Jaj neked vírus! A kormány keményen védekezik és költ erre is, arra is!

A mi nagyon szeretett pártunk és kormányunk (már engedtessék meg: a Nézőpont Intézet novemberben kifaggatta a népeket a kormányról, s a megkérdezettek 59 száza-léka mondta azt , hogy “inkább elégedett” Orbán Viktor munkájával. Az intézetnél korábban még soha nem mértek ilyen magas értéket.) – szóval a kormány irtóra nagy gondot fordít a jólétünkre.

A Portfolio oldalain olvasható, hogy november utolsó tíz napjában hozott kormányhatározatok szerint összesen több mint 900 milliárd forint sorsáról döntöttek amúgy hamarjában – kétségtelenül a szükséghelyzet követelményei-nek megfelelően.

A kiadások forrása a Gazdaságvédelmi Alap és a Járvány Elleni Védekezési Alap, amiben – egyebek mellett – az a különlegesség, hogy a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból mindösszesen már csaknem 3000 milliárd forintot vont ki, pedig abba eredetileg 923 milliárd forintot helyezett el.

A honi pénzügyi döntnökök immár a semmiből is képesek milliárdokat elkölteni,

nem csoda hát, hogy lemonda-nak az Európai Unió 14 ezer milliárdos támogatásáról és hiteléről. A főbb kiadási célok között vannak szerfölött érdekesek, amelyek inkább csak erősen közvetetten, ámbár vitán felül szorosan kötődnek a járvány és a gazdasági krízis elleni védekezéshez.

Jaj neked vírus! Íme:

  • Állami cégek tőkeemelésére összesen 210 milliárd jut. (Alább egy-két részlet.) Ez csakis a munkahelyek védelmét szolgálhatja az egyébként bizonyára kiválóan műkö-dő és pénzügyileg stabil vállalatoknál.
  • A Miniszterelnökség kap csaknem 42 milliárd forintocskát az egyházi örökség védel-mére és beruházásokra. Ha akarom, ez is a járvány elleni védekezést célozza.
  • Paks II. Atomerőmű kap 11 milliárdot tőkeemelésként. Ez feltehetően az előrelátás jegyében született döntés: kell (majd) az áram!
  • A Nemzeti Atlétikai Központra újabb 8,9 milliárdot költenek,
  • az Adria Port kasszájába 5,5 milliárd kerül tőkeemelésként.
  • A Nemzeti Ménesbirtok ugyancsak 5,5 milliárdot kap.

Az egész olyan röhejes lenne, ha nem volna olyan végtelenül szomorú

A járvány elleni védekezés érdekében elvileg szabad döntésre feljogosított kormány napok alatt irdatlan összegeket költ el olyan célokra, amelyeknek a világon semmi köze nincs a védekezéshez. Ezzel egy időben teljességgel semmibe veszi mind az idei, mind a jövő évre elfogadott költségvetési törvényt.

Ezek a dokumentumok ma már annyit sem érnek, amennyibe a papír került, amire nyomtatták őket.

Az államháztartási hiány pedig emelkedik az egekig, de nem baj, mert a stabil és előrelátóan gazdálkodó kormány a nemzetközi pénzpiacon már felvett 2,5 milliárd euró hitelt, lehet költekezni. Csak halkan jegyzem meg:

minden elherdált forint az adófizetők pénze, azoké az embereké, akik a (szintén kormány-pénzből élő) Nézőpont Intézet felmérése szerint olyan fenemód elégedettek Orbán Viktor kormányzásával.

Vajon meddig?

Demokráciában

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük