Zacher Gábor újabb figyelmeztetése, de lesz-e foganatja? - Városi Kurír

Sorting by

×

Zacher Gábor újabb figyelmeztetése, de lesz-e foganatja?

Zacher Gábor főorvos nagyon reméli, hogy nem okoz negyedik hullámot a teraszokra kirajzó tömeg. Beszélt arról is az SZMO-nak hogy egyre több poszt-covidos beteget kezelnek, hosszabb távon ez még jelentősebb probléma lehet, mint maga a járvány.

Hirdetés

Aggasztó szennyvíz minták

Több településen, például Egerben, Kaposváron, Pécsett, Székesfehérváron és Tatabányán ugyan folytatódott a javuló tendencia, Budapest északi és déli szennyvíztisztító ellátási területén, valamint Debrecenben és Szolnokon azonban ismét emelkedésnek indult a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége.

Másfél héttel vagyunk a teraszok újranyitása után, melynek kapcsán a kialakuló hatalmas tömeget látva többen (például Kemenesi Gábor és Lantos Gabriella) megkongatták a vészharangot. Az aggódó hangokhoz csatlakozott Zacher Gábor toxikológus, a hatvani kórház főorvosa is, aki akkor azt nyilatkozta:

„Nagyon nagy fokú felelőtlenségre, hihetetlen fegyelmezetlenségre vall, amit szombaton és vasárnap láthattunk. És ennek nem holnap, holnapután lesz meg a böjtje, hanem egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy. Remélem, tévedek. Remélem, nem lesz igazam.”

Ok és/vagy okozat?

A friss adatok nyilvánosságra kerülése után megkérdeztük, írják, a főorvost, lehet-e összefüggés a kettő között.

„Van benne logika, hogy a kettő között párhuzamot vonjon az ember, a terasznyitás óta eltelt idő elméletileg elég lehet ahhoz, hogy az akkor kialakult rajzás következménye legyen a koncentráció emelkedése”

– mondta a Szeretlek Magyarországnak, hozzátéve: ebben az esetben mindig rá kell számolni némi lappangási időt, amíg a romló adatok a betegszámban is megjelennek.

„Adja az ég, hogy tévedjek, és nem lesz emögött negyedik hullám, de az ördög nem alszik, ahogy a vírus sem”

– fogalmazott.

A kórházak leterheltségéről Zacher elmondta, egyértelműen érzékelhető némi fellélegzés: legutóbbi 24 órás ügyelete során három beteget vettek fel a Covid-osztályra, míg ez a szám a csúcson a 20-at is elérte. Arról is megkérdeztük – írja a portál – véleménye szerint mikortól lehet felelősségteljesen közösségbe menni.

„Én mindenkit óvatosságra intek, hiszen láttunk két oltás után kórházba kerülteket is, még ha nem is nagy számban. De alapvetően a második vakcina után 10-12 nappal már kialakul egy olyan fokú védettség, ami a lakosság jelentős része számára megnyugvást okozhat”

– válaszolta. Tehát akire igazak a fentiek, elkezdhet visszatérni a normális életéhez, ugyanakkor a változatlanul érvényben lévő szabályok, úgy mint a maszkviselés, távolságtartás, rendszeres fertőtlenítés betartása nagyon fontos. Annál is inkább, mivel a vírus továbbadására jó eséllyel azok is képesek, akik egyébként már védettek.

 

zacher

 

Terjed a poszt-covid…

Zacher doktor kitért a poszt-covidos betegekre is, akiknek a száma elmondása szerint egyre nő: az imént említett műszak során 3 „normál” koronavírusosra 8 ilyen eset jutott náluk. A tünetek rendkívül szerteágazóak lehetnek, akár a fertőzés lezajlása után 2-3 hónappal is: nem múló köhögéstől periodikus nehéz légzésen át hajhullásig, emésztési problémákig vagy alvászavarig rengeteg variációval találkoztak már.

„A poszt-Covid egy teljesen új történet, amit még javában tanulunk, de bőven képes meglepetéseket okozni. Nem csoda, hogy sorra nyílnak az erre fókuszáló ambulanciák a sürgősségi osztályok tehermentesítése miatt, például nálunk is, Hatvanban. Nem lepődnék meg rajta, ha hosszabb távon még jelentősebb problémát okozna, mint maga a járvány” – foglalta össze.

Kapcsolódó

 

Zcher

Hirdetés
átver

4 hozzászólás

 • 2021.05.05 - 19:03
  Közvetlen hivatkozás

  A másodk hullám a szept. 24.-i meccset követő 1-1,5 hónap múlva jelentkezett, a 17.500 fertőzöttből 160.000 fertőzött lett, pedig az csak egy mecc svolt a Puskásban és az eredmény szerint 8.5 szeresére nőtt a fertőzöttek száma. Zcher főorvos jól látja a közeljövőt a június 11 és julius 11 közötti meccsek eredményeként.

  Válasz
 • 2021.05.06 - 09:28
  Közvetlen hivatkozás

  Nem csak a meccs jelent problémát, bár elég csak egy szuperterjesztő, és…
  Április 19-én indult az ovis, alsós jelenléti oktatás, aztán jött a teraszozás, majd az alig 5000 nézős meccs, ez három időpont, amely után 15 nappal emelkedhetnek a fertőzésszámok, és ha nincs újabb szigorítás, bedurranhat a 4., sőt, nyáron, a júniusi nagy meccs után 2-3 héttel az 5. hullám. Azt pedig aligha bírja el az egészségügyünk, a sok, agyondolgoztatott ápoló, orvos, betegszállító. Én úgy számoltam, hogy május 5-től fokozatosan – vagy robbanásszerűen — emelkedik majd a megbetegedések száma, főleg a fiataloknál, minthogy az idősek nagy részét beoltották. /Bár a Sinopharm hatékonyságával kapcsolatban, ami a 60 fölöttieket illeti, merültek fel kételyek a WHO-ban./ Kérdés, persze, hogy mennyi tesztet végeznek. 20ezerből 2-3ezer fertőzött nem ijeszti meg az embereket, 200ezerből 30ezer már inkább. És jó lenne, ha megijednének, mert lépten-nyomon azt látom az utcán, hogy nem viselik a maszkot. Tiszteletre méltó Baranyi K. lépése, hogy a májusi felsős, középiskolai nyitás előtt tesztelteti a diákokat. Ezzel megint az önkormányzat lát el olyan feladatot, amit a kormánynak kellene.

  Válasz
 • Visszajelzés: Rossz hír érkezett Ausztriából: ősszel jöhet a negyedik hullám! - Városi Kurír

 • Visszajelzés: Zacher Gábor újra beleszállt Orbánba - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.