A demokrácia haldoklik Magyarországon

Napirendre tűzik a magyarországi helyzet kérdését január 30-án az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén – döntött csütörtökön a képviselőtestület házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Konferenciája.

Tekintettel a legfrissebb magyar fejleményekre

A vitát a zöldpárti frakció kezdeményezte még a múlt hónapban a legfrissebb magyarországi fejleményekre, a tüntetésekre, a munka törvénykönyvének módosítására és a közigazgatási bíróságok létrehozására tekintettel.

Egyes brüsszeli források szerint a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt nem támogatta a vita mostani megtartását.

A helyzet napról-napra romlik

Judith Sargentini zöldpárti képviselő, a magyar különjelentés összeállítója közölte: a vitára azért van szükség, mert „a helyzet napról napra romlik Magyarországon”.

„Minden európai állampolgár egyenlő, köztük a magyarok is, azonos jogaik vannak a demokráciához és a jogállamisághoz” – fogalmazott.

A tagországok lépjenek fel a magyarok jogaiért

„A demokrácia haldoklik Magyarországon, meg kell tennünk mindent, amit csak lehet, hogy segítsünk újra életre kelteni és támogassuk a magyarokat autoriter vezetőjük rögeszméivel szemben” – írta Sargentini.

Végezetül pedig fellépésre szólította fel az Európai Unió tagországait az alapszerződés és a közös alapértékek magyarországi megsértése ellen, illetve a magyarok jogaiért.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Brüsszelben tüntet az ellenzék és Judith Sargentini az Orbán-kormány ellen – Élő!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük