Oktatóvideóval felkészített “vezényelhető” orvoshallgatók tesztelik a pedagógusokat napi 5-7.500 ezer forintért

Ötletben nincs hiány, nem úgy, mint orvosokból, nővérekből és szakápolókból. Arról már beszámoltunk, hogy katonák mérnek majd lázat és cseréli alkalmasint a kacsát, most itt az újabb “orvospótló” terv: kisegítenek az orvoshallgatók.

Mikor kerül sor a politikusok kétkezi munkára fogasára?

Orbán Viktor november 9-én jelentette be, hogy hetente célzottan fogják tesztelni a kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvónőket és bölcsődei dolgozókat. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának leveléből – melyet a HÖOK vezetésének küldött – most az is kiderült, hogy kik és hogyan fogják azt elvégezni.

A levél szerint az antigén gyorstesztes szűrést az egészségügyi intézményekben az intézmény maga végzi el. A szűrés szervezését György István államtitkár vezetésével a Megyei Védelmi Bizottságok végzik, ezek biztosítják a szükséges gépjárműveket, a teszteket, a személyi védőeszközöket, a szűrésben résztvevők számára a teljes ellátást és szállást is.

“A szűrést végző teamek terveink szerint egy fő gépjárművezetőből, egy adminisztrátorból és két fő orvos-, egészségtudományi képzést folytató hallgatóból fognak állni”

– áll a Telex birtokába került levélben, amiről elsőként az Index számolt be.

“A mi feladatunk az egyes teamekhez két-két hallgató biztosítása, melyet az orvos-, fogorvos-, és egészségtudományi képzést folytató harmad-, és negyedévfolyamos hallgatók vezénylésével oldunk meg…

Az orvoshallgatók a teljes ellátáson túl napi 5000 Ft-os, hétvégi napokon 7500 Ft-os ösztöndíjban részesülnek”

– írta az államtitkár, ahogy azt is, hogy a hallgatók felkészítéséhez oktató videót fognak készíteni, ami

“minden fontos információt és elvégzendő műveletet bemutat”.

Az Országos Mentőszolgálat keretei között megvalósuló tesztelésnél a levélben az áll, hogy:

“A mintavétel hatékonyságát javítandó, a mintavételezést végző orvos-, egészségtudományi hallgatók mellett a kiszálló egységekben olyan gépkocsivezető hallgató biztosítása szükséges, aki nem orvos-, egészségtudományi végzettségű. Így a szűrési egységek száma fokozható, a statikus pontokon lévő szűrési szám is növelhető.”

A levél szerint a Közép-magyarországi régióban a Semmelweis Egyetem mellett ezt a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói végzik, Debrecenben, Pécsett és Szegeden pedig a tudományegyetemek más karainak bevonását kérik a minisztériumból. A Miskolci Egyetem és a Széchenyi István Egyetem is részt vesz a további szűrésekben, ahol az egészségtudományi kar mellett a nem egészségügyi karok hallgatói is bevonásra kerülnek a fentiek értelmében” – áll a levélben. Az egyetemek levélben kapnak részletes tájékoztatást a minisztériumtól.

Az Orvos-, egészségtudományi hallgatók által elvégzendő kórházi-klinikai tevékenységről pedig azt írják:

“A vonatkozó jogszabályi keretek között az orvos-, egészségtudományi hallgatók vezényelhetők. (…) Jelen ismereteink szerint első lépésben ez az V. és VI. éves hallgatók egészségügyi ellátóhelyekre való vezénylését jelenti. Ez ügyben külön tájékoztatással jelentkezünk, amint az EMMI Egészségügyi Államtitkárságtól megkapjuk az igényeket”

– írta az államtitkár.

<<< Friss hírek! >>>

Bódis levelében megjegyzi, a külföldi hallgatók is bevonhatók, de

nem vezényléssel, hanem kizárólag önkéntes alapon, helyi koordinációban.

VIA

lapzsemle

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük