A legerősebb szavakkal kell leválasztani a nemzetről a vezetőt, a vezetőről az Istent, az Istenről a hatalmat, a gazdag keresztényekről a szegény keresztényeket.

Egyes pártok Európában a Fidesztől tanulják, hogyan kell újra bevonni a politikába a szélsőséges gondolkodást, az arra hajlamos mai szavazókat, de úgy – és ez a találmány -, hogy ne lehessen leantiszemitázni, lerasszistázni őket. Az egykori szélsőséges, neofasiszta, nacionalista, etnicista pártokból hirtelen bevándorlás-ellenes pártok lettek, amelyek tanultan averzívek, tehát alkotmányosak. (Averzív=idegenkedő).

A hiedelem-konzervatív pártok a választókra az érzelmeiken keresztül próbálnak hatni

Hívószavakkal aktiválják hiedelmeiket és annak ellentétpárját az ellenségképet, a választók pedig szavazattal fizetnek a csoportérzést, összetartozás-érzést kiváltó politikai szolgáltatásért.A liberális demokráciák bal- és jobbközép pártjai meghaladottnak tekintik a hiedelmeket, a választókra az agyuk racionális központjain keresztül próbálnak hatni, az értékeik definíciójának gyakori hangoztatásától várják a csoportérzés kialakulását. Még várják.

A probléma

A 2018. évi választáson – a levélben szavazókkal együtt – listára szavazatot leadók több, mint kétharmadát, kb. 3,9 millió főt a magyar testvériség, a keresztény testvériség, az averzív testvériség (az idegenkedők testvérisége, lásd. alább), a rasszista testvériség és a várt győzteshez tartozás, mint csoportérzések, összetartozás-érzések hatották át. Végül 2,8 millió szavazatot kapott a Fidesz, 1,1 millió szavazatot kapott a Jobbik. Még szerencse, hogy kétfelé szavaztak.

A további 1,8 millió szavazatot leadó választópolgárt a szociális testvériség, a zöld testvériség, a „szavazzunk akire szoktunk”, az ifjak momentuma, a zavarodottság, a félelem, a tanácstalanság, a harag, az ellenségkép és remélhetőleg a liberális demokrácia féltése hatotta át.
Összefogó hiedelemrendszer hiányában végül hétfelé szavaztak.

Az összefüggés

Az értékek évszázadok alatt sok nép hiedelmeiből csiszolódtak ki, de az egyes emberek fejében ma sem racionális rendben várják, hogy csoportérzést válthassanak ki, ezért az értékek hiedelem-talapzatát kellene felismerni és kezelni, hívószavakkal aktiválni. Mint ahogy az anyaméhen belüli fejlődésben visszatükröződnek a törzsfejlődés állomásai, úgy egy jól felépített beszédben sem rögtön a hatalmi ágak elválasztását kellene definiálni, hanem visszalépve, még a bírói függetlenség előtt kellene beszélni az elfogultság, a pártosság, a kényszerítés, a bosszúvágy, a megvesztegethetőség elleni védelem fontosságáról, lehetőségeiről, hogy ne csak a doktrinér értelmiség, hanem Pista bácsi és Juli néni is értse.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük