Mint arról beszámoltunk, nem lesz egyszerű azoknak az élete, akik úgy döntenek, hogy élőben követik a Puskás Aréna nyitómeccsét. A hír hallatán facebook oldalán reagált Vitézy Dávid, a VEKE alapítója, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum megbízott igazgatója.

“Olvasom az aggodalmakat, hogy a 68 ezres Puskás Ferenc Arénához milyen kevés parkoló épült és a szurkolók nem tudnak autóval menni, hisz csak 500 parkolóhely létesült.”

kezdte posztját.

- Hirdetés -

“Szerintem ez így helyes és példaértékű

Ekkora látogatószámú intézményt lehetetlen közúton kiszolgálni, az egész város bedugulna, ha tízezrek indulnának útnak autóval a Kerepesi úton és a Thököly úton egyszerre a stadionhoz. A Puskás Ferenc Aréna mellett ott az M2-es metró, amit – ahogy a korábbi Népstadion nagyrendezvényei idején is csináltuk – nyilván sűríteni kell több tízezres látogatószámú események idején. Ne felejtsük: még ha teltház is van, az M2-es metró és az 1-es villamos, illetve a több kaputól gyalogtávon belül elérhető M4-es metró és a Thököly úti buszok legfeljebb háromnegyed óra alatt képesek elszállítani 68 ezer embert. Több ezer autónak kijutni egy parkolóból sokkal tovább tartana, és nem is lenne hol kijutniuk, hisz a stadion körüli utakat a tömegek mozgása miatt lezárják, ahogy ez a Népstadion működése idején is a gyakorlat volt.

A nagy európai futballarénák gyakorlata is az,

hogy a tömegközlekedésre alapozzák a stadion megközelítését és nem is próbálják azt a látszatot kelteni, hogy talál majd parkolót, aki autóval indul útnak. Amerikában vannak persze autóközpontú nagy stadionok – de ezeknél az aréna területének sokszorosát foglalja el a csak néha-néha kihasznált parkolásra szolgáló betontenger, ahonnan órákba is telhet az esemény vége után autóval kijutni (volt szerencsém az élményhez Texasban).

Szerintem jó, hogy egy közberuházás felismerte:

a parkolóhelyek száma önmagában is hatással van arra, hogy az emberek hogyan próbálnak majd odajutni és ezáltal az intézmény fenntarthatóságára is. Jó lenne, ha ez lenne az etalon a jövőben.

Pénteken ugrik a majom a vízbe

Pénteken egyértelműen kiderül, hogy azoknak van-e igazuk, akik hiányolják a létesítményhez meg nem épített parkolókat, vagy a Vitézy véleményét osztóknak. Akkor ugyanis élesben kell megközelítenie és elhagynia a stadiont 68 ezer embernek, mert a magyar válogatott – a hírek szerint – telt ház előtt fogadja Uruguayt barátságos mérkőzésen.

Mindeközben a BKK…

Forgalomkorlátozás lesz pénteken Budapesten, a Puskás Aréna környékén, a stadion megnyitójára, a Magyarország-Uruguay mérkőzésre mintegy hetvenezer szurkolót várnak – közölte a rendőrség szerdán az MTI-vel. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a 2-es és a 4-es metró, valamint az 1-es villamos használatát javasolja.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint

péntek 15.00 órától 23.00 óráig lezárják a

 • Dózsa György utat a Kerepesi út és Thököly út között;
 • a Stefánia utat a Hungária körút és a Thököly út között;
 • az Istvánmezei utat a Szabó József utca és a Thököly út között; a Szabó József utcát az Istvánmezei út és a Thököly út között;
 • a Cserei utcát a Stefánia út és a Gizella utca között;
 • az Egressy utat a Stefánia út és a Hungária körút között;
 • a Gizella utat az Egressy út és a Semsey Andor utca között;
 • a Cházár András utcát a Thököly út és az Istvánmezei út között;
 • a Verseny utcát; az Ifjúság útját;
 • az Ilka utcát a Cserei utca és az Egressy út között;
 • a Jobbágy utcát és a Hungária körút páros oldali szélső forgalmi sávját a Besnyői utca és a Stefánia út között.
 • A Thököly út, a Hungária körút és a Kerepesi út által határolt területre csak az ott lakók hajthatnak be, ezért a BRFK azt kéri, hogy akik a forgalomkorlátozással érintett útszakaszokon közlekednének, használják a közösségi közlekedési járműveket. A lakcímkártyával rendelkező lakosok – a rendezvényre érkező résztvevők létszámának függvényében – gépjárművel időszakosan hajthatnak be a lezárt területre.
 • A korlátozás a gyalogosforgalmat nem érinti

 • Emellett 07.00 órától 23.00 óráig megállni is tilos lesz környéken. A forgalomkorlátozással érintett utcák listája, térképpel együtt megtalálható a rendőrség honlapján (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/utinfo/forgalmirend-valtozasok/forgalomkorlatozas-a-puskas-arena-kornyeken).
 • A mozgáskorlátozottakat szállító gépjárműveknek a Magyar Labdarúgó Szövetség a Papp László Sportaréna parkolójában biztosítanak megállási lehetőséget. A mozgáskorlátozott szurkolók területre való behajtását, valamint a parkolótól a kapukig történő eljutását a biztosításban résztvevő rendőrök segítik. A beléptetésük a B és az E kapukon keresztül történik, ahol liftek is rendelkezésre állnak.
 • Felhívták a figyelmet, hogy a megállási tilalommal érintett útszakaszokról a tiltás ideje alatt a BRFK a járműveket elszállíttatja. Az elszállított gépjárművekről a tulajdonosok és az üzembentartók a +3680180780-as ingyenesen hívható telefonszámon érdeklődhetnek.
 • A BKK a közleményében azt írta: a stadion bejáratai a Dózsa György út felől és a Stefánia út felől érhetők el. A stadion környékén korlátozottak a parkolási lehetőségek, ezért a BKK kéri a szurkolókat, hogy semmiképp se autóval közelítsék meg azt: az aréna közösségi közlekedéssel gyorsan elérhető, melynek gördülékenységét a társaság járatsűrítésekkel is biztosítja.
 • Elsősorban a megszokottnál lényegesen gyakrabban induló 2-es és 4-es metróval, illetve az 1-es villamossal érdemes utazni, az aréna a Keleti pályaudvar (2-es, 4-es metró) és a Puskás Ferenc Stadion (2-es metró, 1-es villamos) megállótól gyalogosan közelíthető meg.
 • Szintén sűrűbben indul a 7E autóbusz, a 178-as buszjárat útvonalát Pesten a Bosnyák térig hosszabbítják meg, emellett ideiglenesen minden Thököly úti busz megáll a Reiner Frigyes parknál és a Stefánia útnál is.
 • A BKK munkatársai folyamatosan figyelik majd, hogy a szurkolók kényelmesebb utazása érdekében mely vonalon szükséges esetleges további járatsűrítést bevezetni – írták.
  Emellett a forgalomkorlátozások miatt egyes járatok – 30-as, 95-ös és 130-as autóbusz, valamint a 75-ös és 77-es trolibusz – esetében előreláthatóan 15.00 órától, várhatóan az utolsó járatok indulásáig útvonalváltozásokra kell számítani – közölte a BKK.

  Vitézy: Példaértékű, hogy nem épült parkoló a Puskás Arénához! - Elő a farbával: lássuk az érveket 1

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét