A magyar kormány kilóra eladja a munkavállalókat

Láncokkal rögzítette magát az esztergomi Suzuki-gyár kapujához az MSZP-alelnök. Komjáthi Imre a kilóra eladott munkavállalók védelmében tart tiltakozó performanszot, és addig nem is menne el, amíg egy döntéshozó nem tárgyal vele. A szocialista politikus konkrét ügy kapcsán demonstrál.

Az akció az egész rendszerről szól

A Suzuki ugyanis kirúgta azt a 14 éve a cégnél dolgozó, kétgyerekes családapát, aki jobb híján a gyár előtti parkolóban alapította meg a Vasas helyi alapszervezetét – mint a Népszava korábban megírta, a férfit azonnali hatállyal, munkája minőségére hivatkozva bocsátották el. Komjáthi ugyanakkor hangsúlyozta, nem csak a vállalatról szól az akciója, hanem az egész rendszerről:

„A magyar kormány kilóra eladja a munkavállalókat, kiszolgáltatja őket a nagytőkének és elfojtja a szakszervezetek törekvéseit.”

Szerinte a suzukis eset mellett azért sem szabad szó nélkül elmenni, mert az élő példa lenne minden nagyvállalatnak, hogy következmények nélkül sanyargathatják a magyar dolgozókat. Komjáthi arról is beszélt, hogy a Suzuki szerinte más szabályokat is megsértett: hőségriadó idején szabálytalanul foglalkoztatták a munkavállalókat. A több mint 33 fokos csarnokban nem biztosították nekik a pihenőidőt és a tiszta ivóvizet. Ráadásul, jogsértően nem engedték be gyártelepükre a Vasas Szakszervezet alelnökét, aki a helyi szervezeti tagokkal akart egyeztetni.

Néhány órával a leláncolás után az MSZP Facebook-oldalán egy újabb videó jelent meg, ezen az látszik, hogy kisbuszok érkeztek, amik pont úgy álltak be, hogy a tiltakozó politikust ne lehessen észrevenni.

A felvételt a szintén MSZP-s Nyakó István készítette, aki azért ment a gyárhoz, hogy vizet vigyen a magát a kerítéshez láncolt Komjáthinak. Nyakó nem járt sikerrel, ugyanis egy biztonsági őr eltávolította őt a gyár területéről.

https://www.facebook.com/mszpfb/videos/338316873507917/

A videóban Nyakó meg is szólal,

a vele szembeni intézkedés közben azt kérdezi:

Ciki a dolog, hogy ne lássák a dolgozók?

Ezzel arra utalt, hogy a kisbuszok szerinte azért érkeztek, hogy politikustársát a műszakváltás elől elrejtsék.

https://www.facebook.com/komjathi.imre/videos/871767743156376/

Harcolni kell a jogokért

Az akciót Török Zsolt (MSZP) filmezte aktivistaként, s közben arról beszélt, hogy harcolni kell a jogokért, hiszen csak a régióban 20-30 százalékkal jobban keresnek a magyaroknál az azonos pozícióban dolgozó, horvát, lengyel és cseh munkások.

Komjáthihoz végül nem suzukisok, hanem rendőrök jöttek. Egy udvarias rendőrnő pedig  már-már riporterként faggatta az MSZP-s vezetőt a demonstráció okairól. Beszélgetésükből fokról fokra vált egyértelművé, mennyire lesújtó a helyzet: a Vasas korábbi forgalomlassító akciói sem hatottak a vállalatra, a média pedig egyre kevésbé foglalkozik az üggyel.

(Forrás: Népszava)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük