Mint arról beszámoltunk, nem lesz egyszerű azoknak az élete, akik úgy döntenek, hogy élőben követik a Puskás Aréna nyitómeccsét. A hír hallatán facebook oldalán reagált Vitézy Dávid, a VEKE alapítója, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum megbízott igazgatója.


“Olvasom az aggodalmakat, hogy a 68 ezres Puskás Ferenc Arénához milyen kevés parkoló épült és a szurkolók nem tudnak autóval menni, hisz csak 500 parkolóhely létesült.”

kezdte posztját.

“Szerintem ez így helyes és példaértékű

Ekkora látogatószámú intézményt lehetetlen közúton kiszolgálni, az egész város bedugulna, ha tízezrek indulnának útnak autóval a Kerepesi úton és a Thököly úton egyszerre a stadionhoz. A Puskás Ferenc Aréna mellett ott az M2-es metró, amit – ahogy a korábbi Népstadion nagyrendezvényei idején is csináltuk – nyilván sűríteni kell több tízezres látogatószámú események idején. Ne felejtsük: még ha teltház is van, az M2-es metró és az 1-es villamos, illetve a több kaputól gyalogtávon belül elérhető M4-es metró és a Thököly úti buszok legfeljebb háromnegyed óra alatt képesek elszállítani 68 ezer embert. Több ezer autónak kijutni egy parkolóból sokkal tovább tartana, és nem is lenne hol kijutniuk, hisz a stadion körüli utakat a tömegek mozgása miatt lezárják, ahogy ez a Népstadion működése idején is a gyakorlat volt.

A nagy európai futballarénák gyakorlata is az,

hogy a tömegközlekedésre alapozzák a stadion megközelítését és nem is próbálják azt a látszatot kelteni, hogy talál majd parkolót, aki autóval indul útnak. Amerikában vannak persze autóközpontú nagy stadionok – de ezeknél az aréna területének sokszorosát foglalja el a csak néha-néha kihasznált parkolásra szolgáló betontenger, ahonnan órákba is telhet az esemény vége után autóval kijutni (volt szerencsém az élményhez Texasban).

Szerintem jó, hogy egy közberuházás felismerte:

a parkolóhelyek száma önmagában is hatással van arra, hogy az emberek hogyan próbálnak majd odajutni és ezáltal az intézmény fenntarthatóságára is. Jó lenne, ha ez lenne az etalon a jövőben.

Pénteken ugrik a majom a vízbe

Pénteken egyértelműen kiderül, hogy azoknak van-e igazuk, akik hiányolják a létesítményhez meg nem épített parkolókat, vagy a Vitézy véleményét osztóknak. Akkor ugyanis élesben kell megközelítenie és elhagynia a stadiont 68 ezer embernek, mert a magyar válogatott – a hírek szerint – telt ház előtt fogadja Uruguayt barátságos mérkőzésen.

Mindeközben a BKK…

Forgalomkorlátozás lesz pénteken Budapesten, a Puskás Aréna környékén, a stadion megnyitójára, a Magyarország-Uruguay mérkőzésre mintegy hetvenezer szurkolót várnak – közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a 2-es és a 4-es metró, valamint az 1-es villamos használatát javasolja.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint

péntek 15.00 órától 23.00 óráig lezárják a

 • Dózsa György utat a Kerepesi út és Thököly út között;
 • a Stefánia utat a Hungária körút és a Thököly út között;
 • az Istvánmezei utat a Szabó József utca és a Thököly út között; a Szabó József utcát az Istvánmezei út és a Thököly út között;
 • a Cserei utcát a Stefánia út és a Gizella utca között;
 • az Egressy utat a Stefánia út és a Hungária körút között;
 • a Gizella utat az Egressy út és a Semsey Andor utca között;
 • a Cházár András utcát a Thököly út és az Istvánmezei út között;
 • a Verseny utcát; az Ifjúság útját;
 • az Ilka utcát a Cserei utca és az Egressy út között;
 • a Jobbágy utcát és a Hungária körút páros oldali szélső forgalmi sávját a Besnyői utca és a Stefánia út között.
 • A Thököly út, a Hungária körút és a Kerepesi út által határolt területre csak az ott lakók hajthatnak be, ezért a BRFK azt kéri, hogy akik a forgalomkorlátozással érintett útszakaszokon közlekednének, használják a közösségi közlekedési járműveket. A lakcímkártyával rendelkező lakosok – a rendezvényre érkező résztvevők létszámának függvényében – gépjárművel időszakosan hajthatnak be a lezárt területre.
 • A korlátozás a gyalogosforgalmat nem érinti

 • Emellett 07.00 órától 23.00 óráig megállni is tilos lesz környéken. A forgalomkorlátozással érintett utcák listája, térképpel együtt megtalálható a rendőrség honlapján (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/utinfo/forgalmirend-valtozasok/forgalomkorlatozas-a-puskas-arena-kornyeken).
 • A mozgáskorlátozottakat szállító gépjárműveknek a Magyar Labdarúgó Szövetség a Papp László Sportaréna parkolójában biztosítanak megállási lehetőséget. A mozgáskorlátozott szurkolók területre való behajtását, valamint a parkolótól a kapukig történő eljutását a biztosításban résztvevő rendőrök segítik. A beléptetésük a B és az E kapukon keresztül történik, ahol liftek is rendelkezésre állnak.
 • Felhívták a figyelmet, hogy a megállási tilalommal érintett útszakaszokról a tiltás ideje alatt a BRFK a járműveket elszállíttatja. Az elszállított gépjárművekről a tulajdonosok és az üzembentartók a +3680180780-as ingyenesen hívható telefonszámon érdeklődhetnek.
 • A BKK a közleményében azt írta: a stadion bejáratai a Dózsa György út felől és a Stefánia út felől érhetők el. A stadion környékén korlátozottak a parkolási lehetőségek, ezért a BKK kéri a szurkolókat, hogy semmiképp se autóval közelítsék meg azt: az aréna közösségi közlekedéssel gyorsan elérhető, melynek gördülékenységét a társaság járatsűrítésekkel is biztosítja.
 • Elsősorban a megszokottnál lényegesen gyakrabban induló 2-es és 4-es metróval, illetve az 1-es villamossal érdemes utazni, az aréna a Keleti pályaudvar (2-es, 4-es metró) és a Puskás Ferenc Stadion (2-es metró, 1-es villamos) megállótól gyalogosan közelíthető meg.
 • Szintén sűrűbben indul a 7E autóbusz, a 178-as buszjárat útvonalát Pesten a Bosnyák térig hosszabbítják meg, emellett ideiglenesen minden Thököly úti busz megáll a Reiner Frigyes parknál és a Stefánia útnál is.
 • A BKK munkatársai folyamatosan figyelik majd, hogy a szurkolók kényelmesebb utazása érdekében mely vonalon szükséges esetleges további járatsűrítést bevezetni – írták.
  Emellett a forgalomkorlátozások miatt egyes járatok – 30-as, 95-ös és 130-as autóbusz, valamint a 75-ös és 77-es trolibusz – esetében előreláthatóan 15.00 órától, várhatóan az utolsó járatok indulásáig útvonalváltozásokra kell számítani – közölte a BKK.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét