Az iskolákból kezdenek eltűnni a tanulók és a tanárok – az iskolaőrökről nincs adat

 Még a tanárok is nehezen igazodnak el  az új, nem egyértelmű iskolai eljárásrendek között, és szinte lehetetlennek érzik a 1,5 méteres távolság és az étkeztetési megkötések betartását.

Az iskolákból eközben kezdenek eltűnni a tanulók

Bármilyen betegség esetén 10 napos házi karanténba küldik őket, ahonnan kizárólag orvosi igazolással térhetnek vissza úgy, hogy orvos nem is látta őket.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) 3200 pedagógus részvételével készített felmérést arról, milyen hatást gyakorol rájuk és munkájukra az őszi koronavírus-járvány. Ebből az derült ki, hogy a tanárok 78 százaléka rendszeres tesztelést szeretne, mert nem érzi magát biztonságban.

„Ahogy a felnőttekben, a gyerekekben is nőtt a félelem és a bizonytalanság, ami a szülőkből ingerültséget, agressziót, a gyerekekből szorongást vált ki, ezért jobban kell rájuk figyelni”

– mesélt tapasztalatairól Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolájának alapító ügyvezetője.

„Egymás kulacsából nem iszunk, nem harapunk bele a másik szendvicsébe, maszkot viselünk, és nem ölelgetjük egymást”

– a gyerekeket érintő szabályok az alapító szerint kellemetlenek, de betarthatóak, amivel kizárni nem, de csökkenteni lehet a fertőzés kockázatát – írta a Pesti Hírlap.

Ha tüneted van, menj haza!

Nagyobb gondot jelent a rengeteg hiányzás. Az újpalotai Kontyfa Általános Iskola és Gimnáziumban szeptember végén már voltak olyan diákok, akik 70 órát is távol voltak az iskolától, miközben évi 250 óra hiányzás után akár évet is kell ismételni.

„Ha a gyereken bármilyen tünetet érzékelünk (fejfájás, gyomorfájás, láz), azonnal el kell különítenünk vagy haza kell küldenünk. Ha az iskola küldi haza, a protokoll szerint 10 napig biztosan nem jöhet vissza”

– tájékoztatott a kötelező iskolai eljárásrendről Balatoni József, a gyereknek csak Jocó bácsi, az iskola történelemtanára, és ő csak egy a tanárok közül

A gyógyult diák két e-mail kíséretében jelenhet meg újra az iskolában: orvosi és szülői igazolással, amelyben utóbbi büntetőjogi felelőssége tudatában kijelenti, hogy gyermeke tünetmentes.

Más tanárok szerint is ezek az előírások brutális adminisztrációs terhet rónak az iskolára,

a gyerekek pedig lemaradnak a tananyagban, később pedig lemorzsolódhatnak.

Az előírások szerint egynapos hiányzás nincs,

ugyanis, ha valaki egyszer nem jön be, csak 48-72 órás tünetmentességről szóló orvosi igazolással térhet vissza.

Tehát 3-4 naptól 10 napig lehet távol maradni az iskolától.

„Nálunk 70-80 diák hiányzik jelenleg, többségük 10 napos eltávon van”

– ismertette a számokat Jocó bácsi.

Igazolásgyárrá váltak a rendelők

A gyermekorvosi rendelőkben a járvány miatt csak nagyon indokolt esetben fogadnak beteget, szinte kizárólag „távgyógyítás” zajlik a szülők által telefonon, e-mailben, Messengeren leadott infók alapján. Ez a megoldás segít elkerülni a fertőzést és csökkenti az orvosok túlterheltségét.

„A gyerekbetegségekből most Dunát lehet rekeszteni”

– állítja dr. Tordas Dániel gyermekorvos, hiszen ősszel jelennek meg a gyerekközösségekben terjedő felső légúti, gyomor és bélrendszeri fertőző betegségek, amit csak tetéz a koronavírus járvány.

„A szülők nagyon aggódnak, már azért is felhívnak minket, hogy mehet-e iskolába a gyerek, ha ötször megtörölte az orrát”

– mesélte a portálnak a doktor.

Mi történik azzal, akinek gyors segítség kell?

Szerinte a kialakult helyzet azért veszélyes, mert a napi 100-150 fölötti telefonos-emailes megkeresés között rejtve maradhat a valóban beteg gyerek, vagy éppen sokat kell várnia, hogy segítséget kapjon. Ezt erősítette meg dr. Király Balázs gyermekorvos is, aki már a Covid előtt is saját rekordot döntött:

134 beteget kezelt egy nap.

Szerinte nehéz eldönteni, ki mehet iskolába, és ki nem, de a telemedicina lehetőségével jóval több olyan gyereket tudnak ellátni, akiknek felesleges lett volna orvossal találkozni.

most jóval több a Covid-pozitív gyerek, de köhögős, náthás tünetekkel hamar túlesnek a betegségen.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

tanárok

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük