Zaciban a miskolci kórház sugárterápiás gépei

Jelzálogot jegyezett be a Raiffeisen Bank a daganatos betegek kezelésére szolgáló sugárterápiás gépekre a miskolci megyei kórházban. A gépeket karbantartani, javíttatni kizárólag banki hozzájárulással lehet. És használni?

 Hasonló történetre öreg kórházi vezetők sem emlékeznek.

A felcédulázott gépeket ettől kezdve csak úgy lehet karbantartani, javíttatni, megbontani, vagy eladni, ha a bank előzetesen írásban engedélyezi – írja a lap. A lapnak nyilatkozó régi kórházi vezetők úgy látják, a helyzet veszélyezteti a betegbiztonságot, a helyi dolgozók szerint az ellátás jelenleg zavartalan.

Kórházválság – pénztelenség és hazugságspirál

Karbantartani, javíttatni, megbontani, eladni csak a bank előzetes írásos engedélyével lehet. Eddig, ha elromlott a gép, a sugárterápiás berendezés üzemeltetője, a Medcenter képviselője telefonált a szakszerviznek, hogy jöjjenek. Mostantól azonban előbb a bank tisztviselőjétől kell engedélyt kérni, hogy szerelőt hívjanak. Hasonló történetre öreg kórházi vezetők sem emlékeznek. Volt köztük olyan is, aki szerint ez a helyzet veszélyezteti a betegbiztonságot.

fotó: nepszava.hu

Nem fizettek

A Miskolc Megyei Kórház leváltott főigazgatója szeptember óta nem fizetett a sugárterápiát üzemeltető szolgáltatónak, a Medcenter Kft-nek. A cég 2006-ban kötött 15 évre szóló megállapodást a kórházzal. Ebben azt vállalták, hogy telepítenek két új lineáris gyorsítót és egy CT-t. Üzemeltetik, karbantartják a gépeket. A kórház élére tavaly kinevezett Tiba Sándor egy gazdasági átvilágítás után szeptemberben – szavai szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ illetékeseinek szóbeli jóváhagyásával – leállította a szolgáltató számláinak kifizetést, mivel úgy ítélte meg, hogy a szerződés a kórház számára kedvezőtlen.

„Migráncshiszti” – írta a főorvos, miután az utolsó orvos is felmondott a kórház gyerekosztályán

Az addig a Medcenter által foglalkoztatott embereket átvette a kórház. A gépek azonban egy kivételével, amely eleve közös – a Medcenter tulajdonában vannak. Február elején a kórházfenntartó menesztette a főigazgatót, de úgy tudjuk: ezzel a Medcenter még nem jutott követeléséhez. A Népszava információi szerint ugyan a helyzet megoldásáról az ÁEEK és a Medcenter jogászai sokat egyeztettek, de a tárgyalások egyelőre eredménytelenek. Ebben a helyzetben lépett, illetve ragasztott sárga jelzálog bejegyzést az eszközökre a vásárlásukat finanszírozó bank.

Az ellátás még zavartalan

A Medcenter tulajdonosa, Gubacsi László, valamint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ egyelőre hallgatásba burkolóznak. Az intézményben dolgozók szerint az ellátás még zavartalan.

Már meg is kezdődött a kórházi jóhírgyártás?

(forrás: nepszava.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük