A csirkefarhát is bekerült -az életszerűség okán?- hetedikként az kormány ár-stopjába!

Gulyás Gergelyé lett a “nemes” feladat, hogy az év első kormányinfóján tisztázza az orbáni bejelentés kavarta polémiákat, már amennyit tud. A legfontosabb, hogy egyelőre átmenti időre, három hónapra hozták meg az intézkedést, azt követően nézik meg, hogy szükséges-e a hosszabbítás. Az már biztos, hogy a csirkefarhát bekűzdötte magát a befagysztott áru cuccok közé!

Stop – sok pont sok….

Szerdán délután Orbán Viktor előállt az új csodafegyverrel: 6 alapvető élelmiszernek befagyasztják az árát a 2021 októberi szinten.

Portálunk kis kutakodással összevetette a fent említett termékek KSH-árait 2021-ből a mai lehetőségekkel és azt találtuk, hogy egy termék kivételével mindegyik olcsóbb ma, mint akkor volt.

Gulyás-válaszok….

Annak kapcsán, hogy milyen árakat vesznek majd alapul – hiszen ahány bolt, annyi szokás –, Gulyás azt mondta,

az online pénztárgép-adatok alapján ellenőrzik, hogy minden bolt visszaviszi-e 2021. október 15-ei szintre a hat megnevezett termék árát 2022. február 15-étől.

Arra a felvetésre, hogy miért most rendelték el az élelmiszerárak visszacsökkentését a 2021. október 15-ei szintre, a miniszter azt mondta, azért,

mert azok decemberben nőttek radikálisan. Azért a megnevezett hat termékre terjed ki az árstop, mert a nemzetközi tapasztalatok szerint ezek azok az árucikkek, amelyekből sokan, sokat vásárolnak.

Realitás: a csirkefarhát is “árstopolttá” lett

Új információ, hogy

a csirkemell mellett a csirkefarhátra is kiterjed az árkorlátozás

– derült ki Gulyás szavaiból. Vagyis nem hat, hanem hét termék árát kell befagyasztani. Közülük a tejfajták közül csak a 2,8 százalékos UHT-tehéntejre lesz érvényes az árstop, és a napokon belül megjelenő kormányrendelet azt is rögzíti majd, hogy ugyanannyi mennyiséget (fajtát) kell kitenni az árbefagyasztással érintett élelmiszerekből, mint októberben,

így – ahogy a miniszter fogalmazott – nem lehet trükközni.

Pedig “lengyel-magyar két jó barát…”

A szerb mintát követte az Orbán-kormány – déli szomszédaink tavaly november végén vezettek be élelmiszerár-stopot –, s nem a lengyelt, ahol nem az árakat fagyasztották be, hanem az azokban meglévő általános forgalmi adót (áfa) vitte le nullára. Hogy miért, azt Gulyás azzal indokolta, hogy

az ominózus termékek áfája már most is alacsony, 5 százalék, ebből kifolyólag nem lett volna akkora árcsökkenés, mint az árstoppal.

Azt, hogy ez mégis mekkora tehercsökkenést okoz egy átlagos családnál, a miniszter nem tudta megmondani, erről jövő hétre ígért pontos számot.

“Igazságos közös teherviselés”?

Miközben a kormánynak egyetlen fillér hiánya sem származik az élelmiszerár-stopból, az élelmiszerkereskedelmi lánc tagjai mind osztoznak a veszteségen,

mint Gulyás mondta, az igazságos, közös teherviselés eredményeként. Ez utóbbi mértékét azonban már tudta számszerűsíteni,

a 140-150 milliárd forintra tehető kiskereskedelmi profitból szerinte kevesebb mint 20 milliárdot vihet el a mostani intézkedés, amit Gulyás elviselhető mértékűnek tart.

Ebből a megközelítésből érthető, hogy egyúttal egyértelművé tette, hogy az árstop miatt elszenvedendő vesztségek miatt

nem lesz kompenzáció.

Az is kiderült, hogy

az élelmiszerár-stopról szóló rendelkezést megsértőket pénzbírsággal, eltiltással sújtják.

Forrás

A csirkefarhát is bekerült -az életszerűség okán?- hetedikként az kormány-ár stopjába!

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük