Connect with us

Kerítésen innen

Orvosi Kamara felméri, hány orvos hajlandó letétbe helyezni a felmondását – Se orvos, se tanár, csak a Fidesz?

Megosztás

A parlament olyan törvénymódosítás elfogadása előtt áll, ami véleményünk szerint súlyosan veszélyezteti a betegbiztonságot, valamint a magyar orvosokra akarja ráterhelni az egészségügyi rendszer továbbra is kijavítatlan hibáit – kezdte a tagjainak kiküldött rendkívüli körlevelét a Magyar Orvosi Kamara a szerdán parlamenti szavazásra kerülő törvény okán.

Megosztás

A parlament olyan törvénymódosítás elfogadása előtt áll, ami véleményünk szerint súlyosan veszélyezteti a betegbiztonságot, valamint a magyar orvosokra akarja ráterhelni az egészségügyi rendszer továbbra is kijavítatlan hibáit – kezdte a tagjainak kiküldött rendkívüli körlevelét a Magyar Orvosi Kamara a szerdán parlamenti szavazásra kerülő törvény okán.

Az orvoskamara konkrét lépesre készül?

A kiküldött körlevélben a MOK elnöksége arra kíváncsi a kitöltő orvosoktól, hogy:

támogatják-e, hogy a kamara rendkívüli küldöttgyűlést hívjon össze, és ha a küldöttgyűlés úgy dönt, hajlandók-e koordináltan, nagy tömegben, felmondani az önként vállalt (ügyeleti, műszakos) túlmunkát, illetve letétbe helyezni felmondásukat.

A MOK a rendkívüli felmérést tartalmazó körlevelében azt írja az orvosoknak, hogy

a törvénnyel a kormány felrúgja az orvosok miniszterelnökkel megkötött megállapodását és a munkakörülmények megváltoztatásával durván beavatkozik az orvosok magánéletébe is.

Az orvos munkahelye az egész megye?

„…Ez a törvény alkalmas lesz arra, hogy miközben az Ön fizetését 20 százalékkal csökkenti, a munkáltató tetszés szerint (pl. az elégedetlenségüket jelző kollégákat) akár 3 órás ingázási távolságra száműzheti, hiszen az Ön munkahelye egy bő hónap múlva már az egész megyére fog kiterjedni….”.

Azt is írják, hogy a változások várhatóan az alapellátás orvosait is súlyosan érintik:

a negatív béreltérítés mellett nem kapnak kompenzációt a növekvő rezsiszámlákra, és a mentők vezénylik majd őket a kötelező ügyeletbe.

Kormány-vállvonás?

A fő problémákat orvosolni akaró orvoskamarai módosító indítványokat a kormánytöbbség nem támogatta – tették hozzá, ahogy azt is, hogy

„Magyar Orvosi Kamara Alapszabályának abban az esetben, ha a lakosság egészségi állapotát veszélyeztető, vagy az orvoskar érdekeit súlyosan sértő helyzet a MOK egységes fellépését teszi szükségessé, az elnökség javaslatára rendkívüli küldöttgyűlés hívandó össze, ahol megfelelő ellenlépésekről dönthetünk”.

Forrás

Szintén pénteki hír

Budapest III. kerületében 98 orvos, a kerület orvosainak 84 százaléka írt alá egy közös nyilatkozatot arról, hogy nem tudják kifizetni a megnövekedett rezsiköltségeket

-írja a 24.hu.

A nyilatkozatra azért volt szükség, mert a távhő ára a 16-szorosára, a villanyé pedig a nyolcszorosára emelkedett.

A közös nyilatkozatot a III. kerület 56 felnőtt háziorvosa, 24 gyermek háziorvosa, 16 felnőtt fogorvos és 3 gyermek fogorvosa írta alá.

Ebben úgy fogalmaztak:

“az alapellátásban dolgozó orvosok a legalább 10 éve változatlan, működésre fordítható finanszírozási összegből a megnövekedett egyéb költségek (pl. takarítás, könyvelői díj, informatikai rendszerek díja, gyógyszerek költsége, biztosítások díja stb.) miatt, a sokszorosára növekedett rezsiköltségeket kigazdálkodni nem tudják, illetőleg saját bérük terhére ennek kifizetését nem vállalják (hiszen ez egyetlen egy munkavállalói csoporttól sem elvárható).”

Pintér és a dübörgő magyar egészségügy

A III. kerületi háziorvosok azt gondolják, ha nem kapnak segítséget a számlák rendezéséhez,

az alapellátásban dolgozó orvosok tömeges felmondására lehet számítani.

A 24.hu megkereste Óbuda-Békásmegyer önkormányzatát, válaszukban azt írták:

„a kormányzat az alapellátó orvosokat kivette a rezsitámogatott körből, és ezzel valóban nehéz helyzetbe hozta országszerte a háziorvosokat.

De szerintük ezt nem az ő felelősségük megoldani, mert az alapellátó orvosok a kormányzattal állnak szerződésben.

“A probléma országos mérete és a szabályozási anomáliák miatt szerdán nyílt levélben szólítottuk fel a kormányt arra, hogy mielőbb tegye vissza az alapellátó orvosokat a rezsitámogatott körbe.”

A Magyar Orvosi Kamara azt jelezte, van már olyan rendelő, ahol letekerték a fűtést, a betegek a váróban kabátban ülnek.

Szerző