz és szennyvízhálózatra történő bekötését pedig 1.27 millió forintért a Dávid Víz-Szer kft., Dávid Zoltán önkormányzati képviselő és a város Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság elnökének cége végezte.
  • 2020 áprilisában Dányádi a bevezetőben is említett 6.3 millió forint értékű megbízást nyerte el a várostól, amely keretében a Napsugár stand területén egy 110 négyzetméteres, a Park stand területén pedig egy szintén 110 négyzetméteres vizesblokk teljes körű tervezésére végezhette el az alpolgármester fia. Még ez év szeptemberében az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő területén egy kétszintes szaunafalu tervdokumentációjának elkészítésére nyert megbízást 1.2 millió forint értékben, ezt pályázat kiírása nélkül, Tóth István egyszemélyes döntése után kapta az alpolgármester gyermeke.

Az említett Termálfürdő üzemeltetési vezetője a polgármester veje, Kovács-Tököli László, havi tiszteletdíja 622.000 forint

Nem ez az egyetlen városi tisztsége, Kovács a Velencei-tavi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottságának is a tagja. A cégben Gárdony Város Önkormányzatának 45,75 százalék részesedése van.

A cikkünk megjelenésével egyidőben a képviselő-testület kormánypárti frakciója egy újabb megbízást szavazott meg párttársuk gyermeke részére, ezúttal 4.7 millió forint értékben. Dányádi immáron negyedik alakalommal végezhet tervezési munkát a Napsugár strand területén. Ezúttal az ingatlan új bejárati épületére vonatkozó tervek elkészítésére kapott megbízást a várostól.

Így Gárdony Város Önkormányzatának vezetése összesen 13.5 millió forint összegben látta el munkával.

Forrás és a fotó: Gárdonyi Közlöny

Kapcsolódó

 

polgármester

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Városi megbízások az alpolgármester fiának és egyéb összefonódások

  • 2021.08.12 - 08:17
    Közvetlen hivatkozás

    A tó kiszárad, a polgármester hű béresei gazdagodnak. Minden megy a maga útján, simán, göröngyösen, ki hogyan, “érdemei” szerint.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.