Volt - nincs! Tudja, mi az? Esetünkben Gárdony klímastratégiája - Városi Kurír

Sorting by

×

Volt – nincs! Tudja, mi az? Esetünkben Gárdony klímastratégiája

Az utóbbi hetekben sokat foglalkoztunk a Velencei tó körüli anomáliával, azzal, ahogy Gárdony polgármestere fittyet hányva az ott élők akaratára, az ott turistáskodók, nyaralni akarók érdekeire hozta meg furábbnál furább döntéseit. Most újabb értelmetlen önkormányzati linkelésre hívta fel a figyelmet a Gárdonyi Közlöny.

Hirdetés

“Volt-nincs: Gárdonyi klímastratégia

Egy település klímastratégiájának célja, hogy a jelenleg is a saját bőrünkön érzékelhető klímaváltozás hosszútávú kedvezőtlen hatásaival szemben felkészülhessünk. A Gárdonyban élőknek, dolgozóknak, az idelátogató turistáknak egészséges, klímabarát és vonzó környezetet nyújthasson a település. Emellett, a fenntartható energiafelhasználással, az innovatív és klímatudatos hozzáállással példát mutasson a város a lakói számára. Ehhez hozzájárul a helyi klímastratégia elkészítése.
Az Európai Unió a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretén belül segíti a helyi klímastratégiák kidolgozását, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálást.

A programban 5-20 millió forint támogatásra pályázhat egy település. Gárdony Város Önkormányzata 19.8 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás nyert el erre a célra.

Az éghajlatváltozásnak Magyarországon is komoly következményei lesznek.

Dr. Czifra Tamás klímavédelmi és fenntarthatósági szakértő szerint e század végére, az évi középhőmérséklet 1-2,5 fokkal emelkedik, a fagyos napok száma 30-35%-kal csökken, a hőségriadós napok száma több, mint 30 nappal gyarapodhat. A csapadék mennyisége nyáron jelentősen csökken, a száraz napok száma pedig 15-25%-kal növekedhet. A szélsőségek várható alakulása elsősorban Magyarország középső területeit, így városunkat is kiemelkedően kedvezőtlenül érintik majd.

Mindezek tudatában nagyon megörültünk, mikor Tóth István polgármester április 19-én közösségi oldalán azt írta:

Pályázati forrásból elkészült városunk klímastratégiája.

Azon már nem akadtunk meg, hogy a polgármester ismét nem nevezte meg az EU-t, mint a pályázat finanszírozóját,

hanem egyszerűen csak pályázati forrásként említi a kapott 20 millió forintot. Sokkal jobban érdekelt bennünket, az önkormányzat döntései nyomán történő betonozások, térkövezések és fakivágások miként illeszthetők bele a klímatudatosságot erősítő szemléletformálásba és tudni szerettük volna, hogyan akar felkészülni a város vezetése a klímaváltozásra és annak hatásaira.

Ezért a hír elolvasása után azonnal közérdekű-adatigénylést adtunk be a város felé, szerettük volna magunk is elolvasni a Tóth István által bejelentett klímastratégiát.

Közel három héttel később viszont a város jegyzője arról tájékoztatott bennünket, Gárdony Városnak nincs klímastratégiája!

Akkor a polgármester mégis miért állította az ellenkezőjét?

varosikurir kloma1
fotó: Gárdonyi Közlöny

Szerintünk látva a betonozásokra, térkövezésekre, a városi zöldterületek eladásaira, azok beépítéseire adott lakossági reakciókat, Tóth István kompenzálni szeretett volna, de elhamarkodottan tájékoztatta a város polgárait és valóban nincs a városnak klímastratégiája. De majd egyszer lesz.

Ilyenkor használhatnánk a valótlanság, vagy a csúsztatás kifejezéseket is,

amit oly gyakran fogalmaz meg városunk vezetője a cikkeink kapcsán, de nem tesszük. Inkább nevezzük egy teljesen felesleges félretájékoztatásnak. Hiszen a szeme sem rebbent volna meg senkinek, ha éppen szeptember végén készülnek el a városi klímastratégiával, de ehelyett egy újabb kínos kommunikációs ellentmondásba keveredtek.

A városi klímastratégia „nemlétét” megerősíti

az is, hogy az erre a célra létrehozott weblap sem tartalmaz információt arról, hogy lenne a városnak klímastratégiája, még az egyeztetési változatot sem töltötték fel a honlapra, ahogy a dokumentumtár, tanulmányi versenyek, szemléletformálás menüpontok sem tartalmaznak semmilyen érdemi információt.

Persze, az is előfordulhat, hogy polgármester igazat mondott a közösségi oldalán, csak Jankovics Zoltánné jegyző nem volt kellően tájékozott a kérdésben és félreinformált bennünket.

Pedig adatigényléseink során minden esetben jelzi, az adott témában az önkormányzat részéről két ember legalább két órán keresztül egyeztet egy igénylésről, így nem érthető miként is kerülhette el a figyelmüket egy 20 millió forintos támogatásból készült pályázati anyag. Ebben az esetben a jegyzőtől kapott információkat és az adatigényléseinkre megküldött válaszait is fenntartással kell kezeljük.

Az igazság ebben a kérdésben sem fog sosem kiderülni,

ahogy azon is csodálkoznánk, ha a város vezetése elismerné a hibáját. De erre nincs is igényünk! A legfontosabbnak azt tartjuk, ha egyszer valóban elkészül a klímastratégia, osszák azt meg velünk, városi lakosokkal is. A jövőnket, de kiváltképp a gyermekeinkét érinti ez a probléma. Kíváncsiak vagyunk, hogyan gondolkodnak erről városunk vezetői. A városi klímastratégia számára létrehozott honlap itt megtekinthető”

 

gárdony

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.