Mi büszke magyarok – Vétó nyolc milliárd ingyen-euróra! – Észnél vagytok ti?

Magyarországot már jó ideje buggyantak kormányozzák! Hát a mai világban lehet ép elmével sokmilliárdos ingyen segítséget, olcsó hitelt elutasítani? Lehet józan politikai felelősséggel blokkolni az európai közösség hét éves költségvetését? Orbán és készséges szolgahada (a büszke csakmagyarok) furcsán spekulál, s ebből a blöff-politikából teljesen hiányzik a magyar társadalom érdeke, Európa népeinek érdeke, a járvány és a gazdasági válság elleni küzdelem érdeke.

De mielőtt ennek összefüggéseiről elmélkednénk, le kell szögeznünk két alapvető tényt,

amelyet a hazai közvélemény a fidesz-kommunikáció, s elsősorban Orbán Viktor jóvoltából nem ismer vagy félreért. Azt mondja a kipcsak fősámán a televízióban, bele a képünkbe, hogy

„a magyarok pénzét senki nem veheti el, a pénz jönni fog“

Először:

az Európai Unió keservesen összegyűjtött költségvetési pénze és a járvány elleni küzdelem kiadásainak fedezetére összeadott 750 milliárdos alap – nem a magyarok pénze. Mi abból csak kapunk, de az alapba nem adunk semmit! A közösen lefolytatott alkuk, s a jókora többség döntése szerint a nettó befizetők és a bankok gründolta segélyalapból nagyon hamar, a költségvetési alapokból hét év alatt minden ország kap bizonyos összeget – amennyiben kormányaik az EU alapértékei, vagyis a jogállam rögzített feltételei szerint kormányoznak. Magyarország és Lengyelország emiatt jelentett be vétót, nem tetszik nekik, hogy a kifizetéseket a jogállamisági követelményekhez kötik. (Pedig állítólag a jogállam mindkét országban kifogástalanul működik. Ők mondják!)

Másodszor:

e két ország vezetőinek azt kellene tudomásul venni, hogy az EU nem valami szociális segélyközpont, amelynek kasszájából ki-ki a maga szegénysége szerint részesül, s a kapott pénzből tetszése szerint építhet stadiont, templomot, negyven centis kilátót, és nem mellesleg annyit lophat, amennyit nem szégyell. Az Európai Unió országok, népek érdekközössége, amely a közös pénzből a kevésbé fejlett országoknak azért juttat támogatást, hogy azok könnyebben felzárkózhassanak a szövetség átlagához, s ezért majdan további, bővülő üzleti lehetőségeket teremtsenek a most nettó befizető országok számára (is)!

Azaz hogy elősegítsék az európai integráció gyorsabb, közös gyarapodását és erősödését.

A gazdagabb országoknak is érdeke ez a felzárkóztatás, már persze akkor, ha a támogatások nem a kedvezményezett kormnányok magánkasszáiba kerülnek, ha az infrastruktúra, az oktatás, az egészségügy, a termelés, a környezetvédelem fejlesztését, és egyéb értelmes célok megvalósítását segítik, s nem tűnnek el a „nemzeti burzsoázia megteremtésének“ több mint kétes folyamatában. Az EU parlamentje az alapokmány és a későbbi szerződések állandó ki-játszását unta meg, s hozott határozatot, amelynek lényege (számunkra) nagyjából így összegezhető:

Tisztelt magyar (lengyel) kormány! Ha önök továbbra is ellopják, el-herdálják az EU támogatásokat, ha fittyet hánynak a csatlakozáskor vállalt erkölcsi és jogi követelményekre, és holmi hitvány értelmezési trükkökkel felrúgják a demokrácia szabályait, akkor a továbbiakban ne számítsanak ingyen pénzre az európai közösségtől!

Mármost pénzdolgokban Orbán nemigen szokott viccelni,

vessük komolyan mérlegre e bornírtnak tűnő vétó feltételezhető összefüggéseit! Az, hogy Orbán Viktor 6-8 milliárd euró ingyenpénzről és tetemes összegű olcsó hitelről csak úgy lemond

– no ezt eleve vessük el.

Márpedig aki vétót emel, az nem kaphat semmit, hiszen megakadályozza az alap létrehozását, sőt a költségvetés érvényesítését is.(A miniszterelnök azt állítja ugyan, hogy nekünk nem is kell pénz a járvány következményeinek felszámolásához, mert nálunk jól megy a gazdaság, pénzügyeink szilárdak és a nemzetközi pénzpiacról kapunk hitelt, lám, a minap is könnyedén felvettünk 1,5 milliárd euró kölcsönt. A köztévé képernyője nagyon engedelmes jószág, és ott nincs riporter, aki rákérdezne:

miniszterelnök úr! Jól meggondolta, amit itt beszél?)

