A kormány a költségvetést már összeomlasztotta, az államkasszát kiürítette, frászban a közelgő választástól. Meg a kliensek is tartják a markukat…..

Az árcsökkenés mindig népszerű. Az, akinek a családi kasszája már majdnem kivérzett az inflációtól, minden segítségben reménykedik. Még a kormányéban is. Ha 3 hónapig tart, véletlenül épp a választásokig, akkor is. Mert kell a liszt a rántáshoz, a tej a gyereknek. És néha hús is.

Ne becsüljük le a bejelentések hatását, még ha nem is nehéz átlátni a szitán

Nem segít, ha kioktatjuk a rászedetteket állam és piac viszonyának elméleti összefüggéseiről. Megfelelő fórumokon beszélni kell erről is, de azt javaslom magunknak, ellenzékieknek, inkább számoljunk és számoltassunk nagyon konkrétan:

tényleg segítettek-e, vagy csak eljátsszák a bátran beavatkozó, népbarát kormány szerepét.

1. A hét termék október 15-i árát állítják vissza

Csakhogy október 15-re már felszöktek az árak, dübörgött az infláció.

Az étolaj addigra már 33,8%-kal, a liszt és a csirkemell 13-14 %-kal, a cukor 7%-kal volt drágább az egy évvel azelőttinél. Ha ezeket az árakat kapjuk vissza, nem vagyunk kint a vízből. Van persze, ami azóta is tovább drágult, pl. a liszt és a tej, bár nem mindenütt egyformán. Azokon tényleg spórolhatnánk pár forintot a mostani árhoz képest. Nem többet, de annyit igen. Te hány kiló lisztet veszel hetente?

2. A vásárlás után azt szoktuk megnézni a blokkon, mennyit fizettünk összesen

Ha az egyik áru valamivel olcsóbb, a másik meg drágább, ugyanott vagyunk.

A kereskedő is a piacról él. Amit veszít a tejen, be kell hoznia a joghurton vagy a tejfölön. ha veszít a csirkemellen, drágábban kell adnia a combot.

Ha a farhát olcsóbb, majd a másik olcsó baromfiétel, a csirkemáj kompenzálja a kárát. A kormány azt mondja: majd ő ellenőrzi ezt is! Könyörgöm, hogyan? Már a sarki boltosnál is nehéz, de egy multi cég hatalmas üzletének tízezer árufélesége között?! Ugyan már.

3. Már csak ezért is illett volna legalább tárgyalni a kereskedőkkel, feltérképezni a helyzetet

De ezt nem szokták. Egyszerűen csak az ő zsebükre jótékonykodtak. Így könnyű. Ha a kormány a maga erejéből akart volna segíteni, akkor útját állja a forint elértéktelenedésének, és az ÁFÁ-t csökkenti vagy törli el átmenetileg, mint a lengyelek. Csakhogy nem tudta és nem akarta megtenni:

a költségvetést már összeomlasztotta, az államkasszát kiürítette, frászban a közelgő választástól.

Meg a kliensek is tartják a markukat. Nem tud lemondani a bevételeiről.

4. A kormány azt mondja: ez nem teszi tönkre a kereskedőket, kis összegről van szó

Lehet, lásd az előbbieket. Csakhogy akkor keveset hagy -ha hagy- a vásárlók zsebében is. Csak így jön ki a matek.

5. A kereskedők már megkötötték a szerződéseiket a termelőkkel

Ha most arra ösztönzik őket, adják tovább a terhet, próbálják átírni, csökkenteni az átvételi árakat, abból csak az lesz, hogy aki tud, inkább exportra termel majd. Az igényesebb áruból biztosan, mert itthon azon többet vesztene. Helyette majd leszállítja a boltokba, nekünk a vacakabbat. A sarki boltost még vegzálhatják, de azt megnézném, hogy tudnák egy áruházlánc több tízezer portékájának árát ebből a szempontból szemmel tartani. Ha csak nem kötelezik a termelőket arra, hogy eztán csak lábatlan, többmellű baromfit tenyésszenek. Még jobb, ha a csirkének is sertéscombja van. Nincs válasz arra sem, a kereskedők felülírhatják-e a termelőkkel már megkötött szerződéseiket- ha igen, akkor ezek inkább lázas exportba kezdenek a hazai szállítások helyett.

6. Itt van ez a csirke farhát-ügy, amellyel pótlólag kiegészítették Orbán listáját

Két magyarázat van. Vagy először eszükbe sem jutottak azok, akiknek nem jut csirkemellre. Nem szoktak figyelni máskor sem a szegényebbekre. Aztán másnap valaki észbe kapott, hogy ez kínos. A másik lehetőség, hogy Orbán szándékosan nem akarta a farhátot emlegetni. Nem szívesen ismeri el, hogy az állítólag virágzó Magyarországon sokak alapvető élelmiszere ez. A kellemetlen feladatot Gulyásra bízta – őt erre tartják.

7. Ártatlan szemekkel mondják: az infláció világjelenség, ők nem tehetnek róla

Infláció tényleg máshol is van. Csakhogy nálunk már a Covid előtt kezdődött, és magasabbra is szökött az országok átlagánál. Van, aki szerint az infláció feléről-harmadáról, mások szerint inkább a kétharmadáról a hazai gazdaságpolitika tehet. Ha már tej, ugye te is szoktál pl. lengyel tejet vásárolni? Vagy kávét, ami nem itthon terem?

Ugye tudod, hogy a külföldről vásárolt termékek áremelkedésében keményen ott van a tönkretett forint értékvesztése?

8. Hogyan tovább?

Ha a kormány már ezzel is nyer magának választókat, akkor ennyi volt. Ha nem, akkor jön még a krumpli is. (Bár az október 15-i árral ott sem sokra megyünk: az már kb. 22%-kal drágább volt az egy évvel azelőttinél.)

A krumpli, a Fidesz klasszikus politikai fizetőeszköze. Csak figyeljünk! Ha pár hét múlva bejelentik a krumpli árstopját, akkor biztosan rosszul állnak.

Ezzel együtt az inflációtól elgyötört fogyasztók egy része nyilván örül, ha valami (nem sok, és nem sokkal) átmenetileg kicsit olcsóbb lesz. Addig, amíg rá nem jön: amíg a kormány tovább értékteleníti a forintot, és saját bevételét féltve nem nyúl az ÁFÁ-hoz, az árat így is, úgy is, ő fizeti meg. Arra számítanak: mire leesik a tantusz, túl vagyunk a választáson. Utána az özönvíz.

Forrás

Kapcsolódó

 

A kormány a költségvetést már összeomlasztotta, az államkasszát kiürítette, frászban a közelgő választástól. Meg a kliensek is tartják a markukat.....

Egy hozzászólás itt: “A kormány a költségvetést már összeomlasztotta, az államkasszát kiürítette, frászban a közelgő választástól. Meg a kliensek is tartják a markukat…..

  • 2022.01.19 - 10:30
    Közvetlen hivatkozás

    Ezzel az ár Stoppal már el késett de nagyon egyébként is a Magyar Emberek,az akciós újságokat böngészik azt veszik ami olcsóbb és oda mennek ahol amit venni akarnak akcióban van,de senki nem emlékszik már mennyi volt a csirkemell októberben, azt tudom hogy amikor akciós volt,1200-1300-ft körüli árban volt de így volt vagy van most is sok üzletben,hol egyik hol másik hús van akcióban,és mivel senki nem ellensége a pénzének,onnan és akkor vásárol amikor olcsóbb!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük