Sorting by

×

A negyedik hullám küszöbén – A kézmosástól az Uzsokiig

Most, hogy  a virológusok  szerint is elkerülhetetlen a járvány negyedik hulláma érdemes felidézni Kunecz Zsombor egészségügyi szakértő egy korábbi pontosabban a az első hullám legelején kelt gondolatsorát. 

Kesztyűben vagy nélküle

Minden egyes alkalommal, amikor a szennyezett, vagy annak hitt felületen kívül mást fogsz meg, akkor kesztyűt kellene cserélned. Például, ha a busz kapaszkodója után előveszed a bérleted, akkor ehhez, vagy tiszta kezedet kell használnod, vagy kesztyűt kell cserélned, hogy a bérleted, a zsebed, a pénztárcád ne szennyezd be. Ugyanez van a tollal és sok egyéb eszközzel kapcsolatban. Egy-egy intenzív beteg ellátása során nem ritka, hogy 6-8 óra alatt akár egy doboz kesztyűt is elhasznál az ápoló személyzet, ha korrektül cserél és használja a védőeszközt.

Persze le is veheted ezeket a gumikesztyűket,

Az újrahasznosításánál, azaz az újra felvételénél gond lehet. Sokszor csak úgy tudod levenni, hogy kifordul, az ujjak bentragadnak, ilyenkor vagy újabb kesztyűt veszel fel, vagy kifújod. Ez utóbbival pedig, be is nyaltad jó eséllyel a koronavírust. Tehát, ha kesztyűt használsz, akkor amennyiben ezt korrekten akarod megtenni sokkal többre lesz szükséged, mint napi 1-2 párra.

Ráadásul amennyiben elfelejtkezel magadról és kesztyűvel turkálod az orrod,

piszkálod az arcot, vagy akárcsak vakarod meg az orrod hegyét, jó esélyt adsz a vírusnak, hiszen általában nem kesztyűben mos kezet az ember, hanem abban dudál.

Végül a legfontosabb ok a lakossági kesztyűhasználattal szemben az,

hogy amennyire egyéb védőeszközök is akadozva jutnak el az egészségügyi dolgozókhoz ebből is gyorsan hiány lesz. Ez pedig alapvetően elengedhetetlen védőeszköz általánosan a betegellátáshoz. Ne mi magunk legyünk a hiány oka, erre az egészségügynek nagyobb szüksége van, mint neked. (Meg persze a tetoválószalonoknak is.

A kesztyű viselést pedig, a negyedik hullám előtt és közben is

sokkal hatékonyabban lehet helyettesíteni gyakori kézmosással és kézfertőtlenítéssel.

Tehát a kesztyű nem ok, a maszk és a kézmosás, a kézfertőtlenítés meg nagyon OK.

Forrás

Vegyük át még egyszer!

Virológus szakemberek szerint a koronavírus elleni védekezés egyik legfontosabb bástyája a sűrű és alapos kézmosás, méghozzá naponta többször. Így a negyedik hullámot megelőzően nem árt újra átvenni: így moss kezet:

negyedik hullám

Vissza a mindennapokba!

Kunetz szerint az Uzsokiban történt, orvoshiány miatt le kellett állítani a sürgősségiosztályt, tökéletes példája az agresszív, át nem gondolt, úthenger mentalitásnak ez a helyzet. Ugyanis az új jogállási törvény rendkívül nehézzé tette a vállalkozó orvosok működését, akik ezelőtt több intézményben is dolgozhattak párhuzamosan. Ennek vége, és bizony ezen az sem segített, hogy maga a törvény gyakorlatilag félig kész formában jelent meg. Sok módosítás még mindig nem készült el. Holnap, majd amikor a sebészeten lesz ugyanez a helyzet, vagy a kardiológián, akkor azt is bezárják? Végül a kórházat is?” – tette fel a kérdést a szakértő.

Ugyanerről másképpen

átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.