Orbán Viktor valahogy úgy számolhat:

ha Magyarországon az Unió szakértői elkezdik nézegetni a jog-állam tényleges működését, elkezdik komolyan vizslatni az uniós támogatások fel-használásának mikéntjét, akkor bizony nagy valószínűséggel nem kapunk egy kerek eurocentet sem a támogatási alapból. Vagyis vétó nélkül sem kapnánk meg a remélt pénzeket, 25 tagországgal szemben a magyar kormány süket hablatyolása a politikai kettős mércéről és a migrációról mit sem ér.

Akkor tehát kevésbé kockázatos a vétó, amely miatt ugyan kapunk majd hideget, meleget, sőt tűzforrót is, de az EU kénytelen lesz enyhíteni valamit azon a jogállami vacakoláson, mert a többi tagállamnak, leginkább a délieknek fenemód szüksége van a pénzre, s akkor az érvényben levő támogatási mechanizmus szerint a költségvetésből jut nekünk a tavalyi rend szerint, a támogatási alap nélkül pedig majd csak kihúzzuk valahogy. (Na ja! Hiszen ott van a segítőkész Türk Tanács!)

Mindent összevetve – gondolhatja Orbán Viktor – mindenképpen nagy szarban leszünk,

de a vétó révén legalább itthon azt a látszatot keltjük támogatóink előtt, hogy a magyar kormány szilárd elvi politikát folytat, s nem enged holmi libernyák-sorosista, keresztény szabadság ellenes zsarolásnak. Ők minden baj okai, viseljék a következményeket. Mi pedig megleszünk a magunk módján.

Ilyenkor ötlik fel a kérdés az elemzőben: Mondjátok! Észnél vagytok ti?

Aligha!

Ebből mi, magyarok, lengyelek jól már ki nem jöhetünk. A közutálat, amely a vétó nyomán a két ország utazóit Európában majd körül veszi, a legkisebb baj lesz a nyakunkon.

De játsszunk el azzal a(az egyáltalán nem irreális) gondolattal, hogy

a svéd, a finn, a luxemburgi vagy éppen a német európai fődelegátus a legközelebbi napokban éjfél előtt öt perccel javaslatot nyújt be az Európai Parlamentnek, hogy a Magyarország és Lengyelország ellen az ún. 7. cikkely alapján folyó eljárást gyorsítsák fel kissé (ok van rá), tüstént hozzanak határozatot, és azonnali hatállyal függesszék fel e két ország szavazati jogát az Európai Tanácsban!

Akkor mi lesz, miniszterelnök úr?

Vagy éppen ez a valódi szándéka?

Ha már nem kap pénzt, mihamar kivezeti az országot az Unióból, hogy többé a kutya se kérhesse számot a jogállamot a magyar kormányon? Ez is benne van a pakliban. Tudjuk. Magyarország nem köt kompromisszumot. Legalábbis addig, ameddig a retardált fideszesek hada kormányon van.

részeg

One thought on “Mi büszke magyarok – Vétó nyolc milliárd ingyen-euróra! – Észnél vagytok ti?

  • Nem akarok hulyeseget mondani – pedig lehet, hogy fogok – mi lenne, ha az osszellenzeki partok MOST alakitananak egy arnyek – vagy ellenkormanyt, es pontrol pontra megcafolnak orban osszes baromsagat? Mert maskulonben 8 es felmillio embert fog teljesen hulyenek, birkanak nezni az EU – teljesen jogosan! – , hogy ezt is megengedjuk ennek a maffiabagazsnak!? (Mintha lett volna mar egy ilyen ellenkormany 56 utan, Debrecenben, talan Forradalmi Kormany ne’ven? AMikor en jartam suliba, az egesz 56-os kerdes ki volt kerulve a tortenelembol, az iskolaban szinte semmit sem tanultunk rola, kesobb meg nem nagyon erdekelt – inkabb most kerul nalam is eloterbe a dolog. Ennek a szakmai ellenzeki kormanynak pontrol pontra kellene megcafolni orban minden ilyen lepeset – mert ha valaki most kivulrol nezi az orszagot, akkor azt latja, hogy orbant – mert olyan jo ME (sic!) mar 3-szor valasztotta magara a magyar nep, minden rendben van, me’g nem bortonoznek be ellenzekieket, nincsenek merenyletek ellenuk, stb. – szoval KIVULROL ez ugy nez ki, h minden rendben van! Hat nincs! Tobb Voros Imre kellene, tobb Juszt Laszloval, Hadhazy Akossal, Szel Bernadettel, Jakab Peterrel, Szabo Timeaval

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük