Az üzleti ügyekben Rogán Antal kabinetminiszter jobbkezének számító Kertész Balázs legújabban gázkereskedő céget alapított. A szálak a svájci adóparadicsomtól a Gellérthegyen keresztül Grúziáig kuszálódnak – írja a 24.hu.

Az eddig inkább rejtőzködő bizalmasként emlegetett és egy ideje már svájci lakcímmel, sőt villával rendelkező Kertészre nemrég a Magyar Narancs bukkant rá a fővárosban: a Gellérthegyen, a Rezeda utca egyik luxusvillájában, de látták a miniszterelnöki vej, Tiborcz István BDPST nevű ingatlanos cégének ugyancsak gellérthegyi székhelyén is. Az eklektikus stílusban, száz éve épült, Kertész-féle villáról azt írták, értéke akár egymilliárd forint is lehet. Az Átlátszó oknyomozó portál már két éve, a felújítás kezdetén felgöngyölte a tulajdonosi szálakat, a luxusvillát birtokló Rezeda 5 Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonosi hálóját egy svájci vállalkozásig, a Bergavest AG-ig vezette, amely közvetlenül ugyan nem, de személyi szálakon összeköthető Kertésszel.

De nem a gellérthegyi mozgolódás az egyetlen jele annak, hogy Rogán embere újra beleveti magát Magyarországon az üzletbe: hazai céghálója is gyarapodott, néhány héten belül két új Kertész-érdekeltséget is bejegyzett a cégbíróság.

Az ügyvéd-üzletember legújabban az energetikában aktivizálja magát, mint a 24.hu észrevette, néhány napja Monavis Energy Zrt. néven jegyeztek be új céget, amelynek fő profilja a gázkereskedelem,

ezen kívül egyetlen más tevékenységi kört adtak meg, a gázelosztást. A zrt.-kre előírt minimális, 5 millió forint alaptőkével bejegyzett társaság vezérigazgatója Kertész Balázs, aki a magyar kormányközeli üzletemberek által is kedvelt, svájci adóparadicsomként számon tartott Zugban található lakcímet adott meg a cégbíróságnak. A gázkereskedő alapítója a Monavis Holding Zrt. – ennek megalapításáról a Magyar Narancs számolt be először –, az utóbbinak pedig nemcsak vezérigazgatója, hanem egyedüli részvényese is Kertész, így közvetetten a gázkereskedő is az övé.

Kertész saját cégeivel eddig nem keltett feltűnést, annál nagyobb port vertek fel Rogán Antallal közös ügyletei

Mindenekelőtt a belvárosi ingatlanbotrányként emlegetett akciósorozat, az Index oknyomozó cikke úgy mutatta be Kertészt, mint a Rogán Antal polgármestersége idején működő, az V. kerületi önkormányzat vitatott ingatlaneladási rendszerének meghatározó figurája, annak jogi tökéletesítője. Kertész tanácsadó cége maga is furcsa úton jutott hozzá 150 milliót is érő, évekkel korábban önkormányzati tulajdonú irodájához – idézte fel a portál.

Ennél is nagyobb, messze Magyarország határain túlnyúló ügyekkel is kapcsolatba hozták Kertészt, így a Rogán által kitalált letelepedésikötvény-programmal, valamint a miniszter és két társa által fejlesztett informatikai találmányt, az elektronikus­aláírás-eljárást átvevő céggel, a MobilSign Kft.-vel is. A Népszabadság írta meg, hogy a MobilSign székhelyéül szolgáló ingatlant 50 százalékban Kertész birtokolta, és a találmány hasznosítási jogát is erre a cégre ruházták át.

Kertész az energiabizniszben sem teljesen új versenyző, igazgatósági tag az ország biztonsági tartalékáról gondoskodó Magyar Szénhidrogénkészletező Szövetség évi 8 milliárd forint forgalmú cégében, az Opal Szolgáltató Zrt.-ben. (Történetesen Bártfai Bélával együtt, aki az állami vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea férje.) Svájcban is otthonosan mozog, bejegyzett lakhelye,

Zug pedig a magyar energetikai biznisz fellegvára,

oda van bejegyezve a MET Holding AG, a magyar kormány által engedélyezett gázüzleten óriásit kaszáló csoport anyavállalata. A kiperelt szerződésekből úgy becsülték annak idején, hogy a gázbehozatal átengedésével az állami tulajdonú MVM százmilliárd forint profitról mondott le a magyar milliárdosok érdekkörébe tartozó magánvállalkozás, a MET javára.

(Forrás: 24.hu)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét