Connect with us

Kerítésen innen

A rablóprivatizáció ellenszere: 2022-ben újra állami fenntartásba kell venni az egyetemeket!

Amikor a mázlifaktor dönt: Pécsről, vagy Szombathelyről átvezényelhető a mentő Budapestre
Megosztás

Hat ellenzéki párt azt ígéri: ha 2022-ben hatalomra kerülnek, újra állami irányítás alá vonják az alapítványi fenntartásba került felsőoktatási intézményeket.

A Párbeszéd, a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum kedden közösen, a Parlament előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyet online is közvetítettek.

Ezen Burány Sándor, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese azt mondta, hogy a Fidesz a jövő évi választás közeledtével a vesztét érzi, és a kedden elfogadott jogszabályok célja az volt, hogy állami ellenőrzés alól alapítványokba mentsék a közvagyont. Ezen keresztül ellopják azt a pénzt, amit csak lehet, és irányítást gyakoroljanak olyan intézmények felett, amelyeknek eddig állami kontrollja volt – fogalmazott.

Ezeket a törvényeket lehet, hogy a közeli napokban kihirdetik, de az ellenzék a 2022-es választás megnyerésével ezt a lopott vagyont visszaveszi és visszaadja a magyar nemzetnek

– szögezte le.

Újfajta rablóprivatizációt hajtanak végre

Szilágyi György, a Jobbik alelnöke kijelentette, hogy a kedden elfogadott törvényekkel azok alkotói egy újfajta rablóprivatizációt hajtanak végre, aminek során elkótyavetyélik a nemzeti vagyont.

Jogszabályok mondják ki, hogy az államnak hogyan kell kezelnie a nemzeti vagyont, mert a döntéseinek átláthatónak, nyomon követhetőnek, és számonkérhetőnek kell lennie – hangsúlyozta. Amikor alapítványoknak játsszák át az állami vagyont, akkor ezek a garanciák megszűnnek – mondta.

A képviselő arra szólította fel az alapítványi kuratóriumok tagjait, hogy felelősen gazdálkodjanak a rájuk bízott vagyonnal, mert egy 2022-ben bekövetkező kormányváltás után az új kabinet nagy figyelmet fog arra fordítani, hogy akik „megkárosították a nemzetet, akik valamennyiünk pénzét ellopták”, azok megkapják a megfelelő büntetésüket.

A kuratóriumi tagokat nem lehet leváltani és visszahívni

Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy miközben mindenki a pandémiára figyel, az Orbán-kormány „kilapátolja a pénzt”. A kabinet mintegy ezermilliárd forintot tesz át olyan alapítványokba a nemzet vagyonából, amelyeket olyan kuratóriumok vezetnek, amiket

„teleültetnek fideszes katonákkal”

– mondta. Kiemelte, hogy a kuratóriumi tagokat nem lehet leváltani és visszahívni. Szakács László szerint egy esetleges kormányváltás után ezek a vagyonelemek visszakerülnek a közbeszerzési törvény hatálya alá, és elszámoltatják az érintett kuratóriumokat.

Ez bűn, az ország szervezetten elkövetett kirablása

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy miközben az ország élethalál harcát vívja a járvánnyal, a Fidesznek

„csak a lopáson, a közvagyon kilapátolásán jár az esze”.

Az egyetemek privatizálásának az a fő célja, hogy a Fidesz által kinevezett kurátorok rátehessék a kezüket a felsőoktatás fejlesztésre érkező uniós százmilliárdokra, és ezt a pénzt szabadon, közbeszerzés nélkül osztogathassák baráti cégeknek, rokonoknak és üzletfeleknek – jelentette ki.

Ez bűn, az ország szervezetten elkövetett kirablása, akik ezt elkövetik, és akik a parlamentben megszavazták, azok minimum bűnrészesek – értékelt. A képviselő azt ígérte, hogy az elkövetőket számon fogják kérni,

„nem lesz türelem, nem lesz megbocsátás”,

aki a közösbe nyúl, annak vállalnia kell a felelősséget kormányváltás után.

A közvagyont ismét közvagyonná teszik

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője azt mondta, hogy ami történt, nem modellváltás, hanem az egyetemi vagyon, az egyetemi döntéshozatal kiszervezése és politikai irányítás alá helyezése. Európa legjobb és legelismertebb egyetemei jellemzően állami fenntartásúak – hívta fel a figyelmet. A kedden elfogadott jogszabályokkal szerinte is az uniós fejlesztési források feletti ellenőrzés megszerzése volt a cél. A képviselő hazugságnak nevezte, hogy az egyetemek önként döntöttek a modellváltások mellett.

Az ellenzéki pártok egyetértenek, hogy a jövő évi kormányváltás egyik legfontosabb feladata lesz „ennek a gyalázatnak a visszacsinálása”, az egyetemi autonómia helyreállítása

– jelentette ki, hozzátéve, a közvagyont ismét közvagyonná teszik.

Nemcsak kormányváltásra, hanem rendszerváltásra is szükség van

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja arról beszélt, hogy Orbán Viktor vereségre készül, de rossz vesztes, mert ezt a vereséget a magyar adófizetőkkel fizettetné ki. A miniszterelnök alternatív államot akar építeni, azt akarja, hogy továbbra is ők kontrollálják a felsőoktatást, hogy náluk maradjanak a birtokok, a kastélyok és a részvények is – mondta, hozzátéve:

nemcsak kormányváltásra, hanem rendszerváltásra is szükség van, jogállami eszközökkel meg kell menteni a közvagyont, és biztosítani kell, hogy soha többé ne privatizálhassák azt.

(MTI)

 

állami

2 hozzászólás

2 Comments

  1. gina

    2021.04.28 at 11:18

    Ez a rablóbanda semmitől nem riad vissza, el kell tüntetni ezt a mocskos fidesz szektát vezérével együtt. aljas gazember..érthetetlen hogy sok hivő ezeknek az aljas piócáknak még hisz…de hát igaz amit a statisztika irt ,, alacsony IQ s minden fidesz birka..

  2. Pingback: Közérdekből lopni - Városi Kurír

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük