10 év kényszermunka után kivégzés egy regnálónak nem tetsző meteorológiai előrejelzés okán – Mi ehhez képest a kirúgás?

Alekszej Feodosevics Wangenheim (Алексей Феодосьевич Вангенгейм), a Szovjetunió Meteorológia Szolgálatának igazgatója 1934. január 8-án este a moszkvai Bolsoj Színházba készült. Felesége a jegyekkel a kezében az aulában várakozott, de a férje nem érkezett meg az előadás kezdetéig – idézte fel Sztálin meteorológusának történetét Nyáry Krisztián író közösségi oldalán.

“Sőt, később sem…

aznap délután a titkosrendőrség hírhedt Ljubjanka börtönébe hurcolták a hivatalából. Közölték vele, hogy

szabotázzsal vádolják, mert meghamisította az időjárás-előrejelzéseket, hogy aláássa az aszály elleni harcot.

Hithű kommunista volt, Sztálin hűséges híve, ezért először azt hitte, összekeverik valakivel.

Később rá kellett jönnie, hogy őt teszik felelőssé a rossz állami döntésekből következő csapnivaló mezőgazdasági termésért. Tíz év kényszermunkára ítélték. Ezután is úgy gondolta, túlkapás áldozata, Sztálin bizonyára nem tud sorsáról.”

Telt, múlt az idő…..

“Vlagyimir Zsirinovszkij, a radikális javaslatairól ismert orosz politikus a Dumában követelte az orosz Meteorológiai Szolgálat feloszlatását, és vezetőinek kirúgását, mert a szervezet nem tudott megjósolni egy moszkvai felhőszakadást. Mindez persze már csak halvány visszfénye a sztálini időknek…”

“…most hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét és szakmai elnökhelyettesét elcsapták….”

Az élet, meg minden Facebook-oldalon magyar vonatkozású visszaemlékezést olvashatunk:

“….most hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét és szakmai elnökhelyettesét elcsapták (miután a kormányzatot dühítő időjárásjelentést adtak ki augusztus 20-án), eszembe jutott egy történet. Ez a szomorú történet úgy szól, hogy

1950-ben egy szép vagy nem olyan szép napon a Meteorológiai Intézet egyik vezetője, Tóth Géza „lágy nyugati szellőket” időjósolt, valamint – tetézendő a bajt – azt, hogy az elkövetkező napokban „északkelet felől” (vagyis a Szovjetunió irányából) „fagyos légrétegek betörése” várható.

Tóth Gézát másnap letartóztatta az Államvédelmi Hatóság

Imperialista propaganda terjesztésével és kémtevékenységgel is megvádolták, Recskre került. A hírhedten kegyetlen büntetőtáborban „Északkeleti Betörés” lett ragadványneve, Faludy György is megemlékezett róla Pokolbéli víg napjaim című könyvében…..”

Ha valaki lemaradt volna a fentiek kiváltó okáról….

Hiába volt az utolsó pillanatig esélyes, hogy vihar lesz augusztus 20-án, a kormány “Palkovics szájával” hétfőn kirúgta az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és szakmai elnökhelyettesét.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Friss!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.